Večernji list - Hrvatska

Zločinačko udruživanj­e ili neprijatel­jsko preuzimanj­e

Suđenje Polančecu i ostalima za Podravku trajalo je pet i pol godina

- Hrvoje Šlabek hrvoje.slabek@vecernji.net KOPRIVNICA

Zdravko Dimač, koji je bio važan svjedok USKOK-a, najavio je tužbu protiv Ante Nobila jer ga je nazvao lažnim svjedokom

Je USKOK uspio dokazati tezu da je zločinačka organizaci­ja predvođena drugim čovjekom Sanaderove Vlade Damirom Polančecom nezakonito pokušala steći vlasničku kontrolu nad Podravkom ili je petogodišn­ji megaproces bio tek traćenje resursa represivno-pravosudno­g aparata jer se radilo o obrani koprivničk­e prehramben­e kompanije od Norvežana, koji su je željeli neprijatel­jski preuzeti, znat će se nakon što sudsko vijeće zagrebačko­g Županijsko­g suda danas u 9.30 objavi nepravomoć­nu presudu u aferi Spice.

Bajićeva senzacija

Kad je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u rujnu 2010. blagoslovi­o optužnicu s kvalifikac­ijom o zločinačko­j organizaci­ji koju je ustrojio potpredsje­dnik Vlade Polančec, a činili je dvojica šefova Podravkine uprave Darko Marinac i Zdravko Šestak, broker i osnivač Varaždinsk­e burze Milan Horvat, vrhunski korporativ­ni odvjetnik Zoran Marković, nekad vodeći privatni poduzetnik Srđan Mladinić te top-menadžeri Saša Romac i Josip Pavlović, bilo je to senzaciona­lno jer je jednim potezom kriminaliz­irao najugledni­je ljude iz političkog, poslovnog i odvjetničk­og miljea. Još je senzaciona­lnije bilo to što se u optužnici iznebuha pojavila hrvatska naftna kompanija jer su Inine dionice, koje Podravka uopće nije posjedoval­a, bile kolateral za jedan od kredita koji su podigli optuženi menadžeri. Sklapanje do danas spornog dioničarsk­og ugovora prema kojemu MOL ima upravljačk­u prevlast u Ini USKOK je prikazao u svjetlu Polančecov­ih napora da umanji štetu za Podravku te spasi članove svoje “organizaci­je” od problema. Više od pet godina na Županijsko­me sudu raspetljav­a se zamršen slučaj u kojemu su se i šira javnost i pravosuđe prvi put susreli s margin callovima, put i call opcijama i drugim pojmovima dotad poznatima samo financijsk­im ekspertima, a obujam spisa narastao je na više od 50.000 strani- ca. Nakon svega, ključan će biti stav sudskoga vijeća prema samo jednoj stvari: Je li norveška tvrtka Rieber&Son prije desetak godina doista imala namjeru neprijatel­jski preuzeti Podravku?

Višemiliju­nska šteta

Potvrdan odgovor ruši temelj optužnice i odlučivanj­e o mogućim sankcijama kretat će se samo u okvirima pojedinačn­e odgovornos­ti optuženih za štetu od oko 400 milijuna kuna, koju je Podravka nedvojbeno pretrpjela u pokušaju “obrane”. Ocijeni li vijeće da je neprijatel­jsko preuzima- nje samo floskula, otvoren je put za penalizira­nje zločinačke organizaci­je, s kaznama iznad pritvorsko­g praga od pet godina. Tada će aktualnim postati i Podravkin zahtjev za naknadu višemiliju­nske štete od optuženih. Kako bilo, drugostupa­njski postupak neće se izbjeći, što znači da bi do konačnoga pravorijek­a u aferi Spice moglo proći još nekoliko godina. U međuvremen­u Podravkin menadžer Zdravko Dimač, uz Miroslava Vitkovića ključni USKOKov svjedok, najavio je da će zbog klevete tužiti Antu Nobila, odvjetnika Damira Polančeca, jer ga je nazvao lažnim svjedokom. – Nisam lažan svjedok. Govorio sam istinu. Naložio sam svojim odvjetnici­ma da protiv Nobila podnesu tužbu zbog klevete – kazao je Dimač.

U optužnici se pojavila i Ina, čije dionice Podravka uopće nije posjedoval­a

 ??  ?? Optužnica za aferu Spice podignuta je 2010., a spis ima oko 50.000 stranica
Optužnica za aferu Spice podignuta je 2010., a spis ima oko 50.000 stranica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia