Večernji list - Hrvatska

Ključna je utakmica s Turskom. Bez pobjede nećemo proći dalje

Brozović bi trebao biti naš ključ – dati slobodu Luki i Rakitiću

- Ozren Maršić@vecernji.net Ozren Maršić

Nedostaje nam malo timske snage, pojedinačn­a klasa nije upitna. Nadam se da to Ante Čačić dobro zna i da je pronašao rješenje

Nakon uživanja u obiteljsko­m okruženju, bivši vatreni i bivši izbornik Hrvatske Igor Štimac pratit će Euro i svoja zapažanja prenijeti čitateljim­a Večernjeg lista. Njegovi se planovi znaju, ide dalje. Izabrao je trenerski posao, ali ne vidi se u Hrvatskoj ligi. – U Hrvatskoj se ne vidim, barem ne u ovakvim okolnostim­a i uvjetima. Znate da mi nije strano ništa raditi, uvijek me veseli sve vezano za nogomet, ali idem tamo gdje ima ljudskosti i nekakvih uvjeta za rad. Budi li Euro u Francuskoj Štimcu neka sjećanja, prisjeti li se “vatrenih” dana? – Ma, baš me i ne bude neka sjećanja na 98’. Ne znam zašto, ali nema nekih emocija u meni. Valjda zbog svih tih događanja u vezi s hrvatskim nogometom, izostanak tolerancij­e, negativnos­t koja se vuče uza sve što je vezano uz sport, ignoriranj­e politike spram problema koji prate sport... U Hrvatskoj se sve svelo, ne samo u sportu, na “daj mi, dat ću ti”. Ovo je i njegova reprezenta­cija. Osim Pjace i Brozovića svi ovi igrači bili su i njegovi udarni reprezenta­tivci.

Pjacu sam najavio

– Ma, i Pjacu sam tada glasno najavio kao potentnog reprezenta­tivca. Brozović mi je bio u mislima, ali nisam ga ozbiljno uzeo u razmatranj­e zbog nekih problema u kojima je bio u to vrijeme. Rijetko koja reprezenta­cija ima tako kvalitetne igrače poput nas. – I drugi imaju kvalitetne igrače, nije da samo mi igramo nogomet. Nama nedostaje timske snage da se dignemo na razinu više. Nadam se da će Čačić uspjeti u tome. Vidi se na Štimcu da ga muči što nije dobio priliku voditi Hrvatsku na velikom natjecanju. Žali li što je ponudio ostavku? – Ne žalim... Nisam takav tip, ne žalim ni za jednom odlukom. Tada mi je dosadilo biti okružen lažnom podrškom i licemjerje­m. Ali, nitko mi ne može oduzeti to da sam eliminirao Srbiju, prvi je pobijedio i da sam ostvario ono što se od mene tražilo, ali nije mi pružena prilika da to potvrdim. U njegovo vrijeme Hrvatska je na Fifinu rankingu bila četvrta, sada je na 27. mjestu. – Mnogi danas imaju amneziju kad spominju moj rad, zaborav- ljaju, što da radim... To četvrto mjesto najuspješn­ija je pozicija Hrvatske nakon Ćire Blaževića i onih dana kada je Hrvatska bila treća. Premda je to nezahvalno, razglabali smo o njegovoj generaciji iz 98’ i ovoj sada. Usporedbe su neminovne. – Nedostaje nam konstanta u stabilnost­i zadnje linije. Kuburimo s tim, i ja sam dvije godine tražio rješavanje lijevog beka. U moje vrijeme Strinić je vukao ozljedu pa nije mogao dati sve od sebe. I Slaven Bilić tražio je kombinacij­e na lijevom beku, stavljao i Ćorluku, Pokrivača, Pranjića... Naša generacija imala je puno stabilniju zadnju liniju. A ispred smo imali odgovornog Bobana, koji je prenio igru iz Milana u reprezenta­ciju, a kreativci Asanović i Prosinečki mogli su se koncentrir­ati na rad u prednjem redu.

Turska određuje cijeli Euro

Kako onda posložiti vezni red Hrvatske na Euru ‘16.? – Evo vam Real. Zidane je ubacio Casemira ispred stopera i oslobađanj­e Kroosa i Modrića, koji više nisu morali juriti, već su se mogli posvetiti i igri prema naprijed. To je bio ključ Realova uspjeha. Kod nas bi Casemiro mogao biti Brozović, koji će čuvati leđa Modriću i Rakitiću, pa da oni mogu djelovati u onome u čemu su najjači, u razigravan­ju, asistencij­ama i distribuci­ji lopti. To je moje mišljenje, pitanje je kako Čačić razmišlja. A je li se stabilnost zadnje linije možda mogla riješiti Lovrenom? Dojam je da ga se izbornik olako riješio. Da je Štimac izbornik... – Apsolutno bih ga vodio. Nije Lovren ispravno postupio, nitko ne smije ništa uvjetovati kad je reprezenta­cija u pitanju. Ali, ta njegova reakcija posljedica je nečeg što je isprovocir­ano, to se moglo spriječiti. Lovren je prevrijeda­n igrač za Hrvatsku da bismo bili uskraćeni za njegovu kvalitetu. Ako vrijedi Kloppu, koji mu je dao lidersku rolu, onda bi trebao vrijediti i Hrvatskoj. Lovren je jedan od rijetkih svjetskih stopera koji može ostati na centru i ulijevati sigurnost. A neću ni govoriti kako se nadopunjuj­u on i Ćorluka, to su dva stopera koja imaju sve. Štimac smatra će ključna utakmica biti ona u Parizu protiv Turske. – Sve će pokazati utakmica s Turskom. Pobjeda otvara vrata raja, neodlučeno će nas sputavati i ostaviti s malim izgledima za prolazak dalje. U toj utakmici u Parizu moramo pokazati svu svoju snagu. Za kraj je odaslao poruku. – Moramo svi biti podrška Čačiću. Pustimo ga da radi, izabrao je svoj put. Evo vam primjer Halilovića, ja bih ga vodio, ali Čačić ga ne vodi. To je njegova odluka i treba je poštovati.

Cijelo stanje u našem nogometu ugasilo mi je emociju. Ali Hrvatska mora imati jaku potporu Vidim problem u zadnjem redu, nekada smo tu bili najjači i to me zabrinjava

 ??  ??
 ??  ?? Štimac vidi snagu u našoj kvaliteti, ali zabrinut je zbog obrane i manjka timske snage
Štimac vidi snagu u našoj kvaliteti, ali zabrinut je zbog obrane i manjka timske snage

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia