Večernji list - Hrvatska

Idol generacije McQueen bio je ženskar, arogantan i egomanijak

“Steve McQueen: The Man & Le Mans” djelo je velike povijesne vrijednost­i: glumac je prikazan onakav kakav doista jest

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

U njegovoj biografiji piše: glumac, režiser, poduzetnik, aktivist, filantrop, environmen­talist i trkač. On je Paul Newman, glumačka zvijezda koja se praktično do smrti utrkivala na američkim stazama. Poznato je da je jedan od najvećih hollywoods­kih frajera bio teški “petrolhead”. Tu je svoju strast želio prenijeti i na filmsko platno i to u trenutku kada je poželio steći veću kontrolu nad karijerom. Le Mans je doista jedan od njegovih poznatijih filmova i jedan od prvih filmskih spektakala o svijetu utrka.

Neisplativ­i promašaj

No, film je bio potpuni promašaj na blagajnama. Samo je koproducen­tska kompanija Cinema Center Films uložila šest milijuna dolara, današnjih 37 milijuna. Jasno je do kakve je panike došlo kada je postajalo jasno da teški McQueenov karakter ne funkcionir­a najbolje u zahtjevnom okruženju kultne staze i u uvjetima u kojima je glumac htio da se njega pita za sve i kada je McQueen zapravo već izgubio utrku za prvim pravim trkačkim filmom jer, eto, prikazan je “The Day of the Champion” s Jamesom Garnerom. Okolnosti i događaji oko snimanja filma opisani su u dokumentar­cu “Steve McQueen: The Man and Le Mans”, koji svakako treba pogledati. Film obiluje dosad neviđenim prizorima sa staze, a živući sugovornic­i i dosad neobjavlji­vani kadrovi iza kulisa otkrivaju kako je sniman film koji je trebao postaviti temelj McQueenove producents­ke kuće, a ispao je promašaj. McQueen je inzistirao na tome da se film snima bez efekata. To je uključival­o kamere na trkaćim automobili­ma, snimanje s pravim vozačima pri pravim brzinama... Sve je to stajalo mnogo novca, a uz to, scenarij Alana Trustmana bio je potpuni promašaj. Glumac ga je na kraju otpustio, a izgubio je još jednu važnu osobu. Redatelj John Sturges koji je s McQueenom napravio “Veličanstv­enu sedmorku” i “Aferu Thomasa Crowna”, odustao je od filma govoreći da je prebogat i prestar da bi trpio sve “mušice” svoje zvijezde. Do tada je Cinema Center već tražio alternativ­u, glavnu ulogu nudio je Robertu Redfordu, pa je McQueen, da ostane, odustao od plaće i provizije. Tijekom snima- nja nastradala su i dvojica vozača. Zapalio se Ferrari Dereka Bella i on je zadobio ozbiljne opekline. a David Piper razbio se sa svojim Porscheom te mu je amputiran dio noge. Film otkriva i jednu do sada zataškavan­u činjenicu. I sam je McQueen imao nesreću za vrijeme snimanja, razbio je osobni automobil u kojem su bili glumica Louise Edlind (ona je poslije postala švedskom parlamenta­rkom) i njegov osobni asistent Mario Iscovich. Bizaran događaj detaljno je opisan u filmu gdje je prikazano kako McQueen, unatoč teže ozlijeđeno­m Iscovichu, pokušavao pobjeći s mjesta nesreće. Krivnja za nesreću prebačena je na Iscovicha, a stvar je zataškana. Iscovich je ubrzo dobio otkaz. Godinama se govorilo da je snimljeno oko pola milijuna metara filma i mislilo se daje sav materijal uništen.

Pronašli originalni materijal

Najveća je vrijednost dokumentar­ca, koji potpisuju redatelji Gabriel Clarke i John McKenna, upravo pronalazak originalno­g materijala. Bio je bez zvuka, no produkcijs­ka se ekipa potrudila da svi zvukovi budu autentični, a kako su radili na dokumentar­cu, pojavljiva­li su se i novi materijali, poput nikada objavljeni­h scena na snimanju filma Johna Klawittera pa i kadrovi koje je za osobnu arhivu snimao poznati trkač Paul Blancpain. “Steve McQueen: The Man & Le Mans” iznimno je djelo velike povijesne vrijednost­i koje prikazuje sve strane velikog glumca, pa i one koje su zbog idealizira­nja njegova lika zanemarene. Bio je ženskar (tada mu se raspadao brak s Neile Adams), iznimno teška osoba, arogantan, egomanijak, prema mišljenju nekih i opasan, te neotesan. Tijekom snimanja hvatala ga je i paranoja nakon što je objavljeno da je i on na listi za odstrel serijskog ubojice Charlesa Mansona. Tada je čak tražio da mu se osigura vatreno oružje za samoobranu. Film je autorizira­la obitelj koja ipak nije pobjegla od Steveove prave naravi. Umjesto dokumentar­ca koji suho opisuje snimanje filma i prikazuje atraktivne kadrove, stvorena je priča o katarzi najvećeg glumca tog doba, koji nije mogao pomiriti taštinu s realnošću filmske produkcije, u kojoj su možda i najrealnij­i kadrovi kultne utrke 24 sata Le Mansa.

Tijekom snimanja hvatala ga je i paranoja jer je bio na listi za odstrel ubojice Charlesa Mansona Na snimanju je McQueen prouzročio nesreću, razbio je automobil u kojem je bilo još dvoje ljudi

 ??  ?? Newman je inzistirao na tome da se film snima bez specijalni­h efekata, a to je gutalo mnogo dolara
Newman je inzistirao na tome da se film snima bez specijalni­h efekata, a to je gutalo mnogo dolara
 ??  ?? Plakat za film koji nije uspio privući dovoljno publike i biti isplativ
Plakat za film koji nije uspio privući dovoljno publike i biti isplativ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia