Večernji list - Hrvatska

Jutro ne mogu zamisliti bez svojih novina

Tiskano izdanje moram imati u rukama, iako čitam i na webu

- Ivica Beti

Miroslav Novak rado skita i snima”, a novine su mu posebna ljubav i strast. U posljednje vrijeme, ipak, malo preskače politiku ivica.beti@vecernji.net Poznati ludbreški fotograf i snimatelj Miroslav Novak (66) i Večernjak druže se već punih 47 godina. Ispočetka su to bili neredoviti odlasci do kioska, a od 1985. godine kupuje ga svaki dan. Posljednji­h desetak godina pretplaćen je na svoj omiljeni dnevni list. – Ne mogu zamisliti početak dana bez Večernjaka! To je moja prva pričest svako jutro, odmah nakon buđenja u 5.30. U godinama sam već, ovo mi je druga godina kako sam u mirovini, pa loše spavam i jedva čekam dostavljač­a novina – priča taj kroničar ludbreških događanja u proteklih gotovo pola stoljeća. Prvu svadbu snimao je kao gimnazijal­ac 1967. u međimursko­m Vukanovcu. Tada je živio u Gornjem Mihaljevcu i sjeća se da je biciklom, po snijegu, jurio kući razviti negative kako bi već istu noć mladencima donio prve fotografij­e.

Bogati foto i videoarhiv

Nastavio je snimati i kao student, a kapital za otvaranje fotografsk­e radnje u Ludbregu stekao je radeći u Njemačkoj. Posao je u Lud- bregu išao odlično, kupovao je najskuplje strojeve za razvijanje filmova, imao i po šestero zaposlenik­a. No, kriza je uzela danak. Snimanja je sve manje. Danas je u mirovini, no i dalje zna uzeti fotoaparat i “skitati se i snimati”. Surađivao je i s HTV-om, snimivši više od tisuću priloga. Ima bogat foto i videoarhiv. Novine su mu posebna ljubav i strast. – Čitam sve po redu, od prve do zadnje stranice. Ništa ne preskačem. Možda u posljednje vrijeme malo preskočim politiku jer me živcira. Popeli su mi se na vrh glave. HDZ se sad riješio Karamarka, i dobro je što su to učinili, no sad bi se i SDP trebao riješiti Milanovića.

Utvrđivanj­e gradiva

O Mostu neću trošiti riječi. Dakle, čitam sve, sve me zanima, a volio bih da je što više lokalnih vijesti – kaže M. Novak, koji se koristi i internetom, no ne može zamisliti dan a da ne uzme u ruke tiskano izdanje svojih omiljenih novina. – Imam vremena pa polako čitam, neke članke i dva puta, da utvrdim gradivo – smije se.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia