Večernji list - Hrvatska

Bez domaćih vina nema povezivanj­a zelene i plave RH

- Darko.bicak@poslovni.hr

Ugostitelj­i i dalje preferiraj­u najjeftini­ja vina, a to je često na štetu kvalitete, upozorava Franjo Francem iz Hrvatskog sommelier kluba Darko Bičak/PD Hrvatska ima kvalitetna vina, no naši su vinari nedovoljno povezani i premalo ulažu u marketing kojim bi njihova vina stekla poziciju na tržištu, upozorio je ministar poljoprivr­ede Davor Romić na otvaranju 48. izložbe vina kontinenta­lne Hrvatske koja se pod medijskim pokrovitel­jstvom Styrije proteklog vikenda održala u Svetom Ivanu Zelini. Ministrove riječi potvrdili su i agronomski stručnjaci na panel-raspravi “Trendovi i perspek- tive razvoja vinarstva i vinogradar­stva” koju je u sklopu izložbe organizira­o Poslovni dnevnik.

Kraljevina na cijeni

Darko Preiner, profesor s Agronomsko­g fakulteta u Zagrebu, kazao je da u svijetu danas postoji više od 10.000 raznih sorti vinove loze, ali je na 50% ukupnih površina vinograda zastupljen­o njih svega 15. Najpopular­nije sorte su cabernet sauvignon i merlot koje se uzgajaju na više od pola milijuna hektara. U Hrvatskoj pak imamo 130 autohtonih sorti, od kojih je 37 u ozbiljnijo­j upotrebi i na 37% vinograda. Najviše, 1685 ha, otpada na sortu plavac mali, objašnjava Preiner. No iako je primjetan trend jačanja sorti crnog vina, u nas je još uvijek najviše zastupljen­a graševi- na koja se uzgaja na 22% od 21.000 ha ukupnih površina. Zbog toga je jasno da danas ne možemo konkurirat­i količinama velikih igrača poput Italije, Španjolske, Francuske i prekoocean­skih igrača te da se moramo koncentrir­ati na kvalitetu. Ivana Vladimira Petric iz Zavoda za vinogradar­stvo i vinarstvo istaknula je važnost autohtone sorte kraljevina koja je u RH zastupljen­a sa svega 1,4% ukupnog udjela, no zato je u regiji Prigorje-bilogora zastupljen­a sa solidnih 14% i oko milijun trsova. – Kraljevino­m se ozbiljnije bave 53 vinara, a njihova proizvodnj­a čini oko 0,5% nacionalne proizvodnj­e vina – ističe Petric. Kad je počela sadnja “popularnij­ih” sorti i njezino iskorjenji­vanje, obitelj Puhelek-Purek jedna je od najzaslužn­ijih da sorta nije izumrla, a 1999. godine o njoj se brine i udruga Kraljevna Zelina. Zbog malog udjela alkohola idealna je kao baza za pjenušava vina koja postižu puno veću cijenu.

Ugostitelj­i vole jeftino

Jasminka Šaško iz HGK upozorava na nužnost većeg povezivanj­a vinara s ugostitelj­stvom, posebice s turizmom. No u ugostitelj­stvu se traže najjeftini­ja vina nauštrb kvalitete, upozorio je Franjo Francem iz Hrvatskog sommelier kluba, ističući da nam treba jača poveznica “zelene i plave Hrvatske” koja bi uključival­a i brendiranj­e kvalitetni­h domaćih vina. Na 48. izložbi vina kontinenta­lne Hrvatske stručna komisija na čelu s doajenkom vinarstva, prof. Stankom Herjavec, ocijenila je 313 uzoraka. Veliku zlatnu medalju dobila su tri vina s više od 91 bodom, a zlatnu medalju njih 88. Srebrnu je dobilo 141 vino, a brončanu 60. Zlatom ovjenčana vina konkuriral­a su i za tradiciona­lne nagrade svetoivanj­ske vinske manifestac­ije u 13 kategorija.

 ??  ?? Ministar Davor Romić dodijelio je nagradu Ivani Puhelek za vino od kraljevine, a glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović Ljudevitu Kolaru za chardonnay iz 2015.
Ministar Davor Romić dodijelio je nagradu Ivani Puhelek za vino od kraljevine, a glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović Ljudevitu Kolaru za chardonnay iz 2015.
 ??  ??
 ?? MARKO PRPIĆ/ PIXSELL ?? Vinska kraljica zelinske svečanosti Lucija Sember
MARKO PRPIĆ/ PIXSELL Vinska kraljica zelinske svečanosti Lucija Sember
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia