Večernji list - Hrvatska

‘Angažirali smo i zaštitare da nam čuvaju smilje od lopova’

Organizira­ne skupine dolaze s kombijima i za tren obrste polja

- jolanda.rak-sajn@vecernji.net Jolanda Rak Šajn ZAGREB

Ulje smilja plaća se oko 1800 eura po kilogramu. Po hektaru se ukupno ubere 7 do 8 tona cvjetova, iz kojih se može dobiti 8 do 12 kg ulja

Iskrčili su smreku i draču kako bi zapuštene parcele zasadili smiljem, a sad unatoč žezi i zmijama, u njima moraju svakodnevn­o stražariti, čak i zaštitare zapošljava­ti misle li išta zaraditi, kaže nam jedan od proizvođač­a smilja iz okolice Šibenika (podaci u redakciji), čijih 20-ak tisuća sadnica ovih dana u smjenama čuva i bliža i dalja rodbina. Kaže kako od 15. lipnja, kad je počela berba, dalmatinsk­i kamenjar dnevno obiđe više osoba nego ih je u njemu vidio cijele godine. Stižu organizira­no s kombijima iz unu- trašnjosti i za tren “obrste” nevelika i nečuvana polja. Na sreću, nije bilo većih sukoba ili pucnjave kao na Pagu, no očito je da do 15. kolovoza, kada službeno završava sezona branja, ni on ni drugi proizvođač­i neće mirno spavati.

Tri godine do punog cvata

A potražnja za tim aromatični­m biljem, koje traži mediterans­ko podneblje i vapnenac, a sve ga je više i u trajnim nasadima, golema je. Stranci za ulje od njega, kad je u pitanju ekološko, hrvatsko, čekaju u redu – kaže nam Milivoj Macura, koji je lani u Macurama u šibenskom zaleđu otvorio suvremeni pogon za preradu smilja vrijedan 2,5 milijuna kuna. I kad bismo sve zapuštene poljoprivr­edne površine u Hrvatskoj zasadili smiljem, koje za tri godine doseže puni cvat i garantira sigurne prihode – a ne traži ni približno pažnje koliko masline i vinova loza – ne bismo pokrili potražnju za tim tekućim zlatom, koje se trenutačno u svijetu plaća oko 1700 do 1800 eura za kilogram, priča Macura.

Preradit će 400 tona biljke

Jako je važno da se bere u pravom trenutku pa se, šali se Macura, njegova supruga stalno svađa s beračima koji ga, kako bi brže zaradili, beru prerano. Imaju, tvrdi, jako dobru suradnju s policijom i paze da oni od kojih otkupljuju imaju valjane dozvole. Nadaju se kako će ove sezone preraditi najmanje 300 do 400 tona smilja od 100-tinjak kooperanat­a diljem Dalmacije, kojima sufinancir­a i sadnice, a dio i s Macurinih polja u kojima je, priznaje, i sam postavio čuvare zbog “krivoberač­a”. Po hektaru se ukupno ubere oko 7-8 tona svježih cvjetova iz kojih se muže „iscijediti“8 do 12 kilograma ulja.

 ??  ?? Milivoj Macura lani je u šibenskom zaleđu otvorio suvremeni pogon za preradu smilja vrijedan 2,5 milijuna eura
Milivoj Macura lani je u šibenskom zaleđu otvorio suvremeni pogon za preradu smilja vrijedan 2,5 milijuna eura
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia