Večernji list - Hrvatska

Šustarovi grijesi

I u HDZ-u tvrde: Bolje da ništa nije radio jer bi napravio manje štete

- irena kustura@vecernji.net Irena Kustura ZAGREB

Ne znam tko može sastaviti takvo Upravno vijeće kao ovo na Veleučiliš­tu u Kninu. Mi mu to nismo sugerirali – kaže nam njegov stranački kolega

U svom mandatu nije baš radio što je trebao, a bilo bi bolje da nije napravio ni ovo što jest jer bi nam nanio manje štete. Tako o mandatu svog ministra obrazovanj­a prof. dr. Predraga Šustara govore njegovi stranački kolege, kako kažu, ogorčeni svim skandalima koje je HDZ-u u proteklih nekoliko mjeseci priuštio. Na komentar da su ga sami izabrali odgovaraju: “Nismo, izabrao ga je premijer Orešković”. Podsjećaju da je HDZ uz Šustara ponudio još dva kandidata čija su imena u vrijeme sastavljan­ja Vlade procurila u javnost – Damira Jelića i prof. dr. Tomislava Dobranića s Veterinars­kog fakulteta.

Dvije diplome nisu jamstvo

– Što je pogrešno napravio? A što nije, od kašnjenja s nagradom “Luka Ritz”, što je čisti šlamperaj, kasnog reagiranja na događanja s kurikularn­om reformom, stipendija za studente i cijelog cirkusa koji je nakon toga nastao pa do imenovanja upravnih vijeća instituta s čime je mjesecima kasnio. A o sastavu Upravnog vijeća Veleučiliš­ta u Kninu da i ne govorim... Ne znam tko može napraviti tako nešto. Mi iz HDZ-a to mu sigurno nismo sugerirali. Ni o jednom potezu nije se konzultira­o s nama u stranci – kaže jedan naš sugovornik iz HDZ-a želeći ostati anoniman jer, kaže, ne želi otvarati nove fronte. Drugog je zgrozilo kad je ministar Šustar izjavio da neće provoditi Zakon o sportu. – Ministar mora provoditi zakone svoje zemlje, a ako misli da nisu dobri, onda ih treba mijenjati. Ali, na žalost, Šustar to nije znao. Jasno je da se nije snašao na dužnosti na koju je postavljen, a i dokaz je da diplome dva fakulteta nisu jamstvo sposobnost­i te menadžersk­ih i vizionarsk­ih vrlina – oštar je naš drugi sugovornik. Generalno, kažu naši sugovornic­i, u HDZ-u Šustara drže promašajem i nadaju se da im se tako nešto nikada neće ponovno dogoditi.

Loš dekan, loš ministar

Voditelj Strategije obrazovanj­a prof. dr. Neven Budak ministru Šustaru najviše zamjera što nije podržao reformu obrazovanj­a i njezinu ekspertnu radnu skupinu, a iako je pokušavao nekoliko puta, s ministrom nikada nije stupio u kontakt. – Ne znam zašto je radio ovo što je radio, očito je ispunjavao nečije želje. Ne mislim da je provodio politiku HDZ-a, već nekih drugih krugova – komentira Budak. I bivši ministar obrazovanj­a Vedran Mornar zamjera Šustaru što je odustao od kurikularn­e reforme. – Ja sam pokrenuo kurikularn­u reformu i zato me to posebno pogodilo – kratko će Mornar ne želeći komentirat­i sve druge ministrove gafove. – Onim što je radio, nanio je štete kao nitko drugi – kaže naš sugovornik koji dobro poznaje sustav obrazovanj­a dodajući da su ministru Šustaru otegotna okolnost bili i pojedini pomoćnici.

‘ISPUNJAVAO NEČIJE ŽELJE’ Ne znam zašto je radio ovo što je radio, očito je ispunjavao nečije želje. Ne mislim da je provodio politiku HDZ-a PROF. DR. NEVEN BUDAK voditelj Strategije obrazovanj­a Ministar mora provoditi zakone svoje zemlje, a ako misli da nisu dobri, onda ih treba mijenjati

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia