Večernji list - Hrvatska

HZZO mi je nezakonito uzeo 20 kuna iako je polica uredno plaćena

- Hrvoje.slabek@vecernji.net Hrvoje Šlabek

HZZO je 2013. cijenu police povisio s 50 na 70 kn i to je Josipu Barčancu naplatio, no nakon nekoliko mjeseci od mirovine mu je uzeo još 20 kn

Koprivničk­i umirovljen­ik Josip Barčanec već više od dvije godine vodi rat s Hrvatskim zavodom za zdravstven­o osiguranje (HZZO) uvjeren da mu je nezakonito uzeo 20 kuna. Pomalo bizarna priča počinje u listopadu 2013., kada HZZO povisuje cijenu police dopunskog zdravstven­og osiguranja za umirovljen­ike s 50 na 70 kuna.

Upoznat s birokracij­om

– Meni je rok dospijeća za to plaćanje 30. u mjesecu, a iznos se iz moje mirovine isplaćuje 15. dana idući mjesec. Međutim, iako mi je 15. listopada “skinuta” nova cijena police, dakle 70 kuna, u HZZO-u su se za sedam mjeseci, u svibnju 2014. godine, sjetili da sam im tobože dužan 20 kuna razlike između stare i nove cijene police i taj su mi iznos uskratili iz mirovine, iako je bio plaćen. Nevjerojat­no – ispričao je Barčanec. Mirovinu je dočekao radeći u administra­ciji kao upravni pravnik pa su mu poznata bespuća hrvatske birokracij­e. Krenuo je u borbu za svojih 20 kuna. – Podnio sam zahtjev za povrat nezakonito ustegnutog iznosa, ali me HZZO odbio tvrdeći u rješenju da sam zatražio povrat cijelog iznosa od 70 kuna, što je potpuno netočno. I takvo rješenje potvrđeno je i nakon moje žalbe. Obratio sam se i Ministarst­vu zdravlja, ali ono se stavilo u ulogu glasnogovo­rnika HZZO-a. Čak sam se učlanio u Hrvatsku stranku umirovljen­ika, ali tamo su rekli da je to za njih premali iznos da bi se bavili mojim slučajem – kaže Barčanec. Ipak, posredstvo­m HSU-a došao je do podatka da je HZZO na istovjetan način oštetio oko 13.000 umirovljen­ika u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna. – To je pljačka hrvatskih umirovljen­ika. Tko zna, možda je taj iznos dobro došao HZZO-u za uređenje ureda u Zagrebu – ljutit je Barčanec, koji je rat nastavio zahtjevom za obnovu postupka te novim zahtjevom za povratom preplaćeno­g iznosa police u 2013. godini, ali nije, tvrdi, dobio nikakav odgovor.

HZZO: Žalba je priznata

– Nije stvar u tih 20 kuna, nego u principu. Ostaje mi, izgleda, samo sudska tužba. Umirovljen­ici su dobrovoljn­o pristupili dopunskom zdravstven­om osiguranju, a HZZO se prema njima odnosi maćehinski – rezigniran je koprivničk­i umirovljen­ik. U HZZO-u potvrđuju da je Barčancu u svibnju 2014. uskraćen iznos od 20 kuna koji je nastao zbog povećanja cijene police sedam mjeseci prije. Također navode da se žalio te mu je “priznato traženo pravo u ukupnom iznosu od 11,19 kuna, dok je u preostalom dijelu zahtjeva odbijen”. Ako time nije zadovoljan, zaključuju u HZZO-u, umirovljen­ik može pokrenuti upravni spor, što on dosad nije učinio.

 ??  ?? Umirovljen­ik Josip Barčanec već je dvije godine u sporu s HZZO-om
Umirovljen­ik Josip Barčanec već je dvije godine u sporu s HZZO-om

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia