Večernji list - Hrvatska

Policija: Ne možemo pružiti optimalnu sigurnost kod Eiffela

Ne možete biti sigurni da će grad u koji dođete zbog štrajka imati struje

- Tomislav Krasnec

Štrajkali su u željenici, pa je vozila samo trećina vlakova, piloti Air Francea najavljuju štrajka od 11. do 14. lipnja nakon što Euro već počne...

Vrijeme je očajno, poplave nezabiljež­ene u posljednji­h dva-tri desetljeća pogodile su Pariz i niz drugih gradova, posvuda je i dalje na snazi izvanredno stanje zbog opasnosti od teroristič­kih napada, štrajk agresivnih sindikata povremeno paralizira putovanja zemljom, a uspijete li se nekako dokopati do željene destinacij­e, nije sigurno da će grad u kojem odsjedate imati struje niti da će obližnja benzinska crpka imati benzina.

Policija je preoptereć­ena

Ne računajući tih nekoliko sitnica, Francuska je savršeno spremna za početak Europskog nogometnog prvenstva! Opasnost od terorizma, militantno raspoložen­i štrajkaši i vremenske nepogode zajedno nanose glavobolju Francuzima, koji se brinu o organizaci­ji Eura 2016., ali i svim navijačima koji ovaj tjedan počinju pristizati u Francusku kako bi pratili utakmice. Šef pariške policije Michel Cadot u pismu poslanom ministru unutarnjih poslova Bernardu Cazeneuveu upozorio je da su policajci preoptereć­eni i predložio da se navijačka zona u blizini Eiffelova tornja ne otvara za navijače. – Nismo u mogućnosti pružiti optimalnu razinu sigurnosti – priznao je zapovjedni­k policije u Parizu. No, ministar mu je poručio da se ne brine jer će se dodatno angažirati privatne zaštitarsk­e tvrtke koje će, u kombinacij­i s policijom i vojskom, jamčiti za sigurnost. Ukupan broj ljudi angažirani­h na osiguranju Eura 2016. bit će oko 90 tisuća, priopćila je francuska vlada.

Vojska je na ulicama

Vojska je prisutna na ulicama zbog izvanredno­g stanja koje je uvedeno nakon teroristič­kih napada u Parizu u studenom 2015., a izvanredno stanje omogućilo je državi da privremeno vrati kontrole na graničnim prijelazim­a sa svim susjednim zemljama. Američka vlada prošlog je tjedna upozorila svoje državljane na opasnost od teroristič­kih napada u Europi ovoga ljeta, a u upozorenju su kao potencijal­na meta napada istaknuti stadioni i navijačke zone u gradovima u kojima se igra Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj. No, osim opasnosti od terorizma, francuskoj policiji i vlastima glavobolju zadaju sindikati, koji već tri mjeseca organizira­ju štrajkove i prosvjede protiv predložene reforme radnog zakonodavs­tva. U četvrtak prošlog tjedna samo je trećina vlakova prometoval­a redovito, dok su ostali bili otkazani zbog štrajka. Sindikat pilota Air Francea najavio je obustavu rada od 11. do 14. lipnja, upravo u prvim danima prvenstva. Štrajkaši su proteklih dana ulazili u agresivne sukobe s policijom na ulicama, sabotirali su rad nuklearnih elektrana i rafinerija, zbog čega su dijelovi Francuske ostajali bez struje i bez goriva na pojedinim benzinskim crpkama. A taktika štrajkaša je da, ako treba, izazovu i kaos tijekom Eura kako bi natjerali vladu da odustane od reformi. Premijer, međutim, poručuje da neće odustati, pa što bude. – Ako prosvjedni­ci pobijede, kako ćemo sutra reformirat­i zemlju? Moramo ostati čvrsti – rekao je premijer Manuel Valls. I povrh svih tih “ljudskih” faktora, ovih dana pojavila se i jedna prirodna nepogoda. Zbog obilnih kiša, rijeka Sena u Parizu u petak je dosegnula najvišu razinu u gotovo 35 godina, a privremeno su bili zatvoreni muzeji Louvre i Orsay, katedrala Notre-Dame i druge znamenitos­ti uz obalu rijeke. Louvre će ostati zatvoren barem do srijede.

 ??  ?? U okolici Pariza bilo je problema zbog štrajkova komunalnih i drugih radnika koji se protive reformama
U okolici Pariza bilo je problema zbog štrajkova komunalnih i drugih radnika koji se protive reformama
 ??  ?? U Nantesu su demonstran­ti stvorili mnogo problema
U Nantesu su demonstran­ti stvorili mnogo problema
 ??  ?? Sena već 35 godina nije imala tako visoki vodostaj
Sena već 35 godina nije imala tako visoki vodostaj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia