Večernji list - Hrvatska

Djevojčice bi željele biti umjetnice, a dječaci istraživač­i i informatič­ari

‘Prestrogi i nepravedni nastavnici odbijaju djecu od prirodoslo­vno-matematičk­ih i tehničkih predmeta’

- Irena.kustura@vecernji.net

Za zaposlene u STEM području osnovci misle da su pametni, da imaju uzbudljiv posao, da mogu mijenjati svijet i da mnogo zarađuju Irena Kustura Iako je danas na prirodoslo­vno-matematičk­im i tehničkim fakultetim­a još uvijek znatno manje studentica nego njihovih muških kolega, sadašnji osnovci smatraju da su ta, tzv. STEM zanimanja, podjednako i za djevojke i dečke. Ipak, djevojčica­ma se najviše sviđaju umjetnička zanimanja, a dječacima istraživač­ka i ona iz STEM područja.

Istraživan­je u 16 OŠ

Pokazalo je to istraživan­je u sklopu Projekta o profesiona­lnim aspiracija­ma prema STEM zanimanjim­a provedeno u osnovnim školama koje je pod vodstvom prof. dr. Josipa Burušića iz Instituta “Ivo Pilar” počelo ove školske godine u 16 osnovnih škola na širem zagre- bačkom području, a potrajat će do školske godine 2018./2019. – Ohrabrujuć­i je interes djevojčica i dječaka u ovom početnom dijelu istraživan­ja za STEM zanimanja i nadamo se da će ovakvi projekti taj interes dodatno povećati – prokomenti­rao je prof. Burušić. Upozorava na činjenicu da učenici svoju uspješnost u određenom predmetu vide ponajprije kroz ocjenu koju iz njega imaju.

Interes – računala

– Nastavnik koji je prestrog u ocjenjivan­ju ili daje nepravedno lošiju ocjenu učeniku, primjerice iz matematike ili fizike, negativno utječe na interes učenika za zanimanja iz STEM područja – naglašava Burušić. O ljudima koji rade u STEM području osnovci misle da su pametni, da imaju uzbudljiv posao, da mogu napraviti promjene u svijetu i da zarađuju mnogo. Djecu je najviše oduševila oprema na zagrebačko­m FER-u pa stoga i ne začuđuje da od STEM zanimanja najviše aspiracije pokazuju za ona u kojima bi se bavila računalima.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia