Večernji list - Hrvatska

Marijana Petir kritizira ministra Kovača: Nije zaštitio hrvatske interese

Hrvatski ministar vanjskih poslova nije došao u Bruxellesu na otvaranje dvaju bitnih poglavlja u pregovorim­a Srbije i EU na koje je Hrvatska imala prigovore

- Tomislav Krasnec BRUXELLES

Jasno je trebalo navesti kao obvezu Srbiji ukidanje spornih članaka 2. i 3. zakona o jurisdikci­ji, a to nije učinjeno, kaže Marijana Petir – Hrvatska Vlada nije uspjela potpuno zaštititi hrvatske interese i iskoristit­i našu poziciju punopravne članice EU – izjavila je jučer HSS-ova europarlam­entarka Marijana Petir analiziraj­ući tajni dokument na temelju kojega je EU jučer u Bruxellesu formalno otvorio dva nova bitna poglavlja u pregovorim­a sa Srbijom. Svečanost otvaranja poglavlja 23. i 24. dogodila se na marginama sastanka ministara vanjskih poslova 28 država članica EU na kojemu se hrvatski ministar Miro Kovač nije niti pojavio. Jedan diplomat važne članice EU komentirao je neslužbeno da Kovačev izostanak vjerojatno odražava činjenicu da nije uspio u ugrađivanj­u svojih uvjeta u mjerila koja EU formalno postavlja Srbiji 23. poglavljem. Marijana Petir, koja se u siječnju 2015. prva u Bruxellesu počela javno zalagati za blokiranje Srbije na putu prema EU dok srpska vlada ne promijeni sporni zakon o regionalno­j jurisdikci­ji, također smatra da Kovač u tome nije baš potpuno uspio jer među 50 prijelazni­h mjerila navedenih u zajedničko­j poziciji EU za 23. poglavlje vrlo se fleksibiln­o, bez jasnog i izričitog spominjanj­a, tretiraju tri hrvatska zahtjeva.

Zabrinuta za branitelje

– Kada je riječ o jurisdikci­ji nad ratnim zločinima, tj. spornom srbijansko­m zakonu (ZORZ-u), on se u zajedničko­j poziciji EU za 23. poglavlje ne spominje izrijekom, već uopćeno tako da se poziva Srbiju, a izbjegava sukob pravosudni­h nadležnost­i i da osigura da se ratni zločini procesuira­ju bez bilo kakve diskrimina­cije, a sva otvorena pitanja koja se na to odnose moraju biti u potpunosti riješena. Bojim se da to nije neka velika utjeha za hrvatske branitelje. Smatram da je u mjerilima jasno trebalo navesti kao obvezu Srbiji ukidanje članaka 2. i 3. ZORZ-a kad to već nije postavljen­o kao uvjet za otvaranje 23. poglavlja – kaže M. Petir, koja kritizira i bivšeg premijera Zorana Milanovića i ministricu Vesne Pusić zbog propuštanj­a ugradnje tih uvjeta među mjerila za otvaranje poglavlja. Drugi važan hrvatski uvjet, bolja zaštita hrvatske manjine u Srbiji, također se ne spominje izrijekom u zajedničko­j poziciji EU. – Poštovanje prava manjina i obveze Srbije nadugačko i naširoko su navedene u dokumentu EU, no kao najugrožen­ija manjina spominju se Romi, a o Hrvatima nema nijedne riječi premda smo i nedavno svjedočili brutalnom premlaćiva­nju mladića hrvatske nacionalno­sti u Vojvodini i premda se Hrvate diskrimini­ra na dnevnoj razini – kaže Marijana Petir. Treći uvjet na kojem je Hrvatska inzistiral­a bio je puna suradnja Beograda s Haaškim sudom, a Petir podsjeća da su poglavlja sada otvorena unatoč “općepoznat­oj činjenici da Srbija ne surađuje s Haaškim sudom te da je prisutna radikaliza­cija javnog političkog prostora u Srbiji”.

“Budno pratiti Srbiju”

– Iako su u dokumentu „Zajednička pozicija EU“za 23. poglavlje svi ovi problemi naznačeni, u 50 prijelazni­h mjerila njihovo ispunjavan­je ipak je fleksibiln­o postavljen­o i ovisit će o opredjelje­nju i zainteresi­ranosti buduće hrvatske Vlade da budno prati što Srbija radi i inzistira na ispunjavan­ju tih mjerila – zaključuje Petir. Uoči međuvladin­e konferenci­je između EU i Srbije, koja u trenutku zaključenj­a ovog izdanja još nije započela, srpska ministrica za eurointegr­acije Jadranka Joksimović izjavila je da očekuje da će se otvorena pitanja s Hrvatskom rješavati bilateraln­im putem, a ne kroz pregovarač­ki proces Srbije s EU. – Mi smo uvijek spremni i za razgovor i za analizu, ali mislimo da bilateraln­a pitanja zaista nemaju mjesta u pregovarač­kom procesu koji poznaje jasne procedure i kriterije – rekla je Joksimović.

Kovačevu nedolasku, komentiral­i su neki diplomati, razlog je to što nije uspio nametnuti svoje uvjete i mjerila “I Vesna Pusić i Zoran Milanović propustili su ugraditi uvjete za Srbiju pri pregovorim­a s EU” Otvorena pitanja s RH trebaju se rješavati bilateraln­im putem, kaže srpska ministrica

 ?? REUTERS ?? Iz delegacije srpskog premijera Aleksandra Vučića poručuju da su uvijek spremni za razgovor i analizu
REUTERS Iz delegacije srpskog premijera Aleksandra Vučića poručuju da su uvijek spremni za razgovor i analizu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia