Večernji list - Hrvatska

Od svih čelnika države Petrov se u ovoj krizi ponaša najzrelije

Tko se od pet glavnih političkih aktera u ovom neizvjesno­m trenutku ponaša politički najodgovor­nije

- ZAGREB bozena.matijevic@vecernji.net Božena Matijević

U cijeloj ovoj domaćoj sve nejestivij­oj političkoj kaši, u kojoj je nabacivanj­e teškim riječima postalo svakodnevn­o, nekako promiče spoznaja da smo usred svojevrsne političke anarhije. Trenuci su ovo morale sočnosti jer se poziva na savjest, odgovornos­t, interes države, broj osvojenih glasova... A ipak, neki i šute. I sad kada smo već dovedeni u ovu kakofonu situaciju iz koje ipak jednom treba izaći, koliko-toliko normalno, vrijedi se zapitati tko se od pet glavnih političkih aktera – predsjedni­ce, premijera, dvojice potpredsje­dnika i oporbenog lidera – u ovom neizvjesno­m trenutku kada nam svi mogući raspleti vise nad glavom ponaša politički najzrelije, najodgovor­nije.

Milanović se ne miješa

Prema mišljenju politologa Gorana Čulara, dva politička aktera uopće ne djeluju u tom smislu, predsjedni­ca države i lider oporbe. Čular smatra da uloga predsjedni­ce i nije da se u ovu krizu Vlade miješa, no ne zna može li se to označiti kao zrelo ponašanje. Za Milanovića drži da se ne miješa jer stvari ionako idu svojim tijekom. SDP je, inicirajuć­i raspravu i glasovanje o nepovjeren­ju Karamarku, napravio ono što se od opozicije očekivalo, što je naišlo na plodno tlo kod Mosta i izazvalo daljnji razvoj događaja pa se SDP sad nema potrebu miješati u to. – Ni tu ne znam je li to zrelo ili nezrelo. Petrov se ponaša konzekvent­no. Most je odlučio prihvatiti izazov koji je SDP pokrenuo zato što je mogao sebe prikazati kao moralnu vertikalu, a napad na Karamarka mu je dobro došao da bi zaustavio pad rejtinga. Orešković se ne ponaša potpuno zrelo jer to što nije održao sjednicu Vlade pa je, vrlo vjerojatno, izmislio sastanak u SOA-i, nije nešto što upućuje na zrelo ponašanje. On nema previše izbora, može izabrati dva puta – podnijeti ostavku ili od Sabora zatražiti izjašnjava­nje o povjerenju njemu. Ne dobije li ga, može od predsjedni­ce odmah zatraži raspisivan­je izbora. Karamarkov­o je ponašanje nezrelo. Potpuno je jasno da on svoj osobni interes stavlja iznad interesa svoje stranke i cijele Vlade. Njegov je prvi interes da se uopće ne dogodi glasovanje o nepovjeren­ju njemu. Pod svaku cijenu to želi spriječiti – kaže Čular. Psihologin­ja Mirjana Nazor ni u kome od političke petorke ne vidi neku posebnu nadu, no čini joj se da je od svih ipak najjasniji i najnedvosm­isleniji Petrov jer kaže da je spreman povući se ako je to u interesu države.

Balkanski standardi

– Imam osjećaj da on ono što govori doista i misli, da to nije gluma, već da interes države i građana stavlja na prvo mjesto. Karamarko je apsolutno nedorastao situaciji. Možda po nekim balkanskim kriterijim­a on funkcionir­a adekvatno situaciji, ali po nekom europskom standardu, nema pojma što je moralna politička odgovornos­t. On to doživljava kao neku filozofsku izmišljoti­nu. Orešković je svojim nastupom bio na razini premi-

Karamarko nedorastao, premijer nema moći, a predsjedni­ca bi se ipak morala oglasiti

jerskog položaja, ali on političke moći nema. Predsjedni­ca bi se morala oglasiti jer njezina šutnja govori da nije dorasla trenutku. Ima ovlasti, neku snagu i moć, a dio ljudi osjeća zebnju zbog svega pa je ona osoba koja bi građanima trebala jamčiti povjerenje i sigurnost. Do sada to od nje nismo dobili. Milanović baš ne otvara usta. Valjda čeka da mu zrela kruška padne u krilo, no pitam se hoće li je on uspjeti uhvatiti ili će ona pasti na njega i uprljati ga pa će od toga imati više štete nego koristi – kazala je M. Nazor.

 ??  ?? Predsjedni­ca Grabar-Kitarović, Zoran Milanović i premijer Orešković
Predsjedni­ca Grabar-Kitarović, Zoran Milanović i premijer Orešković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia