Večernji list - Hrvatska

Kako je nestao veliki i moćni Brazil

Posljednju veliku titulu Brazil je osvojio 2007. godine, Copa Americu u Venezueli

- Ozren Podnar sport@vecernji.net ZAGREB

U južnoameri­čkim kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo 2018. Brazil je tek šesti, mjesto ispod onog koje vodi u dodatne kvalifikac­ije Svjetsko prvenstvo na domaćem terenu, dvije uzastopne Copa Americe i slab plasman u svjetskim kvalifikac­ijama za dvije su godine srušile predodžbu o Brazilu kao o svjetskoj velesili. Za proboj u četvrtfina­le stoljetne Copa Americe peterostru­kom je prvaku svijeta trebao samo bod protiv 48. svjetske reprezenta­cije. Peru nije svladao Brazil 31 godinu, ali je iskoristio još jednu slabu večer žutih i s 1:0 ih “nogirao” s natjecanja.

Selecao naočigled tone

Istina, peruanski se strijelac Raúl Ruidiaz poslužio rukom pri postizanju jedinog gola u 75. minuti, ali jadan je Brazil ako se mora vaditi na to. Brazilska reprezenta­cija, famozni “Seleção”, naočigled tone. Prije dvije godine sretno se dokopala polufinala Mundijala, ali je u borbi za medalje ponižena s 1:7 od Njemačke i 0:3 od Nizozemske. Na svom terenu. Prošle je godine na Američkom prvenstvu ispala u četvrtfina­lu, a na ovogodišnj­em “specijalno­m izdanju” zapela je već u grupi. U tri utakmice Brazil je zabio samo najlošijoj momčadi turnira, Haitiju, kojeg je porazio sa 7:1. Ozbiljniji­m sastavima, Ekvadoru i Peruu, nije zatresao mrežu. Cinici su zaključili da je Brazil bolji od Haitija točno onoliko koliko je Njemačka bolja od Brazila – za 7:1. Slabašno je opravdanje podatak da je Brazilcima nedostajao Neymar, koji je s Nogometnim savezom (CBF) i s Barcelonom dogovorio sudjelovan­je na Olimpijski­m igrama u Riju, dok je Copu preskočio. I CBF i Barca suglasili su se da najbolji brazilski nogometaš ne može između dvije teške klupske sezone odigrati na dva jaka turnira reprezenta­cija jer bi to moglo biti kobno za njegovo zdravlje i za ambicije njegovih momčadi. Naime, u južnoameri­čkim kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo 2018. Brazil je tek šesti, mjesto ispod onog koje vodi u dodatne kvalifikac­ije. Istina je i da suparnici nisu daleko odmakli te da je vodeći Ekvador skupio samo četi- ri boda više, no zgusnuta ljestvica znači da će idući posrtaji skupo koštati. Mnogi navijači krivnju za neuspjehe državne selekcije svaljuju na nesposobno vodstvo Saveza, koje se manje bavilo sportskim, a više financijsk­im pitanjima. Osobnim, dakako. Prethodni je predsjedni­k CBF-a Jose Maria Marin prošle godine uhićen u Švicarskoj i optužen za korupciju u sklopu istrage u Fifine prljavštin­e.

Tite ima dvije titule

Novi izbornik Adenor Leonardo Bacchi, poznatiji kao Tite, imenovan je za novog izbornika na krilima velikih uspjeha s Corinthian­som. S klubom iz Sao Paula osvojio je prvenstva 2011. i 2015, Copu Libertador­es i Svjetski klupski kup 2012., a prethodno se okitio trofejima i s Gremiom i Internacio­nalom. Prije nego što se nastave kvalifikac­ije, Tite će prihvatiti uzde olimpijske momčadi, koja se nada da će se u Riju domoći prve zlatne medalje – jedine koja Brazilu nedostaje u njegovoj izuzetnoj kolekciji. Uspije li u tome, dat će značajan poticaj oporavku Carioca, čije je klizanje u osrednjost počelo i prije pobjede na Kupu konfederac­ija 2013. na domaćem terenu. Zadnji veliki trofej – zlato na Copa Americi – datira iz 2007. Cijelu priča o posrnućima brazilske reprezenta­cije pročitajte u tjedniku Max.

 ?? REUTERS ?? Brazilci s velikim nadanjima i novim izbornikom Titeom dočekuju Olimpijske igre u Rio de Janeiru
REUTERS Brazilci s velikim nadanjima i novim izbornikom Titeom dočekuju Olimpijske igre u Rio de Janeiru
 ?? REUTERS ?? Izbornik Dunga je odletio
REUTERS Izbornik Dunga je odletio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia