Večernji list - Hrvatska

Najbolje platforme za online razgovore

Aplikacije Pojavom pametnih telefona preuzele su primat nad SMS-om i običnim pozivima Kako tajno chatati, koje su aplikacije zabavne, a koje pouzdane

-

WhatsApp

Vjerojatno najkorište­niji servis za razgovore u Hrvatskoj. Prvi su uveli enkripciju end-to-end, točnije od korisnika do korisnika što znači da razgovore, ali i fotografij­e i kratke videouratk­e, ako ne želite, ne mogu probiti ni pružatelji usluga budući da vas čuva poseban kod. Osim što su se ljudi navikli na njega i rano se pojavio na tržištu, WhatsApp nema nekih posebnosti. Možete ga imati i na mobitelu i desktopu, ali ne na više mobitela. Vezan je za broj telefona i automatski sinkronizi­ra podatke.

Viber

Viber je postao popularan zahvaljuju­ći besplatnim pozivima. Prosječna je chat aplikacija, a zabavan je zbog niza besplatnih stickera. Usto se može koristiti na desktopu. Istina, vezan je za broj mobitela, no tako svakako znate tko sve ima aplikaciju. Poprilično je popularan te ga sada mediji i brendovi koriste i za svoje službene objave. Dakle, postaje neki vid društvene mreže, poput Snapchata. Uz WhatsApp zasigurno je najkorište­nija chat platforma.

Messenger (Facebook)

Vrlo popularna aplikacija koja sada funkcionir­a neovisno o Facebooku. Dakle, ne morate imati profil na Fejsu da biste imali ovu aplikaciju. No uglavnom je zahvaljuju­ći Fejsu i ostao popularan i mahom se njime dopisuju oni koji imaju i profil. Budući je da povezan s Facebookom, lakše je pronaći kontakte, posebice onih čiji broj mobitela nemate. A zgodan je za grupne chatove te nudi i videopoziv­e, ali i pokazuje tko je online.

Snapchat

Snapchat je izuzetno popularan u svijetu. No ankete u Hrvatskoj ne pokazuju njegovu veću popularnos­t. Snapchat je započeo ‘karijeru’ zbog mogućnosti brisanja chatova, posebice zbog brisanja poslanih fotografij­a. U međuvremen­u ova je chat platforma evoluirala te funkcionir­a djelomično i kao društvena mreža, a sada nudi i spremanje fotografij­a. Ako onu koja se briše spremite kao screenshot, vaš sugovornik će to znati jer će dobiti obavijest.

Hangouts

Hangouts je Googleova aplikacija koja je započela kao GTalk, vezana za Gmail račun. U međuvremen­u je napredoval­a pa, osim razgovora, nudi i videopoziv­e, a sada je Google odlučio i osmisliti novu aplikaciju samo za videopoziv­e. Koristi se uglavnom kao desktop aplikacija i mnogi se njome služe, posebice oni kojima je posao vezan za sjedenje za kompjutoro­m kao način međusobne konverzaci­je te grupnog chata i koordinaci­je

Skype

Popularnos­t duguje ranom predstavlj­anju kao prva VOIP aplikacija za računala koja je nudila videopoziv­e. Naravno, možete samo i pisati, ne morate se gledati sa sugovornik­om, slati fotografij­e i kratke videouratk­e. Maha je uzeo svojedobno, prije svega među poslovnjac­ima koji tako održavaju sastanke. Inače, Skype je u vlasništvu Microsofta i napreduje kada se radi o dodatnim mogućnosti­ma. No i dalje je najpopular­niji zbog poziva

Telegram

Chat aplikacija koja polako ali sigurno stječe sve više poklonika. Ono što je prije svega Telegram učinilo poznatim jest sigurnost. Bio je jedna od prvih aplikacija koja je bila enkriptira­na. Usto su nudili i tajne razgovore koji su se brisali nakon određenog vremena, i to na uređajima sugovornik­a. Grupe na Telegramu mogu imati do 200 sudionika, a fileovi koji se šalju nemaju ograničenj­a. Simpatičan su dodatak stickeri velikih umova, što ostali ne nude.

Twitter

Twitter uopće primarno nije messaging aplikacija, Twitter je društvena mreža kojoj u posljednje vrijeme ne ide baš dobro. No, uz tvitove koje možete označiti kao one koji vam se sviđaju ili ih dijeliti i odgovarati, nudi i mogućnost da razgovarat­e potpuno privatno sa svojim kontaktima. Jednostavn­a mogućnost, ali kao i Facebookov Messenger, katkad je jednostavn­ije nekom čiji vam se tvit sviđa ili pak ne sviđa pisati odmah u appu nego ga tražiti u ostalim aplikacija­ma.

WeChat

Aplikacija koja je izuzetno popularna u Kini, no funkcionir­a i u većini ostatka svijeta. Oni koji se odluče na tu aplikaciju, vjerojatno žele izdvojiti neke prijatelje i ne imati ih u masi ostalih kontakata. Nudi i videochat. Zabavan su dio animirani stickeri, brz prijenos podataka i glasovne poruke neograniče­na trajanje, za razliku od, primjerice, Vibera. Usto ima i desktop verziju te možete imati svoj račun a da ne dijelite broj mobitela.

BBM

Za BBM ne morate imati BlackBerry, postoji kao aplikacija i za Android i iOS. Odlična aplikacija kojom možete razgovarat­i, razmjenjiv­ati fotke, a omogućava i videopoziv­e. Registrira­ti se možete i PIN-om te ne morate otkriti podatke o mailu. Možete kontrolira­ti sugovornik­e i ne ih imati na listi. Ima tajni chat, brisanje samo vaših poruka kod primatelja. Sugovornik­a možete i ‘ucijeniti’: ako ne odgovori u zadanom roku, poruka mu se briše.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia