Večernji list - Hrvatska

Alergija na sunce može biti kao osip, prištići, ali i mrlja

Na UV zrake koža može burno reagirati alergijski­m simptomima

- Ivana Vodogažec ivana.vodogazec@vecernji.net ZAGREB

Kad u ljetnim danima na koži izbiju osip, mrlje i(li) crvenilo, mnogi vjerojatno neće pomisliti da je možda riječ o alergiji na – sunce

Alergija na sunce ubraja se u fotodermat­oze – kožne bolesti izazvane djelovanje­m ultraljubi­častih zraka. Primarne fotodermat­oze nastaju zbog izravnog djelovanja ultraljubi­častog zračenja, a tipičan primjer su opekline od sunca. Sekundarne fotodermat­oze nastaju međudjelov­anjem UV zraka i određenih tvari (primjerice, lijekova, kozmetike, biljaka). U fotoalergi­jskim dermatozam­a – među kojima je alergija na sunce – sudjeluje i imunološki mehanizam, pa je njihov nastanak sličan razvoju alergijske reakcije, objašnjava d r. Ljiljana Škrinja r, specijalis­ti c ade r ma tove n ero logi je iz Doma zdravlja Zagreb Centar.

“Sudar” sunca i lijekova

– Alergija na sunce manifestir­a se različitim vrstama osipa kože, od sitnih prištića, preko mrlja do mjehurasti­h promjena. Tipično se pojavljuju na područjima tijela koja su inače pokrivena odjećom, dok na licu najčešće nema osipa. Alergiju na sunce izazivaju UVA zrake sunčanog spektra, koje prodiru u kožu dublje od UVB zraka. Treba znati da UVA zrake prolaze i kroz staklo, tako da do nastanka alergije može doći i tijekom vožnje automobilo­m. Često pacijenti navode da prvih dana ljetovanja nemaju problema, no kasnije, otprilike treći ili četvrti dan, pojavljuje se osip. Za sprečavanj­e alergijske reakcije na sunce preporučuj­e se preventivn­o uzimati kapsule s antioksida­nsima poput likopena, beta-karotena, astaksanti­na i biljnog ekstrakta Polypodium leucotomos. Pokušajte svoje aktivnosti na otvorenom organizira­ti u ranim jutarnjim i kasnim poslijepod­nevnim satima, dakle nemojte se izlagati suncu između 10 i 18 sati. Za boravka na suncu otkrivene dijelove kože treba zaštititi kremom s vrlo visokim faktorom 50+. Krema ne smije sadržavati mirise, jer i oni mogu biti uzrok osipa. Ako alergija nastupi, u liječenju se koriste protuupaln­i pripravci kao što su gelovi na bazi kalmina i kalcijeva glukonata, a kod težih oblika alergije kortikoste­roidne kreme – kaže dr. Ljiljana Škrinjar.

Opasni antibiotic­i

Osim zbog alergije na sunce, osip i crvenilo mogu se pojaviti zbog već spomenutih sekundarni­h fotodermat­oza koje nastaju reakcijom određenih tvari s UV zrakama. Fotosenzib­ilizirajuć­e djelovanje ima čak pedesetak lijekova, na primjer određene vrste antibiotik­a i protuupaln­ih lijekova, neki lijekovi za srčane bolesti i dijabetes, hormonski kontracept­ivi i lijekovi za hormonsko nadomjesno liječenje. S UV zrakama nepovoljno mogu reagirati eterična ulja u kozmetički­m preparatim­a, umjetni zaslađivač ciklamat u hrani i napicima, namirnice poput celera, kopra, limete... Ležite li na travi tako da je koža u izravnom kontaktu s travom, to može izazvati takozvanu fitofotode­rmatozu. Naime, neke biljke sadrže fototoksič­nu tvar furokumari­n koja u reakciji sa suncem izaziva na koži crvenilo i mjehure. Promjene se vide tek nakon nekoliko sati, mogu intenzivno svrbjeti i peći, a nakon liječenja mogu trajno ostati smeđe mrlje.

Alergiju na sunce izazivaju UVA zrake koje prodiru i kroz staklo, pa do reakcije može doći i tijekom vožnje automobilo­m DR. LJILJANA ŠKRINJAR de r mat o vene rolo g inja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia