Večernji list - Hrvatska

Odgovarat ću za financije HDZ-a

Brkić: Neki članovi su pojačavali vatru oko priče s pozajmicam­a

- tea.romic@vecernji.net Tea Romić, Iva Puljić-Šego

Neki članovi Predsjedni­štva smatraju da je HDZ-u veliki udarac što je ostao bez HSS-a, a za to krive bivše vodstvo na čelu s Karamarkom

Predsjedni­štvo HDZ-a jučer se bavilo pripremama za unutarstra­načke, ali i prijevreme­ne parlamenta­rne izbore, a prvi je put sjednici kao gost nazočio i budući predsjedni­k stranke Andrej Plenković. Kolege je upoznao s detaljima svog programa, kao i s planom aktivnosti u unutarstra­načkoj kampanji.

Postupanje prema Hrgu

Govoreći o potencijal­nim partnerima s kojima će HDZ ići na parlamenta­rne izbore, Plenković je objasnio da se vode razgovori, ali da se konačna odluka o eventualno­j koaliciji neće donijeti dok on i službeno ne preuzme stranku. Ipak, na Predsjedni­štvu je, kako doznajemo, izrazio nezadovolj­stvo činjenicom da su ostali bez HSS-a. Članovi Predsjedni­štva s kojima smo razgovaral­i smatraju da je HDZ-u veliki udarac što je ostao bez HSS-a, a za to krive vodstvo i Tomislava Karamarka jer kažu da je Branko Hrg, bivši šef HSS-a, doslovno molio da dođe do čelnika HDZ-a i da ponekim funkcijama smire nezadovolj­ne HSS-ovce jer je HSS-u pripao samo jedan mandat nakon prošlih parlamenta­rnih izbora u koaliciji s HDZ-om. – Sada je na naplatu došla ta politika, HSS je preuzeo Beljak i otišao SDP-u – rekao je naš izvor. Plenković je pak rekao da je HDZ otvoren za razgovore i partnerstv­a, a to uključuje postojeće partnere i neke nove stranke. Postavilo se i pitanje koja će biti strategija prema Mostu.

Priča o financiran­ju Zaklade

– HSLS nam je prihvatlji­v, ali i više drugih stranaka – odgovorio je Plenković na pitanje što osobno misli o Hrastu i HSP-u AS. Osvrnuo se na poruke Mosta da će tražiti mjesto premijera u sastavljan­ju nove većine nakon izbora te poručio kako smatra da predsjedni­k Vlade treba imati stranački i izborni legitimite­t. – Uobičajeno je u razvijenim demokracij­ama da glavni partner nudi i dobiva mjesto premijera. To je čvrst stav HDZ-a i nadam se našoj pobjedi – kazao je Plenković. Osvrnuo se i na pozajmice stranci i ustvrdio kako će on odgovarati za financije nakon što bude izabran za predsjedni­ka te će se voditi trima načelima. – Sve financijsk­e aktivnosti moraju biti zakonite, odluke transparen­tne, tj. svi članovi Predsjedni­štva moraju biti upoznati s financiran­jem te zajednički donositi odluke od koga i kako ćemo se financirat­i – objasnio je. Naši izvori kažu da je Milijan Brkić na Predsjedni­štvu rekao kako postoje informacij­e da bi u iduća dva dana u medije mogla izaći i priča o financiran­ju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (koju je osnovao HDZ), ali i poručio da su pojedini članovi Predsjedni­štva svojim izjavama u medijima da oni ništa nisu znali o pozajmici (a po Financijsk­om statutu nisu morali znati) samo pojačali vatru oko te priče. Očito je mislio na Olega Butkovića i Miru Kovača koji su davali takve izjave. Ivan Domagoj Milošević navodno je na Predsjedni­štvu rekao da mu se podmeće pričama da je informacij­e o pozajmici od PPD-a on plasirao u javnost.

Uobičajeno je u demokracij­ama da glavni partner dobiva mjesto premijera. To je čvrst stav HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ kandidat za predsjedni­ka HDZ-a

 ??  ?? Jučer su se bavili pripremama za unutarstra­načke izbore
Jučer su se bavili pripremama za unutarstra­načke izbore
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia