Večernji list - Hrvatska

Nakon deset godina Jug je opet najbolji u Europi!

Srcu pridodali glavu, gospari su osvojili četvrti naslov ove sezone

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net

Jugu je to četvrti naslov europskog prvaka, prvi osvojen izvan Dubrovnika. Hrvatska je po broju naslova (14) opet pretekla Italiju

“Tre, tre, trest će se, tko u Juga dirne” orilo se na Margitszig­etu, poznatoj dunavskoj adi u Budimpešti. Dubrovački Jug osvojio je naslov europskog klupskog prvaka nakon što je u uzbudljivo­m finalnom dvoboju pobijedio grčki Olympiakos sa 6:4. Grčki prvak nije znao za poraz ove sezone, niti u domaćim, niti u europskim utakmicama, imao je na vratima i izvrsnog Josipa Pavića, ali jugašima to nije puno značilo. Polako su i strpljivo lomili otpor momčadi iz Pireja i na kraju, iako im napad s igračem više nije bio najuspješn­iji, došli do velike pobjede. U nešto više od 24 sata na leđa su tako položili moćni Pro Recco, najskuplju momčad na svijetu, i dotad nepobijedi­vi Olympiakos.

Perrone najbolji igrač turnira

Kao i u polufinaln­om dvoboju s Reccom, junak velike Jugove pobjede u finalu bio je opet vratar Marko Bijač. Ovaj put s 10 obrana, od kojih su najvažnije bile one u posljednji­m minutama utakmice. Sasvim opravdano dobio je nagradu za najboljeg vratara Final Sixa, a i nagrada za najboljeg igrača pripala je jugašu - sjajnom Brazilcu Felipeu Perroneu. Hrvatska tako opet ima europskog vaterpolsk­og prvaka. Jugu je to četvrti naslov najboljega na Starom Kontinentu, a četrnaesti za Hrvatsku ( još Mladost 7, Jadran 2 i Splitska banka). Opet smo po broju europskih naslova pretekli Talijane. I prekinuli neugodnu stanku bez naslova od okruglo 10 godina. Posljednji se europskom krunom okrunio upravo Jug 2006. godine. No, zanimljivo je to da su jugaši prethodna tri naslova osvajali na domaćem bazenu. Sada su, nakon tri izgubljena finala (posljednji u Beogradu 2013), dokazali da do trijumfa mogu i izvan svojega Gruža i to u zemlji vaterpola, u vaterpolsk­oj utvrdi da Margitszig­etu. Veliki je to trijumf jugaša i posebno njihova trenera Vjekoslava Kobešćaka. U godinu i pol provedenih u Gružu Vjeko je dignuo momčad i od gubitnika stvorio šampione. Gospari su ove sezone osvojili sva četiri naslova (osvojili su još Jadransku ligu te hrvatsko prvenstvo i kup). Vjeko je u jugaške redove uspio ukomponira­ti čak četvoricu igrača sa strane - Lončara, Vrlića, Garciu i Perronea - i tako stvoriti megamomčad koja ima i vica i šarma, ali će i biti disciplini­rana. Nije se igralo samo srcem nego i glavom! Uoči velikog finala predsjedni­ka i dopredsjed­nika Juga Lukšu Jakobušića i Tomislava Dumančića u našem je veleposlan­stvu primio veleposlan­ik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Gordan Grlić Radman. Jakobušić je upoznao veleposlan­ika Grlića Radmana sa značajem kluba u hrvatskim sportskim okvirima, ali i podsjetio na jedno obećanje.

Obećanje veleposlan­iku

- Kad je Jug u listopadu gostovao u Budimpešti protiv OSC-a susreli smo se prvi put i tada ste rekli: “Vidimo se u finalu!”. Evo, mi smo sad u finalu i obećanje je ispunjeno - istaknuo je Jugov predsjedni­k i pozvao veleposlan­ika na finale. Istodobno s nadmetanje­m seniora, u Budimpešti je odigran i tzv. Final kids, turnir za mlađe juniore. Mladi jugaši posljednje­g su dana pobijedili Ferencvaro­s s 11:8 i osvojili peto mjesto.

U godinu i pol dana provedenih u Gružu Vjeko je od gubitnika stvorio šampione

 ??  ?? Marko Bijač s pravom je proglašen najboljim vratarem turnira. U finalu je bio junak Jugove pobjede s 10 važnih obrana
Marko Bijač s pravom je proglašen najboljim vratarem turnira. U finalu je bio junak Jugove pobjede s 10 važnih obrana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia