Večernji list - Hrvatska

U Francuskoj najviše očekujem od Ivana Perišića

Samo Belgija i Hrvatska mogu iznenaditi velike – kaže Dudu

- Predrag Jurišić predrag.jurisic@vecernji.net ZAGREB

Situacija u Ukrajini nije dobra, klubovi se gase, još se ne zna hoće li se igrati Liga 12 ili Liga 10 – rekao nam je naš bivši reprezenta­tivac Unatoč kratkom odmoru, naš bivši reprezenta­tivac Eduardo da Silva ipak je pronašao malo vremena – prošloga je tjedna na dva-tri dana “skoknuo” do Zagreba. No, već je u petak otputovao u Brazil, a krajem sljedećeg tjedna vraća se u Kijev, jer mu 13. lipnja počinju pripreme sa Šahtarom za novu sezonu.

Upoznao novog trenera

– Igramo u kvalifikac­ijama za Ligu prvaka, pa je i odmor bio kraći. Prvih ćemo dana biti u Ukrajini, a onda idemo u Nizozemsku – rekao nam je Eduardo uz kavu u svojoj zagrebačko­j “bazi”, brazilskom baru “Belize”, koji u Zagrebu drži njegov sunarodnja­k Sergio, također bivši nogometaš (Rijeka, Hrvatski dragovolja­c). Eduardu ugovor sa Šahtarom traje do zime, ovih dana stižu mu i neke druge ponude, ali još ništa nije bilo toliko ozbiljno da bi ga zaintrigir­alo da promijeni sredinu. Nakon 12 godina, Šahtar je napustio trener Mircea Lucescu, zamijenio ga je 43-godišnji Portugalac Paulo Fonseca, koji je ove sezone osvojio portugalsk­i kup s Bragom... – Pružili smo si ruke kad smo igrali s Bragom u četvrtfina­lu Europske lige, no bilo je to kurtoazno upoznavanj­e. Još nismo razgovaral­i, bit će to velika promjena u svlačionic­i, jer smo navikli na Lucescua. Pet godina sam s njim radio, prije njegova dolaska nitko nije znao tko je Šahtar, a sad je to respektabi­lan europski klub. Plasman u Ligu prvaka svake vam je sezone imperativ, i ove sezone, kao i lani, krećete od 3. pretkola... – Trebat će nam dosta sreće. Lani smo, primjerice, igrali protiv Fenerbahçe­a i Rapida, uspjeli smo, nadam se da će tako biti i ovoga ljeta. Rat je u Ukrajini, kao i svuda gdje se ratuje, poremetio sve životne i društvene sfere. Stižu vijesti da postoje veliki problemi i u ukrajinsko­m nogometu... – Situacija nije dobra, neki se klubovi gase, zadnji je, eto, potonuo Zaporožje. Još se ne zna kakva će se liga igrati, postoje dvije ide- je – Liga 12 trokružno ili Liga 10 četverokru­žno. Mi bismo trebali domaće prvenstven­e utakmice igrati u Harkovu (Harkiv), koji je znatno bliže Kijevu od Lavova (Lviv), u kojem smo dosad igrali sve utakmice, a u novoj bismo sezoni tamo trebali igrati samo europske okršaje. U Harkivu i okolici živi oko 250.000 ljudi koji su zbog rata napustili regiju Donjeck i očekuje se da bismo onda imali i veći broj navijača na stadionu. A i dalje ćemo živjeti i trenirati u Kijevu – objasnio je naš bivši reprezenta­tivac.

Talijani uvijek odu daleko

Bliži se Euro, kakvu Hrvatsku očekujete u Francuskoj? – Dobru i uspješnu! Kad pogledam imena naših igrača, u kojim klubovima igraju, onda optimizam raste do krajnjih granica! S gotovo svima njima sam igrao, iskusni su, dobro ih poznajem i vjerujem da su sad bolji nego prije dvije godine. Je li ovo naša najjača reprezenta­cija u posljednji­h desetak godina? – Možda i jest. Ali, sve će pokazati rezultat. Do tada je još uvijek najjača Hrvatska u povijesti ona koja je 1998. osvojila broncu u Francuskoj. A ovo je velika prilika generacije... Stručnjaci kažu da će na Euru najvažnija biti prva utakmica protiv Turske? – Svaka je važna, svaka utakmica! I zato treba ići korak po korak, ne smije se uletjeti u euforiju nakon pobjede, niti potonuti bude li lošeg rezultata. Hrvatska je papirnati favorit i protiv Turske i protiv Češke, uvjeren sam da imamo bolju momčad od njih, ali sve to treba potvrditi na travnjaku. Nedostaju nam vaši golovi, nedostajat ćete i na Euru... – Nemojmo sad o tome. A na Euru i ne bih trebao nedostajat­i jer nikad nisam zabio gol na velikom natjecanju, a bio sam na EP-u 2012. i SP-u 2014. godine! Koji bi naš igrač mogao golgetersk­i eksplodira­ti u Francuskoj? – Imamo dobrih napadača. Tu je Mandžukić, ali nekako mi se najviše sviđa Perišić! Iz godine u godinu sve je bolji, zabija i dodaje, jedan je od naših ključnih igrača! Možda i ključni, od njega najviše očekujem! Favoriti Eura? – Njemačka, Španjolska i Francuska! Tu je i Italija, koja nije favorit, ali uvijek daleko “dogura”, pa mladi i ambiciozni Englezi, a od Portugala s Ronaldom svi mnogo očekuju. Iznenađenj­a Eura? – Nadam se da će najveće iznenađenj­e biti – Hrvatska! A uz nas, samo bi Belgija mogla još iznenaditi ove velike – kazao je Eduardo.

Imamo dobrih napadača, tu je Mandžo, ali meni se najviše sviđa Perišić, svake je godine sve bolji EDUARDO O NAPADAČIMA Odlazak Lucescua bit će velika promjena, on je stvorio današnji veliki Šahtar, pet godina sam radio s njim EDUARDO O LUCESCUU Njemačka, Španjolska i Francuska su, smatram, glavni favoriti za europski naslov Prvenstvo Ukrajine ćemo igrati u Harkovu, a europske utakmice i dalje u Lavovu

 ??  ??
 ??  ?? Eduardo da Silva Naš bivši napadač imat će kratak odmor jer već 13. lipnja počinju pripreme Šahtara za Ligu prvaka
Eduardo da Silva Naš bivši napadač imat će kratak odmor jer već 13. lipnja počinju pripreme Šahtara za Ligu prvaka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia