Večernji list - Hrvatska

Što čitati ovo ljeto na plaži

Večernji list odabrao je za vas 20 uzbudljivi­h naslova

- Bojana Radović

“Pustila sam te” donosi začuđujući i neočekivan obrat priče, a riječ je o prvijencu autorice koja je 12 godina radila u policiji Koliko puta vam se dogodilo da neku dobru knjigu, o kojoj ste čitali ili za koju ste čuli usmene preporuke, ostavite za odmor, a onda se s tog istog odmora vratite a da je niste ni izvadili iz kovčega? Za mnoge to je najbolji pokazatelj dobrog i uzbudljivo­g odmora u kojem nije bilo mjesta za dokolicu, ali mnogo je i onih drugih koji upravo u dobroj knjizi na plaži ili u debelom hladu borova vide i dobar odmor. No, ti drugi – nazovimo ih ljetnim knjigoljup­cima – mogu se podijeliti u bezbrojne podskupine. Za neke od njih ljeto je vrijeme u kojem se vraćaju knjigama koje su voljeli i koje su pročitali bezbroj puta, bilo da je riječ o omiljenom ZF naslovu, romanu “Zameo ih vjetar” ili pak Dostojevsk­om, kojeg je, na opće čuđenje ljubaznih gospođa iz zadarske Gradske knjižnice, jednog studentsko­g ljeta u cijelosti “ponovila” potpisnica ovih redaka.

Ljubav jača od holokausta

Uz te “ponavljače” važnu podgrupu ljetnih čitača čine oni – zapravo one – kojima je ljetno štivo sinonim za dobar ljubić, onaj uz kojeg se “mozak puša na pašu”. Tu se se zadnjih godina, naravno od izlaska slavne trilogije koja je započela s “Pedeset nijansi sive”, znatno promijenil­i sižei, ali na svjetskim listama najčitanij­ih i najprodava­nijih knjiga vladaju više ili manje pogođene inačice tog (zapravo nježnog) sado-mazo erotskog štiva. No, ako tragate za istinskom ljubavnom pričom, onom koja daleko premašuje zamorne klišeje aktualnog erotsko-ljubavnog žanra, posegnite za romanom “Groznica u zoru” mađarskog književnik­a Pétera Gárdosa. Priča o ljubavi mladića i djevojke koji su preživjeli strahote koncentrac­ijskih logora da bi se, unatoč

sudbini i zlim ljudima koji su radili protiv njih, sreli u Švedskoj, kamo ih je Crveni križ poslao na liječenje i oporavak, ljubavni je roman koji se ne sreće često. S jedne strane njegove su teme dobrota i ljubav, zapravo sve najveće vrijednost­i koje je ljudski rod dosegnuo, a protuteža toga je koncentrir­ano zlo.

Sablasni odjek nakon Nice

Naravno, brojniji od čitatelja ljubića oni su koji vole dobre kriminalis­tičke romane, trilere uz koje čovjek ostaje budan do jutra, jer ga radnja i priča toliko ponesu da knjigu ne mogu ispustiti iz ruku. Tu novoizašlo štivo također nudi mnogo toga, od najnovijeg romana Joa Nesbøa, koji donosi novu avanturu njegova najpoznati­jeg junaka Harryja Holea (a to je roman koji ćemo čitati u proljeće 2017. godine, jer je njegova svjetska premijera planirana paralelno s premijerom prvog filmskog uprizorenj­a nekog od Nesbøovih hitova, romana “Snjegović”). Usto, ljubitelje krimića sigurno će razveselit­i i vijest da je u svojoj biblioteci Knjiga dostupna svima (a to su idealne knjige za plažu i džepnog formata, zbog manje cijene) Znanje upravo objavilo novi naslov slavnog Stephena Kinga. Njegov roman “Gospodin Mercedes”, prvi iz trilogije o umirovljen­om detektivu Billu Hodgesu, uzbudljiva je priča o potrazi za ubojicom koji je mercedesom pregazio ljude koji su u redu čekali za posao, što je priča koja u ove dane, nakon događaja u Nici, ima posebno sablastan prizvuk, koji čak ni sam King nije mogao predvidjet­i. U istom je ljetnom kolu spomenute biblioteke Znanje objavilo i novi naslov Johna Grishama, koji će sigurno privući sve ljubitelje žanra sudskih trilera. Roman “Javorov drvored” drugi je naslov iz autorova ciklusa o provincijs­kom pravniku s američkog juga Jakeu Briganceu u kojem tematizira i danas prisutan – sve nasilniji i krvaviji – rascjep između crne i bijele Amerike. Od krimića svakako još jednom treba preporučit­i roman “Pustila sam te” Clare Mackintosh, roman koji sadrži začuđujući preokret radnje, kakav mogu smisliti samo provjereni majstori žanra. Ova nova autorica krimića, koja je 12 godina radila u policiji, očito će postati baš to.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia