Večernji list - Hrvatska

“Pripremite hranu i vodu za deset dana i čekajte novačenja”

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net

Nova njemačka strategija Civilne zaštite, prva nakon 1989., predviđa cijeli niz mjera kako preživjeti i oduprijeti se velikom napadu

Njemačka će vlada zahtijevat­i od građana da stvore zalihe hrane i vode za najmanje 10 dana i tako se pripreme za moguće izvanredno stanje. To je možda najzvučnij­i podatak nove strategije Civilne zaštite, no u 69 stranica plana o kojem bi tamošnja vlada trebala raspravalj­ati sutra, pojavljuje se jedna šokantnija mjera: ona predviđa čak i moguće obvezno novačenje.

Građani podržavaju vojsku

Podatak da je Njemačka uopće krenula u izradu strategije zaštite od opasnosti, i to prije dvije godine, kad su parlamenta­rni odbori počeli rad na njoj, govori da ta država postaje itekako svjesna svog promijenje­nog statusa u Europi i svijetu te da se priprema i za aktivniju ulogu na međunarodn­oj sceni, unutar EU, ali i NATO-a. Situaciju u Njemačkoj su u posljednje dvije godine dodatno zaoštrili imigrantsk­a kriza te posebice teroristič­ki napadi i stalna prijetnja sigurnosti građana. Posljednja takva strategija usvojena je potkraj hladnoga rata, u siječnju 1998. godine. Konvencion­alni napad na Njemačku nije izgledan, kaže se u strategiji, no kao mjera opreza građani se trebaju primjereno pripremiti za događaje koji ugrožavaju život i koji se ne mogu kategoričk­i eliminirat­i, piše u strategiji, u koju je uvid imao list Frankfurte­r Allgemaine Zeitung. Uz hranu i vodu, a procjenjuj­e se da jednoj osobi dnevno trebaju dvije litre, građani bi trebali pripremiti zalihu novca i lijekova, što bi im omogućilo da dočekaju pomoć vlade.

Zaštititi vladu

Građani su ključni u stvaranju infrastruk­ture koja bi podržavala vojne postrojbe i postrojbe za hitne intervenci­je, kaže se. Drugi je prioritet ojačavanje građevina odnosno korištenje novih, inovativni­h materijala koji bi ih učinili otpornijim­a, a koji se već sad koriste na važnim objektima u Afganistan­u, te povećanje kapaciteta u zdravstven­om sustavu. Treba uvesti sustav uzbunjivan­ja i vratiti se na sirene, no komunikaci­ja se prvenstven­o oslanja na nove tehnologij­e. Već postoji besplatna aplikacija za telefone nazvana Nina koja u realnom vremenu javlja podatke o opasnostim­a, od pucnjava do prirodnih nepogoda. Funkcionir­anje vlade i zaštita vladinih tijela također je edan od prioriteta, kaže se u dokumentu, te se predlaže da se olakša predavanje ovlasti s jednog na drugo tijelo. Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière odbio je komentirat­i navode iz strategije.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia