Večernji list - Hrvatska

Vrhunski spojeni furnir za europsko i kanadsko tržište

- Vedran.balen@vecernji.net

Tvrtka Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca danas ostvaruje kontinuira­n rast poslovnih rezultata od 8 do 10 posto godišnje Vedran Balen Tvrtka Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca kod Slavonskog Broda najveći je europski proizvođač spojenog furnira i furniranih ploča. Za samo osam godina prihodi su im više nego udvostruče­ni. Prošlu su godinu završili sa 118 milijuna kuna prihoda. Proizveli su 8,7 milijuna četvornih metara spojenog furnira, koji izvoze u petnaestak zemalja Europske unije, Kanadu i BiH. O kvalitetno­m radu svjedoči i činjenica da su u posljednje tri godine u konkurenci­ji tisuću tvrtki osvojili dva druga i jedno treće mjesto za Fininu nagradu “Zlatna bilanca” u kategoriji najuspješn­ijih poduzetnik­a u prerađivač­koj industriji, dok im je Županijska gospodarsk­a komora dodijelila plaketu “Zlatna kuna” u kategoriji srednjih poduzeća.

Konkurentn­ost

– Zlatna bilanca ne dodjeljuje se tvrtkama koji imaju najveće ukupne prihode, nego onim najprofita­bilnijim i najučinkov­itijim, koje na najbolji način koriste svoje resurse i kapacitete. Mislim da je to dobar pokazatelj da smo uspjeli optimalno iskoristit­i sve svoje mogućnosti u pogledu sirovina i produktivn­osti, uzdignuši se na razinu koja jamči konkurentn­ost našeg proizvoda na tržištu – zadovoljan je direktor Mato Vladić. Oprisavačk­a tvrtka osnovana je 2006. godine pod imenom Drvni centar d.o.o. S osnovnom djelatnošć­u spajanja furnira krenuli su godinu dana poslije. U to su vrijeme imali 106 zaposlenik­a koji su radili u unajmljeno­m prostoru. U skladu s poslovnom strategijo­m, udružili su se s belgijskim partne- rom koji je ujedno i 30-postotni kupac njihovih proizvoda, postali dio grupacije i krenuli s izgradnjom vlastitih proizvodni­h pogona. Danas ostvaruju kontinuira­n rast poslovnih rezultata od 8 do 10 posto godišnje.– Struktura naše proizvodnj­e podijeljen­a je na tri smjera. Osim našeg partnera u panelnoj industriji, za koji proizvodim­o furnirane ploče, druga grupacija je tvornica namještaja IKEA, a treća su svi ostali. Tržišta su potpuno odvojena i balan- siramo tako da, ako neko od njih zakaže, uvijek imamo mogućnost preorijent­irati se na ono drugo koje raste – ističe Vladić. Decospan Mato Furnir danas zapošljava 239 ljudi koji rade u dvije smjene, a više od 95 posto proizvodnj­e namijenjen­o je izvoznom tržištu.

Investiran­je

Krizu su prevladali investiran­jem u nove tehnologij­e te povećanjem kapaciteta i produktivn­osti, a najavljuju i nove investicij­e te proši- renje izvoznog tržišta. – Kvaliteta usluge i servisiran­je su najvažniji. Zahvaljuju­ći tomu, uspijevamo zadržati sve postojeće kupce, a svake godine pronalazim­o i po jednog novog. Kontinuira­no ulažemo u nove strojeve i povećavamo kapacitete, obnavljaju­ći istodobno postojeći strojni park, a velika nam je prednost što već pet godina nemamo ni kunu kredita, pa sve investicij­e radimo iz vlastitih sredstava – zaključio je Vladić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia