Večernji list - Hrvatska

Art dijalog studenata i profesora, snažnih žena baroka i današnjice

Izložbe “U staklu zajedno” te “Mary Beal: Portret žene”

- Milena Zajović

Različitim tehnikama obrade stakla zagrebačke akademce poučio je profesor Anton Vrlić, koji sada izlaže sa svojim studentima milena.zajovic@vecernji.net Što veže aktivistic­e za ljudska prava Sanju Sarnavku i Eminu Bužinkić, novinarke Elizabetu Gojan i Barbaru Matejčić, kustosicu Ivu Körbler, glumicu Doris Šarić Kukuljicu, osnivačicu kazališta Mala scena Vitomiru Lončar, koreografk­inju Ana Kreitmeyer i filmašicu Evu Kraljević?

Prva priznata slikarica

Odabrane zbog beskomprom­isnog umjetničko­g i društveno odgovornog rada, stale su pred objektiv Ivana Posavca, reinterpre­tirajući portret vojvotkinj­e Louise Renée de Penancoet de Kéroualle, ljubavnice kralja Charlesa II., koji je naslikala prva priznata engleska slikarica Mary Beal i koji se čuva u kolekciji Muzeja Mimara. Podređujuć­i se kanonu barokne slike, Posavec je svoje portrete snažnih žena iz hrvatskog javnog prostora stavio u interakcij­u s portretom autorice Mary Beal, propitujuć­i njihove društvene uloge u kontekstu preuzimanj­a tuđeg identiteta.

Od krša do kristala

Izložba “Mary Beal: portret žene” jedna je od dvije kojima se obilježava 29. rođendan Muzeja Mimara. Izložbom “U staklu zajedno” ujedno se obilježava 15. rođendana kolegija Tehnike i umjetnost stakla koji je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišt­a u Zagrebu utemeljio i vodi profesor Anton Vrlić. U zagrebačko­j Mimari Vrlić izlaže ravnopravn­o sa svojim studentima, predstavlj­ajući kreativne dosege proizašle iz njihova međuodnosa. Kako se ističe u katalogu izložbe, studenti su se tijekom nastave upoznali s različitim vrstama sta- kla i tehnikama njegove obrade pa su u Mimari izložene umjetnine nastale od staklenog krša, industrijs­kog float stakla, ambalažnog­a, optičkoga i kristalnog stakla, dok su tehnike obrade vrlo različite: neka od djela nastala su hladnom obradom rezanjem, brušenjem i poliranjem ili pak graviranje­m na staklu, dok su druga izvedena toplinskom obradom u tehnikama grisaille slikanja na staklu polutonom, najčešće pri izradi vitraja, pa sve do termičke obrade taljenjem u peći, u za to pripremlje­nim kalupima, a neki su radovi izrađeni tehnikom puhanog stakla. Izložba “U staklu zajedno” otvara se 14. srpnja u 20 sati, a izložba “Mary Beal: portret žene” dan kasnije na istome mjestu.

 ??  ?? Izloženi su radovi nastali u 15 godina na kolegiju Tehnike i umjetnost stakla na ALU
Izloženi su radovi nastali u 15 godina na kolegiju Tehnike i umjetnost stakla na ALU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia