Večernji list - Hrvatska

Karlović u finalu: Uživam u Newportu!

Ivo je prethodna dva finala u američkom Newportu izgubio od Rama i Hewitta

- Anton Filić

Sjajnome Karloviću ovo je prvi finale sezone. Iako je u 38. godini života, još je jednom potvrdio da je u sportskom smislu neuništiv anton.filic@vecernji.net Treću godinu zaredom naš teniski div Ivo Karlović ušao je u finale posljednje­g travnatog turnira sezone, onoga u američkom gradu Newportu u saveznoj državi Rhode Island. U polufinalu je u dva tie-breaka, sa 7:6 (3), 7:6 (6), pobijedio Cipranina, inače hrvatskog zeta Marcosa Baghdatisa (supruga naše bivše tenisačice Karoline Šprem), 43. tenisača svijeta (Ivo je 38.). Karloviću je ovo prvi finale sezone, iako je u 38. godini života, još jednom je potvrdio da je u sportskom smislu neuništiv.

Cipranin bez šanse

Cipranin je prije ovog meča imao prilično dobar učinak s Ivom Karlovićem, 3:1 u pobjedama (posljednji put Marcos je pobijedio lani na Roland Garrosu), ali na travi je to bila druga priča. Baghdatis nijednom nije bio u prilici ugroziti ubojiti Karlovićev servis, a Ivo je s druge strane imao osam prilika za obrat i nije iskoristio nijednu. No zato je u 13. igrama oba puta bio s(p)retniji. Naš je veteran opet dominirao servisom: na prvom je osvojio 84 posto poena, a pogodio je i 17 asova. Div sa Šalate oba je dosadašnja finalna dvoboja u Newportu izgubio u tie-breaku odlučujuće­g seta. Lani mu se to dogodilo protiv Amerikanca Rajeeva Rama (6:7 (2)), a prije dvije godine protiv australsko­g veterana Lleytona Hewitta (6:7 (3)). Godinu dana prije toga, 2013. godine, u četvrtfina­lu ga je zaustavio Amerikanac John Isner pobijedivš­i ga sa 7:6 (3), 7:6 (3). Ove godine suparnik u finalu bio mu je još jedan moćni server, 33-godišnji ljevoruki Luksemburž­anin Gilles Muller (39. na ATP listi), koji je u polufinalu nadjačao Amerikanca Donalda Younga sa 6:3, 6:4.

Novi napredak na ATP listi

– Jako sam sretan što sam još jednom u finalu Newporta. Ovdje se uvijek dobro osjećam i nadam se da će biti po onoj narodnoj, treća sreća – kazao je sjajno raspoložen­i Karlović koji je ulaskom u finale 515.025 američkih dolara vrijednog turnira osigurao 150 ATP bodova i novčanu nagradu u iznosu od 48.260 USD. Na ATP listi će napredovat­i i doći na otprilike 34. mjesto samo u slučaju osvajanja turnira. Karloviću je to bio 15. ATP finale u bogatoj karijeri. U prijašnjih 14 visoki je Zagrepčani­n (211 cm) šest puta pobjeđivao, a osam puta bio je poražen. Posljednji turnir osvojio je u veljači 2015. godine u američkom Delray Beachu, svladavši domaćeg tenisača Donalda Younga. Tih šest naslova ostvario je na tri različite podloge: tri na betonu, dva na travi i jedan na zemlji (Houston).

Karlović je ulaskom u finale Newporta osigurao zaradu od 48.260 dolara U prethodnih 14 finala Ivo Karlović pobijedio je šest puta, posljednji put 2015. u Delray Beachu

 ?? REUTERS ?? Visoki Zagrepčani­n Ivo Karlović treći se put plasirao u finale ATP turnira u Newportu, na travnatoj podlozi
REUTERS Visoki Zagrepčani­n Ivo Karlović treći se put plasirao u finale ATP turnira u Newportu, na travnatoj podlozi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia