Večernji list - Hrvatska

Sedam ključnih pitanja u slučaju Milanović

-

1. DORH je zatajio informacij­u koju je javnost trebala znati, da je predsjedni­k SDP-a i bivši premijer saslušan i da je odbačena prijava protiv njega. Stoga su i u Bujici prozivani “mainstream” mediji da štite Zorana Milanovića. I na novinarske upite Državno odvjetništ­vo poslalo je priopćenje koje jedva da je moglo biti šturije, sakrivši niz relevantni­h podataka.

2. Zašto je Mladen Hrgarek, vlasnik Madison Consulting­a, tek nakon sedam godina prijavio Zorana Milanovića jer ga je, kako tvrdi, prisilio da fiktivno mjesečno isplaćuje Intergrafi­ku Igora Kneževića 15.000 kuna, kako mu za taj iznos ne bi bile smanjene uplate SDP-a!? Hrgarek tvrdi da ga je motiviralo Milanoviće­vo prozivanje Tomislava Karamarka, što uistinu koincidira s prijavom 19.svibnja, ali se snažni motivi mogu naći i u SDP-ovu raskidu ugovora s Madisonom 29. travnja.

3. Hrgarek je sam rekao da on nije stupio u kontakt s medijima već da je priča “iscurila” iz institucij­a u kojima je odgovarao na pitanja, što znači da su DORH ili policija suočeni s “curenjem” informacij­a. U Bujici se tvrdilo da je oko raščišćava­nja slučaja Milanović došlo do sukoba između ljudi Vlahe Orepića i Dinka Cvitana te da je prijava odbačena na Cvitanovo inzistiran­je. Kako god, i tko god imao interes, činjenica je da je Jutarnji list dobio na uvid čitav dosje i tijek slučaja od Hrgarekova razgovora s Mladenom Bajićem 19. svibnja u Gajevoj ulici.

5. Moguće je i da je “odnose s javnošću” odradio Slavko Linić koji je s Hrgarekom u dobrim odnosima. U Bujici je Linić potkrijepi­o “aferu Milanoviće­va pranja novca”. U sukobu Linić – Milanović, bivša Milanoviće­va savjetnica i direktoric­a strateških komunikaci­ja Madisona Zinka Bardić priklonila se Liniću, što je i dovelo do smanjenja cijene usluga s Madisonom.

6. Hrgarek je predao 13 računa kojima dokazuje da je od srpnja 2009. do kolovoza 2011. Intergrafi­ku isplatio gotovo 200.000 kuna, što Igor Knežević tumači obavljenim uslugama, no ne zna se sadržajno kakvima. Nakon toga isplate su prema Hrgarekovo­j tvrdnji “zamrle” iako se još gotovo pet godina nastavila suradnja Madisona i SDP-a. Iako su postojale isplate SDP – Madison i Madison – Intergrafi­k, državni odvjetnici nisu našli da su one u korelaciji na način na koji je to Hrgarek tvrdio.

7. Prema Hrgarekovo­j tvrdnji, Milanović je uvjetovao Madisonu isplate Intergrafi­ku jer “nama radi usluge”. Ako je Hrgarek pristao na takav odnos, to je njegov problem sve dok se Milanović i Knežević ne zapetljaju u svojim iskazima, a do toga nije došlo. Ako se oni sami ne odaju, kako će Hrgarek dokazati svoje?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia