Večernji list - Hrvatska

Pep efekt: City želi biti najmoćniji na svijetu!

City ima klubove u SAD-u i Australiji, a mlada momčad priprema se kod nas u Novigradu

- Tomislav Dasovic

Bayern je angažirao još jednoga hrvatskog nogometaša, mladoga, darovitoga napadača Franka Kovačevića (16) iz Rijeke

Bayern i Manchester City danas će u Münchenu od 20.30 odmjeriti snage u prvoj ozbiljnoj pripremnoj utakmici za obojicu novih trenera, Carla Ancelottij­a i Pepa Guardiolu, do jučer šefa Bavaraca. Tek što je otišao iz Münchena, Pep se vraća pred publiku kojoj je u tri godine isporučio čak sedam trofeja i koja ga je u svibnju ispratila ovacijama.

Odmah protiv Mourinha

Odmah nakon prijateljs­ke utakmice s Bayernom, momčad Manchester Cityja leti u Kinu gdje će odraditi nastavak priprema i odigrati utakmice protiv Manchester Uniteda (Peking, 25. srpnja) i Borussije Dortmund (Shenzen, 28. srpnja). Dalekoisto­čna turneja ciljano je pripremlje­na i nema isključivo nogometnu svrhu. Naime, ambicije vlasnika Cityja idu u smjeru širenja utjecaja kluba na globalnoj razini, pa nakon što su osnovali podružnice u New Yorku i Melbourneu, na isti način žele se pojaviti i u Kini. Traži se samo ‘poligon’, odnosno klub koji će pristati na ‘prijateljs­ko preuzimanj­e’ katarskoga šeika Mansoura. Zanimljivo, Manchester City ima i 20-postotni udio u japanskom drugoligaš­u Yokohami, u kojemu je trener Slovenac Miloš Rus, bivši šef struke Zagreba, a uskoro će otvoriti i akademiju u Buenos Airesu. Nije naodmet spomenuti kako veliki engleski klub već godinama svoju mladu momčad šalje na pripreme u Hrvatsku, u Novigrad, gdje mladi “građani” treniraju ovih dana. Šeikov cilj je jasan, želi Pepovo ime i znanje iskoristit­i ne samo za preuzimanj­e prevlasti u Engleskoj, nego i za svjetsku klupsku dominaciju. Taj ambiciozni plan nazvali su ‘Pep efekt’ i on uključuje produljenj­e Guardiolin­a ugovora na deset godina. Zasad je potpisao na tri godine, uz ‘bolesno’ visoka primanja od 17,8 milijuna eura po sezoni. – Vrlo smo ambiciozni i osjećamo kako je Pep bio puzzlea koja nam je nedostajal­a. Ne samo da očekujemo da nam donese uspjeh na travnjaku, nego će njegova nogometna filozofija značajno pomoći u razvoju naših igrača. Guardiolin­o ime ne jamči samo trofeje, nego i rast cijeloga kluba na svim razinama. Primjerice, Kina je tržište na kojemu želimo participir­ati i pomoći razvoju nogometa – naglasio je prvi Cityjev operativac Omar Berrada. Manchester City pripremno će razdoblje okončati utakmicom protiv Arsenala ( 7. kolovoza u Göteborgu), a usporedo s početkom sezone u Engleskoj (13. kolovoza) natjecat će se i u 4. pretkolu Lige prvaka.

Bavarci u Ameriku

Najzanimlj­ivija vijest iz Bayerna svakako je dolazak još jednoga Hrvata pod Ancelottij­evo okrilje. Mladi napadač Rijeke, rođeni Bjelovarac Franko Kovačević (16), priključio se treninzima Bavaraca i već zadovoljio kriterije talijansko­ga trenera. Kovačević, koji je u Bayern došao posredstvo­m Alda Banjkovca, danas će s roditeljim­a biti u svečanoj loži Allianz Arene, a sljedećih dana nastaviti treninge s Bayernom. Bavarci nakon sraza sa Cityjem putuju na američku turneju na kojoj će se sučeliti s Milanom u Chicagu (27. srpnja), Interom (30. srpnja u Charlotti), te Real Madridom u New Yorku (3. kolovoza). Njemačko prvenstvo počinje 26. kolovoza, a osam dana ranije na rasporedu je utakmica Superkupa Bayern – Borussia Dortmund.

 ??  ?? Pep Guardiola potpisao je ugovor na tri godine, ali vlasnici kluba već sad žele da ostane na još dulje razdoblje
Pep Guardiola potpisao je ugovor na tri godine, ali vlasnici kluba već sad žele da ostane na još dulje razdoblje
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia