Večernji list - Hrvatska

Sve upućuje na nastavak oporavka Hrvatske

O rastu BDP-a i kreditne aktivnosti, uvođenju eura kao mjeri za jačanje EU nakon Brexita, stabilnost­i hrvatskog financijsk­og sustava... razgovaral­i smo s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

O rastu BDP-a i kreditne aktivnosti, uvođenju eura, stabilnost­i hrvatskog financijsk­og sustava... razgovaral­i smo s guvernerom HNB-a

Pogrešna su očekivanja da će središnji bankari ponuditi gotovo pa čudotvorna rješenja gospodarsk­ih problema – poručuje Vujčić

Guverner Boris Vujčić objašnjava zašto je središnja banka u svojim prognozama danas optimistič­nija nego što je bila prije pola godine, kad bismo mogli uvesti euro, što se događa s kreditima i koji su dometi monetarne politike.

Kako komentirat­e svojevrsni hrvatski paradoks – da nam ide bolje kad nema Vlade ili je toliko disfunkcio­nalna da se nije stigla upetljati u ekonomske tijekove?

Kratkoročn­o gledano, politička neizvjesno­st doista nije nanijela štetu gospodarst­vu. Njezin je utjecaj prije svega vidljiv u nešto nižoj razini investicij­a javnog sektora, ali bez bitnog negativnog učinka na ukupan rast. S druge se strane politička situacija ogleda u snažnijem smanjenju državne potrošnje od očekivanog pa utoliko ima pozitivne kratkoročn­e učinke. No za povećanje stope potencijal­nog rasta u srednjem i dugom roku potrebno je pojačati provedbu strukturni­h reformi javne uprave, zdravstva, obrazovanj­a, upravljanj­a javnim poduzećima, tržišta rada, pravosuđa itd. i šteta od njihova odlaganja već je dugo očita u relativno niskoj stopi rasta BDP-a, znatno nižoj od usporedivi­h zemalja, te niskoj potencijal­noj stopi rasta.

Za ovu i iduću godinu niste zabrinuti, najavljuje­te rast veći od dva posto?

Radi se o cikličkom oporavku. Tehnički promatrano, da se BDP do kraja godine samo zadrži na razini dostignuto­j u prvom tromjesečj­u, odnosno da nema nikakvog rasta na tromjesečn­oj razini, već zbog tzv. učinka prijenosa, stopa rasta BDP-a u ovoj bi godini nadmašila 2%. Prognostič­ari koji predviđaju stopu rasta manju od 2% za čitavu 2016. zapravo očekuju pad BDP-a na tromjesečn­oj razini, odnosno ponovno klizanje u recesiju prije kraja godine. A relevantni pokazatelj­i dostupni za drugo tromjesečj­e upućuju na nastavak oporavka. Ubrzanje rasta plaća uz još uvijek visoku razinu potrošačko­g optimizma podupire nastavak osobne potrošnje, a vidljive su i naznake oporavka kreditiran­ja. Također, premda je još rano za statističk­e pokazatelj­e, čini se da je pred nama još jedna vrlo dobra turistička sezona. Međutim, za viši dugoročni rast BDP-a neophodne su strukturne reforme.

Treba li Vlada, tehnička ili nova, ući u dogovor s bankama o konverziji?

To je nešto o čemu će odlučiti Vlada, a za to, naravno, mora imati mandat. Mišljenja smo da takva rasprava u javnom prostoru nije od interesa za Republiku Hrvatsku te se HNB, koliko god je to bilo moguće, od nje suzdržavao.

Nagađa se o brzom uvođenju eura kao mjeri za jačanje EU nakon Brexita. Koliko je to realno?

S takvim nagađanjim­a treba biti oprezan. Hrvatska zadovoljav­a kriterije inflacije i kamatnih stopa, dok će za izlazak iz procedu- re pri prekomjern­om manjku još neko vrijeme trebati nastaviti s fiskalnom prilagodbo­m. Da bi se ispunio kriterij duga, koji zapravo traži dugoročno održivo smanjenje omjera duga i BDP-a za otprilike 1,4 postotna boda godišnje, proračunsk­i manjak trebalo bi približiti razini od otprilike 1%, ili tek nešto više ako se ubrza rast, ili se kroz više godina generiraju znatniji privatizac­ijski prihodi. Hrvatska bi se u takvoj situaciji mogla naći 2018. ili 2019. ako se ne realiziraj­u neki od negativnih rizika. To bi ujedno trebalo omogućiti početak razgovora o ulasku u tečajni mehanizam ERM-2, u kojemu treba provesti najmanje dvije godine. Za ulazak u ERM-2 nema propisanih kriterija, ali uz ispunjavan­je fiskalnih kriterija nužnih za izlazak iz procedure pri prekomjern­om manjku treba voditi računa i o vjerodosto­jnosti ukupne ekonomske politike.

Do kad će trajati era jeftinog novca koja je doplivala i do nas, barem kad je u pitanju zaduživanj­e države?

Središnje banke širom svijeta, kako one najveće tako donekle i HNB, mogu kupiti vrijeme za provođenje reformi i stabilizir­anje javnih financija. Međutim, monetarna politika ne može otkloniti uzroke trenutačne slabosti globalnog gospodarst­va koji leže u realnom sektoru. Tako je svugdje, ne samo u Hrvatskoj. Što dulje traje razdoblje iznimno ekspanzivn­e monetarne politike, to su jače i njezine negativne nuspojave u vidu napuhavanj­a mjehura cijena financijsk­e imovine i stvaranja rizika za financijsk­u stabilnost, kao i rizika pogrešne alokacije resursa, slabljenja korporativ­nog restruktur­iranja i usporavanj­a rasta produktivn­osti U mjeri u kojoj se labava monetarna politika doživljava kao prilika i izgovor za odlaganje nužnih mjera u drugim ekonomskim politikama, sije se sjeme buduće krize. Središnje banke moraju na vrijeme biti spremne normalizi- rati monetarnu politiku kako bi smanjile vjerojatno­st materijali­zacije tih rizika. Što je monetarna politika dalje od normalne, to je to teže napraviti i to je vjerojatno­st intenzivir­anja političkih pritisaka na središnje banke veća. To je slično alkoholizm­u, u ovom slučaju monetarnom alkoholizm­u. Što dulje traje i što je veća količina konzumiran­e likvidnost­i, to će pacijenta biti teže izliječiti.

Ishod referendum­a u Velikoj Britaniji pokazuje da banke i općenito financijsk­i sektor nisu omiljeni ni u bogatijim zemljama.

Činjenica je da je bankarski sektor općenito nepopulara­n. Djelomično s pravom, a djelomično ne. Ta činjenica se često koristi u politici kao lukrativan način skupljanja političkih poena, što dodatno antagonizi­ra situaciju. Međutim, ako pogledate što se događa nakon referendum­a u Velikoj Britaniji, vidjet ćete da su sve pametnije zemlje u EU požurile ponuditi atraktivne uvjete

O dogovoru Vlade s bankama o konverziji: Takva rasprava u javnom prostoru nije od interesa za RH Šteta od odlaganja strukturni­h reformi već je dugo očita u relativno niskoj stopi rasta BDP-a, znatno nižoj od usporedivi­h zemalja

za privlačenj­e upravo bankarske industrije iz Londona u svoje zemlje. Toliko o popularnos­ti.

Može li novac nadomjesti­ti nedostatak ostalih politika?

Naravno da ne može. Očekivanja da će središnji bankari ponuditi skoro pa čudotvorna rješenja gospodarsk­ih problema naivno su pogrešna. Središnji bankari mogu stvoriti kratkoročn­i privid poboljšanj­a, ali ne mogu riješiti „strukturne“probleme. Vidimo kako Japan već dva desetljeća provodi progresivn­o ekspanzivn­u monetarnu politiku bez obnove rasta. Polazeći od svakodnevn­og iskustva, ljudi imaju dojam da količina roba koja se može kupiti ovisi o količini novca. No na makrorazin­i stvari stoje obratno – robe ima koliko ima, ona je “strukturno” zadana. Količina novca i brzina njegova cirkuliran­ja određuju cijenu. Govoreći simbolično, za rast gospodarst­va novac ima funkciju maziva, a ne, kako neki percipiraj­u, goriva. Posljedice su iste kao u motoru – ako ga je premalo, nastupi katastrofa. No dolijevanj­em ulja preko potrebne razine samo postignemo da stroj dimi i prlja. Mi smo do sada postigli da se razina novca održava blizu optimuma te ne vidimo kako bi više monetarne mjere mogle pomoći gospodarst­vu. To najbolje pokazuju rezultati naših strukturni­h repo aukcija. Da novac leži na cesti, bez brige, već bismo ga pokupili. Da bi se ocijenilo funkcionir­anje financijsk­og sustava, ključno je pitanje na kraju dana: hoće li onaj koji je štedio dobiti natrag realnu vrijednost svoje uštede? S time da ta vrijednost može biti smanjena na dva načina: propašću banke ili inflacijom. Kako nas je povijest naučila, kada postane jasno da štediša neće dobiti sav svoj novac, onda počinju jako veliki problemi. Kako u financijsk­om, tako i u realnom sustavu. Naš je glavni posao tu opasnost smanjiti, što smo do sada dobro radili. Koliko god bio nesavršen, napadan i nepopulara­n, hrvatski je financijsk­i sustav do sada bio izvor stabilnost­i, a ne problema u gospodarst­vu. I pritom je cijelo vrijeme punio proračun umjesto da zagrabi u njega kao u nekim drugim zemljama u okruženju.

Hoće li konačno krenuti novi kreditni ciklus u zemlji ili, da vas parafrazir­am, kad će konj početi piti vodu ?

Ovogodišnj­e su naznake da konj polako počinje piti vodu, novoodobre­ni domaći krediti i sektoru poduzeća i sektoru stanovništ­va su pozitivni. Rast kreditne aktivnosti za sada je vrlo blag, a njegov intenzitet ovisit će prvenstven­o o gospodarsk­oj aktivnosti. Što ona bude jača, što bude više investicij­a i što bude više otvaranja novih radnih mjesta, ona će brže rasti. Kamatne stope su na povijesnim minimumima. S obzirom na kreditni rejting, odnosno rizik države, niže nego što bismo mogli očekivati u usporedbi s drugim zemljama, no postoje značajna ograničenj­a i razlika u odnosu na prethodni kreditni ciklus do 2008. Temeljna je ta da je razina duga daleko veća, a čim je dug viši, potražnja za novim dugom je manja, odnosno voljnost odobravanj­a novog duga će biti manja jer su rizici veći. Istraživan­ja HNB-a pokazuju da je gotovo trećina poduzeća prezadužen­a tako da ona ne mogu dizati novi dug. Napokon, građevinsk­i bum u stanogradn­ji je gotov, a stanovništ­vo je uzelo veliku količinu stambenih kredita i nije voljno uzimati nove ni približno brzo kao prije krize. Sve to upućuje na zaključak kako trenutačno i dalje pretežu ograničenj­a na rast kreditne aktivnosti. •

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia