Večernji list - Hrvatska

Cedevita želi dovesti sina velikog Johna Stocktona

Na listi želja je i Duje Dukan, sin skauta Bullsa Ivice Dukana

- drazen.brajdic@vecernji.net Dražen Brajdić

Cedevitin centar Marko Arapović danas putuje u Houston gdje će uoči NBA drafta njegov talent procjenjiv­ati NBA skauti

Nakon osvajanja trećeg uzastopnog naslova prvaka Hrvatske, cedevitaše je u njihovoj kući na Velesajmu dočekala navijačka bakljada, a potom i fešta kakve su već postale tradiciona­lne u Domu košarke Cedevita. Bend je svirao po željama, pa je tako netko naručio za finalne suparnike cibose onu od Novih Fosila “šuti samo šuti, šuti moj dječače plavi”. Štoviše, vidjeli smo i neke članove uprave, s majicom “Prvaci 2016” na čijoj je poleđini bio Cibonin logotip kojeg mete velika metla jer ishod finala protiv ‘izranjavan­og” rivala bio takozvana “metla” (30). No, takve majice nisu nosili i bivši cibosi, sportski direktor Matej Mamić i prvi trener Veljko Mršić, jer oni su i danas zahvalni tom klubu što ih je igrački afirmirao i lansirao izvan hrvatskih granica.

Whiteu se ne žuri kući

Naslov su slavili i Amerikanci Pullen, White i Walker, koji Zagreb neće napustiti prije utorka jer u ponedjelja­k je zajednička klupska večera. Uostalom, pričao nam je bivši NBA igrač James White, da se njemu niti ne žuri kući: - U ovo vrijeme prošle godine jedva sam čekao da napustim Kazanj, gdje sam igrao za Unics, a sada mi se uopće ne žuri. Jer, ova sezona u Cedeviti za mene je bila sjajno iskustvo. I prije su mi pričali američki košarkaši, ponajprije e Draper i Smith, da je ovo sjajan klub, no da je ovako dobro ipak nisam očekivao. Osim toga, bili su to ponajbolji suigrači koje sam imao u karijeri. U momčadi nismo imali mamlaza i šupaka. Pričao je White s guštom i o Cedevitini­m mladim igračima, ponajprije o Marku Arapoviću koji će se danas zaputiti na probu u NBA kamp u Houstonu u kojem će boraviti nekoliko dana i nakon čega će se priključit­i reprezenta­ciji. - Marko će biti dobar igrač jer ima još jako puno prostora za napredak, a pametan je momak, pun potencijal­a. A jako puno ga ima i 17-godišnji Musa koji uz to ima i mentalitet potreban za uspjeh. Gdje god da igra taj misli da je bolji od drugih, a baš takav stav ti je potreban da bi uspio u NBA. No, ipak ima nešto vezano uz Cedevitu što Whitea nije zadovoljil­o. - Moje jedino razočarenj­e bila je ABA liga. Htio sam pomoći ovom klubu da se digne na viđu razinu i u tome sam u Euroligi uspio jer smo ušli u Top 16, no u ABA ligi nisam. Nismo bili prvaci. I predsjedni­ku kluba Mladenu Veberu, naslov prvaka regionalne lige nedosanjan­i je san. - Onaj beogradski finale koji smo izgubili od Cibone bila je naša najveća i još uvijek je neprežalje­na prigoda za regionalni naslov. Zajedno sa sportskim direktorom Matejem Mamićem i prvim trenerom Veljkom Mršićem, predsjedni­k će analizirat­i stanje s ugovorima i napraviti strategiju za prijelazni rok. - Moramo vidjeti tko od igrača želi otići, a ima ugovor s nama. Koliko znam to je Miro Bilan koji je ovom klubu jako puno dao i on je zaslužio da ga uz primjerenu odštetu pustimo. Želim mu svu sreću i neka nam se jednog dana vrati. Babiću pak ističe ugovor, no i on je puno dao ovom klubu. Volimo ga pa ćemo sjesti i vidjeti možemo li ga zadržati.

Želi li Duje u Europu?

Za vjerovati je da klub neće moći zadržati Jacoba Pullena, da će se zahvaliti Henryju Walkeru, da će im Luka Žorić biti preskup, pa će uz vjerojatni odlazak Bilana trebati dovesti nove petice. U tim kombinacij­ama spominju se Darko Planinić i Josip Sobin, a postoji čak i kombinacij­a po kojoj bi Ivica Zubac, bude li to interes NBA kluba koji će ga draftirati, odigrao sezonu u Cedeviti i tek onda otišao preko Atlantika. A i na toj strani svijeta Cedevita se zanima za nova pojačanja, pa se tako razgovara oko Davida Stocktona (24, 180 cm), sina legendarno­g Johna Stocktona, kojem je majka Hrvatica što ga kvalificir­a i za dobijanje hrvatske putovnice. Stockton je prošlu sezonu proveo u razvojnoj ligi (NBDL) u kojoj je knjižio 18 koševa i 7 asistencij­a po utakmici, a suigrač mu je bio Duje Dukan, koji je također na radaru hrvatskog prvaka. No, tu je ključno pitanje da li Dukan uopće želi u Europu ili se želi boriti za mjesto u Sacramento Kingsima.

Mršićev pomoćnik Talijan Pozzecco želi i nadalje biti desna ruka svom prijatelju Slagat ćemo momčad kao da ćemo igrati Eurokup, ističe predsjedni­k Veber

 ??  ?? Ne bih imao ništa protiv da ostanem još jednu sezonu - kaže White
Ne bih imao ništa protiv da ostanem još jednu sezonu - kaže White

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia