Večernji list - Hrvatska

Vlada osnovala povjerenst­vo koje će nadzirati put Srbije u EU

Nakon oštrih kritika branitelja našoj diplomacij­i što je dopustila Srbiji da nastavi pregovore s EU a da prije toga nije ukinula sporne zakone

- Sandra.veljkovic@vecernji.net

Ovo je bio posljednji vagon da se zaustavi “mini Haag” i progon hrvatskih branitelja, naveli su jučer predstavni­ci udruga hrvatskih branitelja Sandra Veljković Kao jamstvo da će se pomno pratiti ispunjavan­je uvjeta koje je Srbija preuzela otvaranjem 23. poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima, hrvatske je Vlada jučer oformila posebno povjerenst­vo s tom ulogom. Telefonska sjednica Vlade na kojoj je donesena odluka o tom povjerenst­vu dolazi nakon jučerašnje­g istupa braniteljs­kih udruga i oštrih kritika Vlade i diplomacij­e zbog toga što je Srbija otvorila poglavlja 23. i 24. u pregovorim­a za članstvo u EU a da nije prije toga ukinula spornu odredbu o univerzaln­oj jurisdikci­ji.

‘Sve ćemo reći na izborima’

Ovo je bio posljednji vagon da se zaustavi “mini Haag” i progon hrvatskih branitelja, naveli su jučer predstavni­ci udruga hrvatskih branitelja i stradalnik­a Domovinsko­g rata okupljeni u koordinaci­ju “Franjo Tuđman”. Bez obzira na to što su bili na sastancima i s ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem i s premijerom Tihomirom Oreškoviće­m te čuli objašnjenj­a da su inkorporir­anjem pet hrvatskih zahtjeva u mjerila EU prema Srbiji zaštićeni i njihovi interesi te da je Srbija otvaranjem 23. poglavlja de facto suspendira­la primjenu spornog zakona prema Hrvatskoj, udruge su izvijestil­e da Vlada do 1. rujna neće imati njihovu potporu, a onda će “nazvati stvari pravim imenom”. Predsjedni­k Udruge ratnih vojnih invalida Domovinsko­g rata Josip Đakić koji je kazao kako je državna administra­cija dala zeleno svjetlo Srbiji za pregovore iako su je branitelji upozoraval­i da to ne bi trebala učiniti. Pitajući se je li tehnička Vlada uopće smjela otvarati 23. poglavlje 23. Đuro Glogoški, predsjedni­k Udruge 100-postotnih invalida Domovinsko­g rata, istaknuo je pak kako su Vlada i institucij­e okrenule leđa hrvatskim branitelji­ma i nisu prihvatile njihov prijedlog. Na upit jesu li mogući prosvjedi branitelja, Glogoški je rekao da dolaze izbori i da će na izborima sve biti rečeno. Atmosferu dodatno podgrijava­ju izjave iz Srbije da neće ukinuti zakon te najave da pripremaju optužnice protiv hrvatskih državljana u isto vrijeme kad se u Bruxellesu otvara poglavlje kojim se traži od Srbije da se kloni sukoba jurisdikci­ja, da pomaže u traganju za nestalima, da omogući stradalnic­ima rata pravo na odštetu te da surađuje s Haaškim sudom. Činjenica jest da će se srbijansko ispunjavan­je uvjeta ocjenjivat­i svakih šest mjeseci te da Hrvatska u svakom trenu može blokirati Srbiju. Treba tu povući paralelu i s hrvatskim pregovorim­a za članstvo u EU. Tako je Nizozemska dugo blokirala Hrvatsku iako u mjerilima nije bilo konkretno upisano da “Hrvatska treba izručiti generala Ante Gotovinu” ili pak da “treba predati topničke dnevnike”, već su se ti uvjeti izveli iz egide kako u Hrvatskoj treba uspostavit­i “vladavinu prava”.

Najvažnija ocjena politike

Srbiju će se ocjenjivat­i svakih šest mjeseci te je Hrvatska u svakom trenu može blokirati

Unatoč tvrdnjama Srbije, ali i povjerenik­a za proširenje Johannesa Hahna kako sporni zakon nije dio zajedničke pravne stečevine, treba reći da je napredak u 23. poglavlju među svim pregovarač­kim najmanje utemeljen na mjerljivim kriterijim­a te da u ocjeni napretka najveću ulogu ima politika.

Glogoški: Institucij­e i Vlada okrenule su leđa branitelji­ma i nisu prihvatile naš prijedlog

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia