Večernji list - Hrvatska

EK: Hrvatski plan o reciklaži otpada nerealan

Upozoravaj­u da je i nejasno predstavlj­en trenutačni sustav

- Josip Bohutinski

U Ministarst­vu zaštite okoliša kažu da je riječ o neslužbeno­m dokumentu koji ničime ne utječe na donošenje Plana josip.bohutinski@vecernji.net Javna rasprava o Nacrtu Plana gospodaren­ja otpadom RH za razdoblje od 2016. do 2022. okončana je jučer, a svoje neslužbene primjedbe na taj dokument koji je izradilo Ministarst­vo zaštite okoliša i prostornog uređenja poslala je i Europska komisija (EK), odnosno njene opće uprave za regionalnu politiku i okoliš.

Nema integracij­e

U tim neslužbeni­m komentarim­a sročenim na pet stranica, među ostalim, navodi se da je u Planu nejasno predstavlj­en trenutačni sustav gospodaren­ja otpadom te da u novom Planu nedostaju integracij­e među akcijskim planovima. U EK su tako primijetil­i i da je u novom Planu osam centara za gospodaren­je otpadom predviđeno s kapaciteto­m od 14 do 21 posto od trenutačne količine nastalog otpada. Ostalo bi se trebalo reciklirat­i, a to je, dade se iščitati iz komentara, prilično nerealno. – Hrvatska planira da će ostatak otpada ići u 90 sortirnih centara, a to izgleda vrlo zahtjevno s obzirom na to da je stopa recikliran­ja u 2014. godini bila samo 17 posto – navodi se u tom neslužbeno­m dokumentu EK. Novom Planu se prigovora i da u njemu nema cost-benefit analiza pa se navodi da se planira sagraditi veći broj manjih objekata te se upozorava da su obično manji objekti skuplji za izgradnju i rad jer nemaju koristi od ekonomije razmjera. U Ministarst­vu zaštite okoliša, koje vodi mostovac Slaven Dobrović, za komentare iz EK kažu su da je riječ o neformalno­m dokumentu koji ne utječe na donošenje Plana te da se ti komentari referiraju na raniju verziju.

Nacionalni interes

– Plan je nacionalni dokument koji izražava nacionalne interese, a koje smo mi u RH pozvani samostalno odrediti i razraditi – navode u Ministarst­vu. EK će službeno komentirat­i Plan kad se on donese.

 ??  ?? Iz EK poručuju da nije jasno gdje će se skupljati i obrađivati biootpad
Iz EK poručuju da nije jasno gdje će se skupljati i obrađivati biootpad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia