Večernji list - Hrvatska

Wilmots nije za izbornika

- Tomislav.dasovic@vecernji.net

Weber ima osam nastupa za Belgiju, postigao je šest pogodaka, nastupao za crvene vragove na SP-u 1994. godine u Americi Tomislav Dasović Bivši belgijski (osam nastupa) i hrvatski (tri nastupa) reprezenta­tivac Josip Weber (51), unatoč pozivu Belgijskog­a nogometnog saveza, nije se odlučio na put u Lille. – Pratim pozorno sve što se događa u Francuskoj, ali imam privatnih i poslovnih obveza pa nisam stigao na Euro – javio nam se Weber iz Bruxellesa. Josip je bio napadač impresivno­ga CV-a. Tri puta (1991.-1994.) bio je najbolji strijelac belgijske lige u dresu Cercle Bruggea, potom i sudionik Svjetskog prvenstva 1994. godine u dresu crvenih vragova. Iz toga vremena vrlo dobro poznaje belgijskog­a izbornika Marca Wilmotsa. Bili su suigrači u reprezenta­ciji, iako ne pretjerano bliski. – Wilmots mi je bio pričuva u belgijskoj reprezenta­ciji, što ga je činilo vrlo nezadovolj­nim. Čak je za vrijeme SP-a u Americi bio zaprijetio kako više neće igrati za nacionalnu momčad dok za nju igraju stranci. I izbornik Van Himst popustio je pred ultimatumo­m, mene i još nekolicinu odmarao je u utakmici protiv Saudijske Arabije, a Wilmots je zaigrao. I upropastio nam SP. Belgija je tu utakmicu izgubila 0:1, i umjesto da bude prva u skupini i u osmini finala ide na Irce, nama su bili dopali Nijemci od kojih smo ispali – prisjeća se Weber.

Kobni Švicarac

Posrijedi je čuvena utakmica u Chicagu, u kojoj su Nijemci slavili 3:2, a švicarski sudac Roethlisbe­rger oštetio je Belgijce za očigledan kazneni udarac, na – Weberu. – To je Švicarcu bila posljednja utakmica u karijeri – napominje Josip. Kakav je bio vaš odnos s Wilmotsom, a kakav je on danas izbornik? – Nikada nismo imali sukob, a kakav je izbornik? Wilmots nema kapaciteta za taj posao, nema dovoljno ni znanja, ni iskustva, ni rezultata. On je samo sretnik kojemu je taj posao pao u krilo, jer je izbornik Leekens otišao u Club Brugge pa je Wilmots uskočio na njegovo mjesto kao pomoćni trener. Kakav je izbornik najbolje se vidjelo na utakmici protiv Talijana kada ga je nadmudrio trener s neusporedi­vo slabijim kadrom od belgijskog­a – tvrdi Weber. Je li Wilmots opet teret za reprezenta­ciju? – Da su si sami slagali ždrijeb, Bel- gijci si ga ne bi bolje složili. Njihova momčadi ima takvu individual­nu snagu da s lakoćom može doći do finala. Imaju genijalce poput Hazarda i De Bruynea, pa kolosalnog­a golmana, pa na svakoj poziciji gotovo jednako dobru alternativ­u. Vidjeli ste protiv Iraca i Mađara, kad im se samo malo popusti, u stanju su svakome zabiti tri-četiri komada.

Navijao bih za Hrvatsku

Je li Belgija individual­no jača od Hrvatske? – Bila bi to ravnopravn­a utakmica, izgledi 50:50 posto. U kojoj bih navijao za Hrvatsku. Kako ste doživjeli nastup naše reprezenta­cije na Euru? – Nikada Hrvatska na velikom natjecanju u kontinuite­tu nije odigrala četiri tako dobre utakmice. Je li Čačić trebao protiv Portugala ranije mijenjati, to su sad nijanse, sitnice koje ne mogu pokvariti ukupan dojam. Svaka čast svima, i izborniku Čačiću u kojega sam na početku sumnjao, a sada je dokazao da je bio pravi odabir za taj posao – zaključio je Josip Weber.

 ??  ?? Wilmots, kaže Weber, raspolaže grupom nevjerojat­no talentiran­ih igrača (na slici s Lukakuom, gore)
Wilmots, kaže Weber, raspolaže grupom nevjerojat­no talentiran­ih igrača (na slici s Lukakuom, gore)
 ??  ?? POGODAKA postigao je Josip Weber (17) za Belgiju u utakmici sa Zambijom (1994.) koja je završena 9:0. Jedan gol zabio je i za Hrvatsku
POGODAKA postigao je Josip Weber (17) za Belgiju u utakmici sa Zambijom (1994.) koja je završena 9:0. Jedan gol zabio je i za Hrvatsku
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia