Večernji list - Hrvatska

Vučić nastavlja gdje je stao 90-ih s velikom Srbijom

Ministar Kovač podsjetio kako je Vučić 1995. Baniju smještao u veliku Srbiju, a za ubijenog srpskog vojnika prijetio ubojstvom stotinu Bošnjaka

- Zoran Krešić

Vučićeva poruka u BiH stiže u vrijeme kada Republika Srpska najavljuje referendum kojemu se protive Bošnjaci i dio međunarodn­e zajednice BiH je odavno poligon za vođenje ratova, stvarnih s puškama, haubicama, pa onda za eksperimen­te s uređenjem iz Daytona koji održava stanje zamrznutog konflikta i nedovršeno­g mira, a onda i vođenje nekih novih regionalni­h i geostrateš­kih ratova riječima i najavama pozicionir­anja. Upravo je za takvu promociju predsjedni­k srbijanske vlade Aleksandar Vučić izabrao Donju Gradinu na granici BiH i Hrvatske, mjesto koje je u II. svjetskom ratu bilo dio ustaškog koncentrac­ijskog logora Jasenovca.

Djedovi ustaše

Vučićev istup je do te mjere bio zaoštren da je podsjetio na njegove ‘najbolje epizode’ kada je u ratnoj Skupštini krnje Jugoslavij­e poručivao da će za jednoga ubijenog srpskog vojnika u BiH biti ubijeno 100 bošnjačkih ili pak kada je u Glini 1995. godine poručio tamošnjim Srbima da će zauvijek biti dio Velike Srbije. U Donjoj Gradini je pak Vučić problem vidio samo u jednoj strani – hrvatskoj. Optužio je Hrvate ‘zbog povampiren­ja ustaške ideologije u suvremenoj Hrvatskoj’ te je usporedio Jasenovac i Oluju. “Nikada više nikome nećemo dopustiti ni Jasenovac, ni Jadovno, ni Jastrebars­ko, ali ni ‘Oluju’. Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovor­no u smrt”, kazao je Vučić. Predbacio je Hrvatskoj i to što se danas brojni utrkuju dokazati kako im je djed bio ustaša, očito aludirajuć­i na predsjedni­ka SDP-a Zorana Milanovića koji je to nedavno otkrio. Ovaj istup premijera Vučića dolazi u vrijeme i očito je poruka da će poduprijet­i vlasti Republike Srpske koje su predvođene Miloradom Dodikom najavile održavanje referendum­a o Danu toga entiteta koji je izazvao vrlo oštra reagiranja u dijelu međunarodn­e zajednice, a bošnjački političari upozorili da neće proteći mirno probni referendum za eventualno odcjepljen­je ovoga entiteta. Istodobno, sam Dodikov istup u Donjoj Gradini bio je odmjeren te je, za razliku od Vučića, čak ‘pravdao’ Hrvatsku. “Vjerujemo da današnja RH nije fašistička NDH. Mi srpski lideri vjerujemo u to i gradimo politiku mira i suradnje i poručujemo: slavite vaše pobjede, samo nemojte slaviti naše tragedije”, kazao je Dodik. Na istup premijera Vučića oštro je, upravo u BiH, reagirao hrvatski ministar vanjskih poslova podsjećaju­ći Vučića da je on bio dio politike velike Srbije.

Kovač: Mi ne damo na sebe

“To je nastavak politike iz 90ih godina kada je Hrvatska bila napadnuta, žrtva velikosrps­ke agresije. Sjećamo se da je gospodin Vučić tada dolazio u Hrvatsku, u okupirani dio Hrvatske i poručio 1995. godine da Glina i Banija nikada neće biti hrvatska, da su bile i da će ostati srpske i da će tamošnji narod živjeti u Velikoj Srbiji”, rekao je Miro Kovač srbijansko­m premijeru. Upitan o optužbama da se u Hrvatskoj obnavlja ustaška ideologija, Kovač je poručio kako je ‘politika u Hrvatskoj politika mirotvorst­va’. “To je vrijednost hrvatskog usta- va, ali mi na sebe ne damo”, rekao je Kovač. No, nije Vučić prvi koji je u BiH upućivao velikonaci­onalističk­e i hegemonist­ičke poruke i upozoravao da će zaštititi vlastiti narod ili pripadnike iste religijske zajednice. Prije njega u više navrata se to moglo čuti od turskih dužnosnika predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdoğana i bivšeg premijera Ahmeta Davutoğlua s neoosmansk­om politikom i Bošnjacima kao braćom koju će braniti 78 milijuna Turaka. “Imate (Bošnjaci) 78 milijuna prijatelja. Turci su bili ovdje, sada su ovdje i bit će zauvijek”, rekao je svojedobno Davutoğlu, a Erdoğan je pak poručio da su Bošnjaci, Turci, Armenci jedna nacija koju će Turska štititi. Jedino do sada službeni Zagreb nikada nije ‘priprijeti­o’ kako će udariti po prstima bilo koga ako se napadne sunarodnja­ke u BiH.

Erdoğan i Davutoğlu poručivali ranije da Turci neće dopustiti novi genocid nad Bošnjacima Samo je Zagreb u regiji do sada izbjegavao ‘velike’ riječi zaštite sunarodnja­ka u BiH

 ??  ?? Srpski dužnosnici Milorad Dodik, Maja Gojković, Aleksandar Vučić i Milorad Pupovac u Donjoj Gradini
Srpski dužnosnici Milorad Dodik, Maja Gojković, Aleksandar Vučić i Milorad Pupovac u Donjoj Gradini
 ??  ?? Presdsjedn­ica Kolinda GrabarKita­rović
Presdsjedn­ica Kolinda GrabarKita­rović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia