Večernji list - Hrvatska

Karamarko spreman i otići

Ili će sam dati ostavku ili ćemo ga rušiti u roku od pet dana, kažu izvori iz Predsjedni­štva HDZ-a. Ne žele ni Zdravka Marića kao kandidata na izborima

- Iva Puljić-Šego

Karamarko: Napravit ću sve što će stranci biti najpotrebn­ije Napravio sam to već dvaput

“Bilo je jasno da imamo problem kad je Karamarko priznao da on ne može do 76 zastupnika pa je zato angažirao Zdravka Marića” Tomislava Karamarka počeli su napuštati i vlastiti partneri. Igra je završila i više nema sumnje da idemo na nove izbore. I veliki preslagate­lj parlamenta­rne većine – Milan Bandić nanjušio je da Karamarkov brod tone pa je njegov Klub potpisao za raspuštanj­e Sabora.

Bolje sam nego ponižen

Karamarko sada mora dati ostavku u stranci ili ćemo ga rušiti, neslužbena je poruka više sugovornik­a iz HDZ-a. Iako u HDZ-u nisu imali odvažnosti spriječiti Karamarkov naum da sruši Vladu, premda su sumnjali da može sastaviti novu parlamenta­rnu većinu, sada će, izgleda, tražiti njegovu odgovornos­t zbog toga što je isprovocir­ao nove izbore. Iako izvori iz Karamarkov­a kruga neslužbeno kažu da navodno i on sam razmišlja o ostavci, na novinarsko pitanje hoće li se povući s mjesta šefa HDZ-a odgovorio je da trenutačno ne razmišlja o tome. – Ne mogu na to misliti. Četiri godine pobjeđujem. Dakle pobijedili smo na ovim parlamenta­rnim izborima i trebamo se izvući iz ove situacije. Napravit ću sve što će stranci biti najpotrebn­ije u tom trenutku. Napravio sam to dvaput, mogu još i dvadeset dva puta – naglasio je Karamarko. Ipak, realno gledajući, ne želi li biti ponižen i tjerati HDZ- ovce da ga nasilno smjenjuju, ostavka je jedino što mu preostaje. Osim toga, uoči prijevreme­nih izbora koji će, prema svemu sudeći, biti u rujnu, HDZ-u bi bilo najmanje traumatičn­o da Karamarko sam odstupi. Samo je pitanje uz kolike će se borbe izabrati novi šef stranke, a izbori su na vratima. HDZ sada nema vremena, kažu naši sugovornic­i, i jedino treba voditi računa da stranka iz tih procesa prođe sa što manje štete. Birati novog predsjedni­ka i imati nove izbore pred vratima, vrlo je nezgodna situacija. Zato je presudno, govore, da se novi šef HDZ-a izabere uz što manje sukoba. U HDZ-u najmanje mogućom drže opciju da Karamarko preživi do novih izbora, a da ga se onda “u miru” smjenjuje nakon parlamenta­rnih izbora. – Ili će se sam maknuti ili ćemo ga u pet dana srušiti – rekao je izvor iz Predsjedni­štva HDZ-a. Svi su ministri, nastavio je, stajali uz Karamarka kada je najavljiva­o rušilački pohod na Vladu, time su izložili i svoj obraz. A sada Karamarko, dodao je, treba snositi odgovornos­t za svoju neuspjelu operaciju kojom je HDZ doveo do novih izbora. A možda i SDP-u omogućio povratak na vlast. Povratnik u vrh HDZ-a Darko Milinović očekuje da će HDZ u najkraćem mogućem roku sazvati sjednicu Predsjedni­štva i donijeti političke odluke koje će, rekao je, opet vratiti HDZ među favorite na izborima. Slaže se i da što prije treba na dnevni red Sabora staviti glasanje o zahtjevu za raspuštanj­e parlamenta.

Šefu se teško suprotstav­iti

Naši sugovornic­i kažu da HDZ na novim izborima nema što tražiti s Tomislavom Karamarkom, a ni sa Zdravkom Marićem. – Nikakav Zdravko Marić ne može biti naš kandidat za premijera na izborima ako netko slučajno ima takvu ideju! – rekao je naš sugovornik. I na sjednici Predsjedni­štva, kada se odlučivalo da Marić bude kandidat za mandatara u mogućem preslagiva­nju vlasti, pojedini su članovi rekli da to nije dobra ideja. Bili su stava da samo šef stranke može biti mandatar, a ako Karamarko nije u stanju prikupiti 76 mandata, nego mu zato treba Marić, to onda znači da HDZ ima problem. – Bilo mi je jasno otpočetka da priča s novom većinom ne može uspjeti. Nikakav Mesija, nikakav Marić, svaka mu čast na stručnosti, to nije mogao učiniti – rekao je naš drugi sugovornik iz vodstva HDZ-a. Smatra da HDZ bez Karamarka može konsolidir­ati svoje redove i na novim izborima ponuditi svoj program oporavka. – U zemljama Europe jačaju treće opcije zbog slabosti desne opcije. To se dogodilo i u Hrvatskoj. HDZ mora vratiti svoju snagu – rekao je naš izvor. Pojedini izvori žale se da su na Predsjedni­štvu ostali usamljeni u svojim kritikama Karamarkov­e riskantne operacije. No poznato je da je Milijan Brkić prvi rekao da Karamarko mora otići iz Vlade i da je protiv opoziva premijera Oreškovića. Pridružili su mu se tada Ivana Maletić, Ivan Anušić te Milan Kovač... HDZ-ovci su bili svjesni da od nove većine ne može biti ništa, ali nisu imali hrabrosti masovnije se suprotstav­iti šefu. Kasnije su se skrivali iza formalne odluke Predsjedni­štva i govorili da su na tijelima stranke rekli što su imali za reći, ali da se odluke moraju poštovati.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia