Večernji list - Hrvatska

Marić: Santos se baš nikada nije nasmijao

Treninzi su mu bili tiranski, ali uvijek je znao što hoće. On je inzistirao da me Porto kupi, kaže Silvio

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net

Santos je izbornik koji radi razliku. On je znao i kako nadomjesti­ti Ronalda, za razliku od Čačića koji nije znao kako bez Modrića Iako je cijeli turnir bio ozbiljan, često i smrknut, na kraju se i on slomio. Portugalsk­i izbornik Fernando Santos zaplakao je od sreće nakon što je Portugal odveo na krov Europe. Nije mogao sakriti sreću kada su ga njegovi igrači počeli bacati u zrak. Santos je nesumnjivo dokazao da je najbolji izbornik ovogodišnj­eg Eura, svi potezi koje je vukao pokazali su se odličnima.

Bio je prevaga za naslov

Hrvatsku je u osmini finala pobijedio s dva džokera s klupe, Sanchesom i Quaresmom, a pobjedu u finalu donio mu je Eder, igrač koji je prije toga u šest utakmica odigrao svega 13 minuta! No, Santos je osjetio da je baš tamnoputi napadač čovjek odluke za finale. Da je vrhunski taktičar, potvrđuje i podatak da je jedini izbornik koji je na Euru koristio baš sve igrače, izuzev dva rezervna golmana. – Santos je najzaslužn­iji za naš naslov, nakon izlaska Ronalda potpuno je izmijenio taktiku, no mi smo mu vjerovali da je dobitna – rekao je nakon utakmice Pepe. Santos je bio prevaga koja dijeli odličnu od vrhunske momčadi. Na žalost, tu prevagu Hrvatska u izborniku Anti Čačiću nije imala. Najbolje to pokazuje sljedeća usporedba. Santos je u finalu, i to praktički već u 7. minuti, ostao bez najboljeg igrača Cristiana Ronalda. No nije očajavao, već je prvo u igru uveo Quaresmu, a kasnije i junaka Edera. Hrvatska je pak u 62. minuti utakmice protiv Češke ostala bez vođe Modrića, no naš izbornik taj hendikep nije znao nadoknadit­i. On je na Lukinu poziciju uveo Matea Kovačića, a posljedica je bila raspad naše igre i konačnih 2:2. Također, Santos je u vatru gurao mladog Sanchesa, a Čačić je Pjacu uveo tek posljednji­h 10 minuta protiv Portugala. Santosa nije bilo briga što su mu mnogi prigovaral­i zbog predefenzi­vne igre. On je odijelo šivao od materijala koji je imao. – Svima koji su kritiziral­i našu igru poručujem da smo mi bili mirni poput golubica i mudri kao zmije. Zato smo prvaci – rekao je Santos. I tu je potpuno u pravu, jer zavijek će ostati upisano da je Portugal europski prvak 2016. godine, a nitko se neće sjećati da su se do osmine finala provukli s tri remija. Santos ima i neke zajedničke osobine s Antom Čačićem. Naime, obojica su veliki ljubitelji elektronik­e. Ante Čačić serviser je TV-a i radija, a Santos je inženjer elektronik­e. Taj posao radio je sve do 35. godine.

Radio kao elektronič­ar do 35.

– Bio sam šef elektronik­e u jednom hotelu u Estorilu, a kada sam sa 35 postao glavni trener, morao sam dati otkaz. I danas mi je ponekad žao zbog toga – kaže Santos. Tijekom karijere Santos je trenirao i petoricu Hrvata – Silvija Marića u Portu, Roberta Jarnija, Gorana Vlaovića i Danijela Šarića u Panathinai­kosu te Darija Krešića u PAOK-u. Silvio Marić dobro se sjeća sezone 2000./2001. sa Santosom. – Santos me i doveo u Porto, a o njemu mogu reći da je i tada bio veliki gospodin koji je stajao iza svake svoje riječi. Odličan je strateg, taktičar, što je dokazao i sada na Euru – kaže Marić, koji je upoznao i “strogu” Santosovu stranu. – Nije tip trenera koji je u prijateljs­kim odnosima s igračima, već inzistira na disciplini i distanci. Kada smo ga jednom preko tadašnjeg kapetana Vitora Baije molili da promijeni taj strogi odnos te da se počne smijati i šaliti, obećao je da će se promijenit­i, ali ipak nije. Jednostavn­o je bio takav, strog i odmjeren – otkrio je Marić. A kakvi su mu bili treninzi? – Bio je često i tiranin, kod njega nikada nije bilo kompromisa. No, uvijek je znao što želi i dolazio je do uspjeha – zaključio je Marić.

Svima koji su kritiziral­i našu igru poručujem da smo mi bili mirni poput golubica i mudri kao zmije. Zato smo prvaci FERNANDO SANTOS portugalsk­i izbornik

 ?? REUTERS ?? Portugalci bacaju u zrak svog izbornika Fernanda Santosa nakon osvajanja Eura
REUTERS Portugalci bacaju u zrak svog izbornika Fernanda Santosa nakon osvajanja Eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia