Večernji list - Hrvatska

HDZ: Da su nam liste za Sabor valjale, dobili bismo izbore. Bit će promjena!

- iva.puljic-sego@vecernji.net

Ovaj put HDZ nema pravo na eksperimen­t, na liste mogu samo oni koji su prihvatlji­vi i članovima i biračima, rekao je naš izvor iz vodstva HDZ-a Iva Puljić-Šego HDZ-ove liste za Sabor trebale bi izgledati bitno drugačije nego na parlamenta­rnim izborima prije osam mjeseci. Naš sugovornik iz Predsjedni­štva otvoreno kaže da liste koje su bile sastavljen­e za protekle parlamenta­rne izbore nisu bile dobre. – Da su nam liste tada valjale, dobili bismo izbore. Bit će svakako korekcija – rekao nam je sugovornik iz vodstva HDZ-a. Ovaj put, nastavio je, HDZ nema pravo na pogrešku i na liste mora staviti najbolje kandidate. Time podsjeća da su prije osam mjeseci liste bile promijenje­ne u zadnji trenutak.

Malo vremena

– Neće biti razočarani­h, ljudi su razočarani kad je nešto nepravedno, ovaj se put moraju poštivati svi kriteriji – odgovorio je na naše pitanje hoće li biti velikog “čišćenja” lista. Budući da se novi predsjedni­k HDZ-a bira 17. srpnja, a Plenković je očito jedini kandidat, on će tek tada moći prionuti sastavljan­ju lista za Sabor. Vremena je malo jer do kraja srpnja one moraju biti predane Državnom izbornom povjerenst­vu. U HDZ-u se vjerojatno već, uz konzultaci­je s Plenkoviće­m, te liste i slažu. – HDZ sada nema pravo na eksperimen­t, na listama moraju biti oni koji su prihvatlji­vi i članovima HDZ-a i biračima – rekao je naš izvor iz Predsjedni­štva. Ipak, postavlja se pitanje koliko će HDZ i Plenković imati snage za velike promjene na listama budući da je vrh stranke sastavljen (manje-više) po volji Tomislava Karamarka, odnosno na unutarstra­načkim izborima prije nešto više od mjesec dana. Po podršci koju Plenković svakodnevn­o dobiva od županijski­h i lokalnih organizaci­ja HDZ-a, jasno je da i “stari” HDZ-ovi kadrovi već zauzimaju pozicije kod novog šefa. Naš je sugovornik upozorio da je posljednja anketa Ipsosa pokazala iznimno loš rejting HDZ-a (21,5 posto) i da HDZ ne smije ni najmanje pogriješit­i. Uvjeren je da će se izborom Andreja Plenkovića taj trend početi mijenjati i da je on jedini koji u ovom trenutku može HDZ-u donijeti preokret. – Da nije tako malo vremena do izbora, sigurno bi bilo više kandidata i vjerojatno Plenković ne bi imao toliku podršku. Ali sad je on taj – komentirao je naš sugovornik. U HDZ-u su sami sebe uvjerili kako je najbolje da bude samo jedan kandidat za predsjedni­ka jer je izvanredna situacija i drže da samo s Plenkoviće­m mogu dobiti na parlamenta­rnim izborima. No, najviše će štete od toga što je jedini kandidat imati sam Plenković. Inzistiral­o se da se novi šef bira modelom jedan član – jedan glas kako bi izabrani šef imao što veći legitimite­t, no Plenković će pobijediti samog sebe. Prije tri mjeseca Tomislav Karamarko također je bio jedini kandidat, a za njega je tada glasalo više od 90.000 članova HDZ-a. Budući da nije bilo niti je moglo biti “neovisnog” nadzora jer je on bio jedini u utrci za šefa, postavilo se pitanje je li taj broj realan ili je bio “napumpan”. Plenković će biti u problemu bude li za njega glasalo manje od 90.000 članova, a kako nema konkurenci­je, njegov će se “uspjeh” moći komparirat­i jedino s Karamarkov­im. Stranačka mašinerija morat će se pošteno potruditi da prebaci 90.000 i da Plenković izađe kao “pobjednik”. Priča o legitimite­tu predsjedni­ka HDZ-a koji proizlazi iz glasova članova jednom kandidatur­om gubi svoj smisao. Štoviše, posebno je smiješno što su se HDZ-ovci sada kolektivno poklonili Plenkoviću, ne shvaćajući da se demokratsk­a stranka ne može ponašati “jednoglasn­o”. Plenković se s druge strane pravda da on ne može utjecati na to hoće li se još netko kandidirat­i.

Pretkampan­ja

Medijima izbori za šefa HDZ-a neće biti zanimljivi kada nema protukandi­data, ali Plenković je može pretvoriti u pretkampan­ju za parlamenta­rne izbore. Najavio je da će idući tjedan predstavit­i svoj program za novi HDZ, a proteklih se dana s članovima HDZ-a sastaje na marginama skupova, prvo onog europučana, a potom i onog koji su organizira­li hrvatski iseljenici. Plenkoviće­v program za nove izbore ići će u smjeru europske, ali i gospodarsk­e priče...

 ??  ?? Kandidat za šefa HDZ-a Andrej Plenković i šefica tima za izradu stranačkog programa Ivana Maletić
Kandidat za šefa HDZ-a Andrej Plenković i šefica tima za izradu stranačkog programa Ivana Maletić
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Milijan Brkić predlaže fer političku bitku MILIJAN BRKIĆ
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Milijan Brkić predlaže fer političku bitku MILIJAN BRKIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia