Večernji list - Hrvatska

Kovačeva svlačionic­a Eintrachta sa čak 15 nacija!

Niko svojim igračima daje upute na barem četiri jezika

- Mladen Miletić mladen.miletic@vecernji.net ZAGREB

Mlađi, brži, jeftiniji – tako novi Eintracht opisuju Nijemci, a gradi ga novi sportski menadžer Fredi Bobić, bivši igrač Rijeke Bobić gradi Inter Frankfurt, najavio je njemački Bild na početku priprema bundesliga­ša Eintrachta koji je u vrućem finišu sezone 2015./16. nakon žestoke borbe u “nürnberško­m procesu” izborio ostanak u elitnom razredu. Pod trenerskim vodstvom, naravno, bivšeg hrvatskog izbornika Nike Kovača (44) koji je majstorski odradio završnicu s klubom koji su već mnogi vidjeli kako se ponovno vraća u drugu ligu. Pobjedama protiv Borussije Dortmund, Darmstadta i Mainza prvo je izbjegao izravno ispadanje, a onda je uz asistiranj­e brata Roberta kroz majstorice sačuvao prvoligašk­i status.

‘Niko je praktički Nijemac’

Kovač je time zaradio blagonaklo­nost uprave, navijača i medija koji sa zanimanjem prate kako će momčad s Commerzban­k arene plivati u novoj sezoni nakon što prođe cijele pripreme s hrvatskim stručnjako­m za kojeg će i novinari Frankfurte­r Allgemeine Zeitunga reći: “Pa on je praktički Nijemac!”. A iako je po bogatstvu daleko od neprikosno­venog vladara Bayerna, Eintracht je na početku nove sezone privukao pažnju kadrom u kojem je čak petnaest različitih nacija. U Kovačevoj svlačionic­i miješaju se jezici kao pod Kulom babilonsko­m jer ondje su Finac, Mađar, Meksikanac, Amerikanac, Švicarac bošnjačkih korijena, Nizozemac, Srbin, Hrvat, Argentinac, Japanac, Austrijana­c, Šveđanin, Brazilac i Španjolac, a s početkom priprema priključio se i izraelski beduin sudanskog podrijetla Taleb Tawatha. Uglavnom veselo. Kao i kad Niko Kovač daje upute. Viče na engleskom (“Come on!”), španjolsko­m (“Tranquillo!”), njemačkom (“Tempo machen...”) i mješavini svega pomalo (“Jetzt switchen!”).

Blagi hrvatski štih

Ipak, s novom sezonom prevladao je blagi hrvatski štih jer braća Kovač više nisu usamljeni. Sportski menadžer kluba postao je nekadašnji njemački reprezenta­tivac i napadač Rijeke Fredi Bobić kojem je povjereno u ruke zidanje novog, snažnijeg Eintrachta. Klub iz glavnog financijsk­og centra Europe ne bi više trebao do posljednji­h kola strepiti hoće li opstati u Bundesligi. Bobić je zasukao rukave i nakon pet tjedana u uredu rezultati se vide. Mlađi, brži, jeftiniji – tako novi Eintracht opisuje Bild. – Na pozicijama na kojima su nam potrebna pojačanja njemački igrači su preskupi ili im kvaliteta nije zadovoljav­ajuća. Nije nam bila osnovna namjera graditi nekakvu multi-kulti legiju, već se dogodilo da su ti igrači jednostavn­o odgovarali našim potrebama. Vjerujem da smo složili zdravi “mišung” igrača, a naravno da ćemo tražiti od svih da nauče njemački – objasnio je Fredi Bobić. Među akvizicija­ma je i već pomalo zaboravlje­ni snažni hrvatski napadač Ante Rebić (22) kojem smo nekoć tepali kao novom Bok- šiću, no nakon odlaska iz HNL-a nikako nije uspio uloviti sretnu zvijezdu. Nakon Fiorentine, Leipziga i Verone, Eintracht će biti četvrta sreća. Zapravo posljednja šansa. Jer, ako ne uspije kod Nike Kovača koji je i kao izbornik bio bezgraničn­o zaljubljen u moćnog dečka dajući mu šansu u sve tri utakmice SP-a 2014., pa gdje će onda! – Jako sam sretan što sam tu i što ću opet raditi s Nikom Kovačem koji me pozivao i kao izbornik reprezenta­cije do 21 godine i kao izbornik seniorske vrste. Trudit ću se da mu uzvratim za povjerenje. Bundesliga mi po svemu odgovara jer se igra otvorenije – rekao je Rebić po dolasku. Cijela priča u tjedniku Max.

Bundesliga mi po svemu odgovara, naglasio je Imoćanin Ante Rebić

 ??  ?? Bivši hrvatski izbornik bio je spasitelj Eintrachta u prošloj sezoni
Bivši hrvatski izbornik bio je spasitelj Eintrachta u prošloj sezoni
 ?? REUTERS ?? Kovač je Antu Rebića vodio i na SP u Brazil 2014. godine
REUTERS Kovač je Antu Rebića vodio i na SP u Brazil 2014. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia