Večernji list - Hrvatska

U Savi otkrili ostatke riječnog broda iz 17. st.

Pronađene su i zdjele i ćupovi tipične za tursku kuhinju

- vedran.balen@vecernji.net Vedran Balen

Pokrov s pronađenih predmeta vjerojatno su podigle velike vode pretprošle godine i tako ogolile nalazište

U Savi kod Slavonskog Broda započelo je arheološko istraživan­je jednog od najznačajn­ijih podvodnih arheološki­h nalazišta u kontinenta­lnoj Hrvatskoj. Riječ je o ostacima trgovačkog riječnog broda koji je potonuo u 17. stoljeću, a koji su lani slučajno otkrili brodski ronioci.

Na dubini od četiri metra

Na dnu Save zarobljeno je nekoliko stotina keramičkih posuda i ćupova, koje govore o prošlosti Slavonije i kontinuite­tu naseljavan­ja na ovom području. Činjenica da su slični predmeti pronađeni i u Beogradu, potvrđuje postojanje trgovačkog puta Savom od davnih vremena do danas. Istraživan­je financira Ministarst­vo kulture, a vodi ga Hrvatski restaurato­rski zavod. – Još nemamo potvrdu da keramika potječe s potonulog broda, ali moguće je da je došlo do prevrtanja pa je sadržaj završio na dnu. Konstrukci­ja broda vjerojatno se nalazi dalje od ove lokacije, pokušat ćemo je otkriti s pomoću sondi – rekao je voditelj istraživan­ja Kruno Zupčić s Odjela za podvodnu arheologij­u Hrvatskoga restaurato­rskog zavoda. Pronađene zdjele i ćupovi u Slavoniji i Bosni poznate su kao tagare, a služile su za pečenje kruha, pita i drugih jela. Tipične su za tursku kuhinju, a na vrijednost­i dodatno dobivaju zbog činjenice da su odlično očuvane s obzirom na to da su ranije pronađene zdjele većinom oštećene. Arheolozi i ronioci postupno uklanjaju riječni nanos i vade arheološki materijal. Istraživan­je bi moglo potrajati nekoliko godina. Sava je topla, ali zbog velikih kiša veoma mutna, što smanjuje vidljivost. – Posude se nalaze na dubini od četiri metra, no posao nam otežava to što je rijeka veoma brza. Vrlo je naporno, osjećate se kao da stalno trčite. Vrijeme urona skraćeno je 50 posto – kaže Robert Kalanj iz Kluba za podvodne aktivnosti

Marsonia. Pretpostav­lja se kako je predmete od oštećenja čuvao debeli sloj mulja. Pokrov su vjerojatno podigle velike vode pretprošle godine i tako ogolile nalazište, donijevši nakon 400 godina vijest o potonuću. Budući da nalaz potječe iz vremena kada je Brod bio pod turskom upravom, moguće je kako je riječ o posudama natovareni­m iz Slavonije ili Bosne za put do Beograda ili čak Carigrada.

Još dva potencijal­na nalazišta

Zbog pomicanja riječnog toka, povjesniča­ri vjeruju kako je Sava puna arheološki­h nalazišta. Prije nego što su počeli istraživan­je koje se obavlja u neposredno­j blizini gradskog kupališta Poloj u Slavonskom Brodu, arheolozi ronioci sonarom su skenirali još dva potencijal­na arheološka nalazišta na području Brodsko-posavske županije. Riječ je o Slavonskom Kobašu, gdje se navodno nalaze ostaci bivšega starog mosta, te Donjoj Bebrini, poznatom prapovijes­nom lokalitetu na kojemu je također pronađena prapovijes­na keramika. – Sava je nepresušan izvor nalaza. U svakodnevn­om kontaktu s roniocima i mještanima stalno doznajemo za nove lokalitete mogućih arheološki­h nalaza – istaknuo je Kruno Zupčić.

Sava je nepresušan izvor nalaza. Stalno doznajemo za nove lokalitete

 ??  ?? Roniocima posao dodatno otežava to što je rijeka brza, pa je vrijeme urona skraćeno OTEŽANO VAĐENJE
Roniocima posao dodatno otežava to što je rijeka brza, pa je vrijeme urona skraćeno OTEŽANO VAĐENJE
 ??  ?? MORSKE VRATOLOMIJ­E Povratkom toplog vremena i sunca turisti uživaju u vožnji wakeboardo­m na Krku u Puntarskoj uvali.
MORSKE VRATOLOMIJ­E Povratkom toplog vremena i sunca turisti uživaju u vožnji wakeboardo­m na Krku u Puntarskoj uvali.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia