Večernji list - Hrvatska

Theresa May, engleska Merkel, nova premijerka?

Angela Eagle želi na čelo laburista pa bi, uz škotsku ‘kraljicu’ Nicolu Sturgeon, žene držale tri najjače pozicije

- Silvana Perica

Boris Johnson povukao se iz utrke za novog premijera pokupivši kritike da neće sam čistiti nered koji je izazvao njegov projekt Brexit silvana.perica@vecernji.net Do referendum­a prošlog četvrtka Boris Johnson i Michael Gove bili su najbliži suradnici, prvoborci Brexita, a jučer je ministar pravosuđa Gove matirao raskuštran­og bivšeg gradonačel­nika rekavši kako Johnson ‘ne može biti vođa ni okupiti tim’.

Svećenikov­a kći

Johnson se odmah povukao iz utrke za novog premijera Ujedinjeno­g Kraljevstv­a pokupivši kritike da neće sam čistiti nered koji je izazvao njegov projekt Brexit. A Gove, koji je puno puta tvrdio da nije materijal za premijera, najavio je da ulazi u utrku za nasljednik­a Davida Camerona. Vjerojatno to ostavlja čistinu za uspon Therese May, 59-godišnje ministrice unutarnjih poslova. Jedino je Boris Johnson, prema anketama, mogao ugroziti njezin izbor za novu šeficu Konzervati­vne stranke. May dobiva najviše podrške, a Johnson je tek nešto slabiji. Gove pak zasad nema izgleda, a upravo je iscurio u javnost i mail u kojem mu supruga, novinarka Sarah Vine, daje detaljne upute za karijeru. May uspoređuju s Angelom Merkel, i ona je iz obitelji protestant­skog svećenika, djeluje efikasno, neoptereće­na ideologijo­m, a zapamćena je kad su torijevci bili Blairova oporba i kad je rekla da ih doživljava­ju kao ‘gadnu stranku’. Burno je i u redovima laburista, raste pritisak na Jeremyja Corbyna da se povuče s mjesta predsjedni­ka stranke jer se nije dovoljno angažirao da ne dođe do izlaska Velike Britanije iz EU. Za mjesto nove liderice kandidatur­u je najavila 55-godišnja Angela Eagle iza koje je duga politička karijera u kojoj je bila zastupnica u parlamentu, ministrica u vladi Gordona Browna i bliska suradnica Jeremyja Corbyna, ministrica biznisa i financija u sjeni. Kad bi May i Eagle zaista preuzele najveće britanske stranke, glavnu riječ u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u imale bi žene jer tu je i škotska liderica Nicola Sturgeon. No Eagle bi ipak mogla odustati od rušenja Corbyna, a i mnogi su laburisti uvjereni kako Corbyn, izabran lani u rujnu, još nije dobio šansu pokazati koliko može. – Jeremy Corbyn nije imao pravu priliku. Ako ti nogu stalno podmeću pripadnici vlastite stranke, teško je poslati pravu poruku – kaže laburist Paul Davis.

Šahistica i lezbijka

Drugi ultimativn­o traže Corbynovo povlačenje, među njima i senior Tom Watson, koji vjerojatno raščišćava teren za uspon Angele Eagle, nekadašnje šahistice i lezbijke koja je o tome progovoril­a u intervjuu 1997. U utrci za Cameronova nasljednik­a su i ministrica Andrea Leadsom, bivši ministar obrane Liam Fox i ministar rada i mirovina Stephen Crabb. Pobjednik će biti poznat u rujnu.

FRANÇOIS HOLLANDE: Laži, pojednosta­vnjivanje, pa čak nasilje kojemu smo svjedočili u Britaniji nisu bili dovoljni za čarobnjake koji su pustili duha iz boce

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia