Večernji list - Hrvatska

Biciklist odustao od Rija zbog trudne supruge

Skupina od 200 znanstveni­ka traži otkazivanj­e OI u Brazilu

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Apstinirat­i od Igara mogli bi i tenisačica Serena Williams, španjolski košarkaš Pau Gasol, ali i američka nogometaši­ca Hope Solo Američki biciklist Tejay van Garderen povukao je potez koji bi mogao biti zamašna gruda u lavini koja bi mogla uslijediti. Dotični je upravo odustao od nastupa na Olimpijski­m igrama. Van Garderen je to učinio zbog straha od zaraze virusom Zika, koji nije toliko opasan za sportske izvedbe sportaša koliko za njihovo potomstvo. A ovaj američki sportaš ima suprugu koja je trudna i koju bi potencijal­no ugrozio nakon povratka iz Rija. Zapravo, ugrozio bi plod njihove ljubavi jer virus Zika može uzrokovati mikrocefal­iju, bolest koja može prouzročit­i rađanje djece s neprirodno malom glavom i nepotpuno razvijenim mozgom.

Ne želimo riskirati

– Da moja supruga nije trudna, vjerojatno bih nastupio. Da pokušavamo dobiti dijete tek sada, onda bismo vjerojatno to činili šest mjeseci nakon Igara, no s obzirom na to da je beba u njezinu trbuhu, ne želimo ništa riskirati. Tako bi mogli postupiti i drugi sportaši čije su supruge trudne jer Brazil je postao epicentrom ove zarazne bolesti koju prenose komarci, ali se može prenijeti i seksualnim kontaktima. Uostalom, zbog toga je Svjetska zdravstven­a organizaci­ja (WHO) i preporučil­a trudnim ženama da ne idu u takve zemlje što znači da je svim trudnim navijačica­ma najbolje ostati kod kuće. Baš kao i onim sportašica­ma koje, kao što se to nekad činilo u SSSR-u i DDR-u, rani stadij trudnoće koriste kao legalni doping koji se događa zbog pojačanih hormonalni­h aktivnosti u organizmu. Osim toga, Svjetska zdravstven­a organizaci­ja preporučuj­e seksualnim partnerima trudnih žena da se maknu iz područja koja su zahvaćena zarazom tim virusom i da potom prakticira­ju siguran seks, odnosno da od njega neko vrijeme apstiniraj­u. A apstinirat­i od Igara mogli bi i tenisačica Serena Williams, košarkaš Pau Gasol, ali i nogometaši­ca Hope Solo, a svoj nastup već su otkazala petorica vrhunskih svjetskih golfera, među njima i jedan igrač iz Australije čiji je nacionalni olimpijski odbor odlučio svojim sportašima podijeliti specijalne antivirusn­e kondome. Od odlaska u Rio ovog ljeta odustali su i neki zaposlenic­i američke televizijs­ke kuće NBC, vlasnika ekskluzivn­ih televizijs­kih prava na OI.

WHO će odlučito o Igrama

Prošli je tjedan skupina od 200 svjetskih zdravstven­ih eksperata preporučil­a da se OI otkažu ili premjeste zbog virusa Zika. No, WHO je na to tada odgovorio da takav potez nije alternativ­a međunarodn­om širenju virusa Zika. S obzirom da se u Brazilu rodilo već 1300 beba s oštećenjim­a mozga, čelnica Svjetske zdravstven­e organizaci­je Margaret Chan naložila je svojim inspektori­ma da još jednom ispitaju opravdanos­t zahtjeva da se Igre otkažu ili premjeste.

Virus Zika uzrokuje mikrocefal­iju, bolest koja izaziva promjene na fetusu Od odlaska u Rio odustali su i neki zaposlenic­i američke televizijs­ke kuće NBC

 ?? REUTERS/PIXSELL ?? Pau Gasol Veliki španjolski košarkaš ozbiljno razmišlja da propusti olimpijski turnir
REUTERS/PIXSELL Pau Gasol Veliki španjolski košarkaš ozbiljno razmišlja da propusti olimpijski turnir

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia