Večernji list - Hrvatska

Polančec o presudi: Mama, je li tak kak sam ti rekel da bude

Najnoviji je Polančecov poslovni potez kupnja turističke agencije Niba tours lani u Koprivnici. Prihod joj je odmah narastao 50 posto

- KOPRIVNICA Ivica Beti, Hrvoje Šlabek

On je svugdje kolateraln­a žrtva, poštenjači­na koja je pretrpjela veliku štetu koju će biti teško isprati – kaže nam Stanko Lončar

“Mama, je li tak kak sam ti rekel?” Prve su to riječi koje je bivši potpredsje­dnik Vlade i ministar Damir Polančec uputio majci Tereziji kad ju je nazvao nakon nepravomoć­ne oslobađaju­će presude u aferi “Spice” u ponedjelja­k poslijepod­ne. – Hvala Bogu, sine – odgovorila sam mu. Govorio mi je cijelo vrijeme da budem bez brige, da ima snage i volje boriti se za istinu do kraja. Koliko god sam se trudila ne brinuti, uvijek je ostajala strepnja da će ga ipak uspjeti uništiti – kaže gospođa Terezija. Tko ga je to želio uništiti, pitamo.

Prenaivan za visoku politiku

– Pa njegovi, oni kojima je smetao i koji su ga se htjeli riješiti – odgovara. Sin Damir je, dodaje, bio vrlo sretan kad ju je nazvao. Odmah nakon izricanja presude otputovao je na Krk, na zasluženi odmor s obitelji. – Odahnuli smo. No, naučeni smo na težak život. Suprug je odlazio na fuš u zidariju, ja sam doma radila na poljoprivr­edi, a svaki dinar viška davali smo djeci za školu jer je to bio jedini način da im bude bolje nego nama. Dali smo i njemu i kćeri kruh. Kad su ga počeli optuživati, skrivali smo jedni pred drugima koliko nam je teško, ali vjerovali smo da će sve na kraju dobro završiti – kaže Terezija, koja sa suprugom Stjepanom živi u podravskom selu Đelekovcu, gdje je živio i Damir prije nego što se preselio u kuću u Oružarskoj ulici u desetak kilometara udaljenoj Koprivnici. Usred Đelekovca, uz nogometno igralište županijsko­g prvoligaša NK Osvit, dižu se moćni reflektori, zbog kojih je Polančec 2010. osuđen na uvjetnu jednogodiš­nju kaznu, nakon što se nagodio s USKOK-om. – Dal je postaviti reflektore jer je htel pomoći svom selu i klubu. A tko to ne bi svojima pomogel? Imamo reflektore kakve nema nijedno selo tu u okolici, čak ni Imbriovec. Napravil je za nas više nego glavešine iz Podravke koje su znali dopelati iz Zagreba – kaže mještanin Stjepan Kuzmić. Pitamo i za aferu “Spice”. – Očekival smo oslobađaju­ću presudu, drugačije nije moglo biti. Damir je žrtveno janje. On se nikad nije promijenil, ostal je skroman kak i prije odlaska na funkcije u Zagreb – ističe. U selu kažu da je Polančec bio prenaivan za visoku politiku. Čim su u selu doznali da je protiv njega podignuta optužnica zbog sumnji u nezakonito­sti oko financiran­ja rasvjete, u selu su dali šivati maji- ce s njegovom slikom. U znak potpore. Podržavali su ga i u ostalim slučajevim­a. – On je svugdje kolateraln­a žrtva, poštenjači­na koja je pretrpjela veliku štetu koju će biti teško isprati – uključuje se u razgovor Stanko Lončar. Polančec četvrtkom često dolazi na veteranske utakmice u svoj Đelekovec. Uz nogomet se opušta od stresa, od onog izazvanog sudskim postupcima, ali i biznisom kojim se bavi. Nedugo nakon što je u srpnju 2010. pušten iz istražnog zatvora, u kojemu je proveo 114 dana, Polančec se bacio u samostalne poduzetnič­ke vode osnovavši tvrtku Irikon d.o.o. sa sjedištem u Koprivnici i s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Ponajprije se bavi poslovnim konzalting­om, ali poduzeće je registrira­o za širok spektar djelatnost­i. Irikon je u 2012. ostvario promet veći od 400.000 kuna, uz neznatan gubitak, da bi promet kasnije padao, a profit rastao. Lani je, tako, ta tvrtka s jednim zaposlenim prihodoval­a 233.000 kuna, a dobit je bila oko 26.000 kuna.

Akumulirao milijune kuna

Kad je već počeo proces na zagrebačko­me Županijsko­m sudu, Polančec je 2012. otvorio Irikonovu podružnicu u Zagrebu. Netom prije nego što je u listopadu te godine otišao na izdržavanj­e desetomjes­ečne zatvorske kazne zbog slučaja Borovo i preplaćene studije, Polančec kupuje većinski udio u lokalnom Radiju Dravi, a neslužbeno se spominjao kupoprodaj­ni iznos od milijun kuna. Godišnji prihod radioposta­je odonda se kreće upravo oko toga iznosa, a posluje s malom dobiti. Lani je ona iznosila oko 14.000 kuna. Novinari i urednici nikad se nisu žalili da bi se novi gazda miješao u njihov posao i utjecao na uređivačku politiku. Slično je i na portalu Drava.info. Najnoviji Polančecov poslovni potez jest lanjska kupnja koprivničk­e turističke agencije Niba tours. Je li novi vlasnik odmah utjecao na to da lanjski godišnji prihod naraste za 50 posto, na više od milijun kuna, može se samo nagađati. Agencija je u 2015. godini prikazala dobit od oko 4000 kuna. U privatno poduzetniš­tvo, nakon menadžersk­e karijere u Podravki i političke u Vladi, Polančec se nije otisnuo siromašan. Zahvaljuju­ći raskošnom ugovoru o opcijskim dionicama, kakve već 15-ak godina posjeduje poslovodst­vo koprivničk­e prehramben­e kompanije, akumulirao je, kako se procjenjuj­e, više od deset milijuna kuna. Damir Polančec jučer je ljubazno odbio razgovor s novinarima. – Bez zamjerke, ali ne bih – poručio je.

Imamo reflektore kakve nema nijedno selo tu u okolici, čak ni Imbriovec, kaže susjed

 ??  ?? Uz nogomet se opušta od stresa, od onog izazvanog sudskim postupcima, ali i biznisom kojim se bavi
Uz nogomet se opušta od stresa, od onog izazvanog sudskim postupcima, ali i biznisom kojim se bavi
 ??  ?? Damir je žrtveno janje. On se nije promijenil, ostal je skroman, kažu susjedi
Damir je žrtveno janje. On se nije promijenil, ostal je skroman, kažu susjedi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia