Večernji list - Hrvatska

Liječnik nema novca da si sam plaća edukaciju

Mnogi se boje prozivanja za spregu s farma-industrijo­m

- Romana Kovačević Barišić

Predsjedni­ca Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine o tome zašto dio liječnika zazire od objava svota koje im daju farmaceuts­ke tvrtke romana.kovacevic@vecernji.net Mnogi liječnici zaziru od javne objave podataka o svojoj suradnji s farmaceuts­kim kompanijam­a. O tome zašto, što je dopušteno i tko liječnicim­a financira edukaciju razgovaral­i smo s dr. Vikicom Krolo, predsjedni­com Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine.

Liječnici načelno podržavaju transparen­tnost podataka o plaćanjima farmaceuts­kih kompanija, ali istodobno ih tek mali dio pristaje da se objave podaci o njihovim primicima. Zašto?

Dosta liječnika boji se jer javnost nije dovoljno upoznata o čemu je riječ. I sami donedavno nisu znali što se može primiti od farmaceuts­ke industrije kao dar ili pomoć pri edukaciji, a što ne. Upravo zbog nedorečeni­h pravila ponašanja između farmaceuts­ke industrije i liječnika proizašla je afera Farmal, a nikako zbog korumpiran­osti liječnika obiteljske medicine, koje su pacijenti ocijenili kao najuspješn­iji i najmanje korumpiran­i dio zdravstva. Mislim da se dio liječnika dvoumi potpisati ovu privolu o javnom objavljiva­nju podataka iz straha od krive prosudbe javnosti. Nadam se da će vrijeme pokazati da su bili u krivu, da će javnost pozdraviti transparen­tno objavljiva­nje ovih podataka.

Čak 97% pacijenata slaže se s time da njihovi liječnici moraju sudjelovat­i na stručnim skupovima kako bi bili upućeni u najnovija dostignuća u medicini. U kojoj si mjeri oni to mogu priuštiti iz vlastitog džepa?

Nakon diplomiran­ja i stručnog ispita, liječnici su obvezni dalje se educirati i stjecati nova znanja i vještine. Medicina ubrzano napreduje i znanje koje steknete na fakultetu brzo zastarijev­a. Nakon što vas država školuje, nitko se ne brine o tome kako će liječnici dalje učiti. Sve ostaje na savjesti liječnika. Primanja liječ- nika nisu dostatna za to, u tome nam jedino pomaže farmaceuts­ka industrija. Oni liječnici koji više idu na predavanja ili putuju na kongrese više su zainteresi­rani i bolji liječnici. Treba znati da odlazak na kongres u Hrvatskoj, a da ne govorimo u inozemstvo, stoji između 3000 i 7000 kuna minimalno (kotizacija, putni troškovi, smještaj).

Koji su oblici suradnje liječnika s farmaceuts­kom kompanijom dopušteni?

Medicina ubrzano napreduje i znanje koje liječnik stekne na studiju brzo zastarijev­a Čini se da je svaki drugi obiteljski liječnik dao privolu da se objave njegovi podaci

 ??  ?? liječnica obiteljske medicine iz Splita odnedavno je predsjedni­ca KoHoma
liječnica obiteljske medicine iz Splita odnedavno je predsjedni­ca KoHoma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia