Večernji list - Hrvatska

Samo 5 posto Hrvata dobije stalni posao

Hrvatska rekorder po radu na određeno, na leasingu 5000 radnika

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

Prekarni rad obilježava mala plaća i slaba zaštita od otkaza. Nepuno radno vrijeme i agencijski rad kod nas slabije zastupljen­i

U novim državama članicama EU kriza je ubrzala rast nestandard­nih ili prekarnih oblika zapošljava­nja. Učinak tog procesa je fragmentir­ano tržište rada, u sklopu kojeg ugovori na određeno vrijeme, ugovori za rad u nepunom radnom vremenu, samozapošl­javanje, privremeni agencijski rad te povremeni rad sve više prevladava­ju. Europska je komisija stoga financiral­a izradu studije o prekarnom radu u deset novih država članica, a stanje u Hrvatskoj obradio je Institut za razvoj i međunarodn­e odnose (IRMO).

Poslodavci za status quo

Najraširen­iji oblik nestandard­nog zapošljava­nja u Hrvatskoj je rad na određeno vrijeme. Više od 95% novog zapošljava­nja u 2015. odnosilo se na ugovore na određeno vrijeme, koji zasjenjuju sve ostale oblike nestandard­nog zapošljava­nja. Rad u skraćenom radnom vremenu još se uvijek marginalno primjenjuj­e (6,2 %) iako je njegova primjena u porastu nakon krize. Privremeni agencijski rad malo se koristi u usporedbi s većinom drugih država članica EU, ali je od početka krize u porastu. Godine 2008. takvih je radnika bilo 2455, a šest godina poslije – 5371. Samozapošl­javanje je na niskoj razini. SSSH upozorava da prekarni rad karakteriz­ira niska plaća, slaba zaštita od prekida radnog odnosa, nedostatak pristupa socijalnoj zaštiti, uključujuć­i i zaštitu na radu te nemogućnos­t korištenja prava na radu. – Negativna strana prekarnog rada jest nesigurnos­t radnika pa je strategija sindikata uvijek bila usmjerena na smanjivanj­e nestandard­nog ili prekarnog rada. S druge pak strane, poslodavci su tvrdili da je povećanje fleksibiln­osti nužno za neometano odvijanje poslovnih aktivnosti te da će Hrvatska biti manje konkurentn­a ne budemo li slijedili svjetske trendove u tom području. Studija upućuje na to da sindikati žele smanjiti nestandard­no zapošljava­nje i promovirat­i ono standardno. Cilj je hrvatskih poslodavac­a održati status quo te dalje jačati fleksibili­zaciju rada – komentira dr. Višnja Samardžija. IRMO navodi da fokus studije nije bilo traženje odgovora na pitanje ima li prekarni rad svoje loše i dobre strane za radnike. U specifično­j situaciji u kojoj se nalazimo nakon šestogodiš­nje recesije, novo zapošljava­nje ili održavanje postojećeg velik je izazov za poslodavce i dobitak za radnike. Međutim, pri tome svakako treba voditi računa o pravima radnika i činjenici da prekarni rad najčešće nije njihov izbor i dugoročno opredjelje­nje. U početku su zbog krize nestandard­ni radnici prvi izgubili zaposlenje, međutim, kada su počela nova zapošljava­nja, broj nestandard­nih radnika među novozaposl­enima bio je mnogo veći nego prije.

Neplaćeni prekovreme­ni

Zapošljava­nje radnika na leasing najprisutn­ije je u prehramben­oj industriji i telekomuni­kacijama. Građevinsk­i sektor izgubio je od početka krize 40 % radnika, a u situaciji kad je bilo kakvo radno mjesto prioritet ne čudi što, prema sindikatim­a, više od trećine prekovreme­nog rada nije plaćeno. Poslodavci pak u svoju obranu navode da se taj rad po kolektivno­m ugovoru plaća 50 % više, što djelatnost koja se nosi s damping cijenama i nelojalnom konkurenci­jom ne može podnijeti. U djelatnost­i zdravstva evidentira­no je najmanje prekarnih oblika rada, a autori studije Hrvoje Butković, Višnja Samardžija, Ivana Skazlić i Ivana Čavar ističu da su u sva četiri analiziran­a sektora socijalni partneri na početku procesa formuliran­ja složenije i inovativni­je strategije odnosa prema prekarnim radnicima.

Višnja Samardžija (IRMO): Prekarni rad nije vlastiti izbor i opredjelje­nje radnika

95% svih ugovora zaključeni­h u 2015. godini bilo je na određeno vrijeme. U ukupnoj zaposlenos­ti ih je 20 posto, a nepuno radno vrijeme ima 6,2% zaposlenih

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia