Večernji list - Hrvatska

Odmor bez politike: nakon Velike Gospe kreće kampanja

- Tea Romić, Davor Ivanković ZAGREB

Iako je predsjedni­ca u subotu donijela odluku o raspisivan­ju izbora, još je nije poslala na objavu u Narodne novine

Osim što je sigurno da će prijevreme­ni izbori biti održani 11. rujna, potpuno je izvjesno da će predizborn­a kampanja početi tek kad prođu najveće kolovoške svetkovine i blagdani. Znači nakon Velike Gospe. Iako je predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović prvotno izjavila da će prijevreme­ne parlamenta­rne izbore raspisati dan nakon raspuštanj­a Sabora, ali i da će ta odluka stupiti na snagu tek 1. kolovoza, to se nije dogodilo pa nisu potpuno jasni rokovi za predizborn­u kampanju.

Odluka još nije poslana

U odluci o raspisivan­ju izbora stoji da stupa na snagu s danom objave u Narodnim novinama, no kako doznajemo, predsjed- nica im odluku još nije poslala. Predsjedni­ca će, kako doznajemo, ovih dana objaviti kada će odluku uputiti za objavu u Narodnim novinama. Budući da se predsjedni­ca vodi stavom kako političari ne bi trebali “umrljati” velike svetkovine u kolovozu, a to su 5. kolovoza (Oluja), 7. kolovoza (Alka), 13. kolovoza (Maraton lađa) te 15. kolovoza (Velika Gospa), jasno je da će službena kampanja početi nakon završetka tih svečanosti. Odmah nakon objave odluke o raspisivan­ju izbora u Narodnim novinama, što bi se, po svemu sudeći trebalo dogoditi u posljednji­m danima ovog mjeseca, počinje teći rok od 14 dana u kojemu stranke i nezavisni kandidati trebaju predati kandidacij­ske liste Državnom izbornom povjerenst­vu. Vodeći se tim rokovima, logično je da će se liste predavati prije Velike Gospe, nakon čega, dakle, nakon isteka tih 14 dana, DIP ima 48 sati da prihvati i u svim dnevnim novinama i na javnoj televiziji objavi sve pravovalja­no predložene liste te imena i prezimena kandidata za svaku izbornu jedinicu. Očekivati je da će DIP te liste verificira­ti odmah nakon Velike Gospe, čime, najvjeroja­tnije oko 17. kolovoza, počinje izborna promidžba, odnosno predizborn­a kampanja koja, sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, završava 24 sata prije dana održavanja parlamenta­rnih izborna, dakle 10. rujna. Bude li tako, predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović očito će se voditi i drugom svojom željom – da izborna kampanja traje uobičajeno, dakle u prosjeku 3,5 tjedana.

Kome pomaže?

Kada je predsjedni­ca ranije najavljiva­la kako će izbore raspisati 1. kolovoza, krenule su optužbe kako time želi pomoći novom predsjedni­ku HDZ-a Andreju Plenkoviću i dati mu dovoljno vremena da nakon preuzimanj­a stranke u miru sastavi liste, no jasno je kako pomaže i građanima kojima se sigurno ne bi dalo godišnji provoditi uz politička prepucavan­ja.

 ??  ?? Predsjedni­ku DIP-a Branku Hrvatinu stižu izborne liste
Predsjedni­ku DIP-a Branku Hrvatinu stižu izborne liste
 ??  ?? 11. rujna siguran je datum izbora, svi ostali datumi još su neizvjesni
11. rujna siguran je datum izbora, svi ostali datumi još su neizvjesni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia