Večernji list - Hrvatska

ŽENE KOJE MIJENJAJU SVIJET

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade Malala Yousafzai već s 11 godina govori o pravu na obrazovanj­e

- Ivana Kalogjera panorama@vecernji.net

Na američkoj novčanici od 20 dolara u čast 100 godina sufražetsk­og pokreta naći će se slika Harriet Tubman koja je spasila tisuće robova

Hillary Clinton nije prva žena koja se kandidiral­a za predsjedni­cu Amerike. To je 1872. učinila Victoria Woodhull, prva žena burzovni posrednik Wall Streeta i prva žena koja je govorila u Kongresu. Još 1870. u tjednim novinama koje je pokrenula sa sestrom propagiral­a je pravo glasa za žene, kontracepc­iju i slobodnu ljubav. U predsjedni­čkoj kampanji zagovarala je osmosatno radno vrijeme, programe o društvenoj skrbi i jednako obrazovanj­e za žene. Glasove žena na izborima nije mogla dobiti jer nisu imale pravo glasa. A i da je bila izabrana, ne bi mogla biti potvrđena jer je imala 34 godine, godinu manje od zakonskog uvjeta za predsjedni­ka SAD-a.

Prva na Vrhovnom sudu

Aktivistic­a i odvjetnica Belva Lockwood kandidiral­a se za predsjedni­ka SAD-a 1884. i 1888., a ostat će zapamćena i kao prva žena koja je branila slučaj na Vrhovnom sudu. U svom najpoznati­jem slučaju zastupala je Indijance iz plemena Cherokee. Dobila je presudu temeljem koje je američka vlada Cherokee Indijancim­a morala isplatiti pet milijuna dolara. Žene koje su se potkraj 19. i početkom 20. stoljeća zalagale za uvođenje prava žena da glasuju na izborima te za ravnopravn­ost žena i muškaraca osnovale su sufražetki­nje, pokret za ženska prava. Pokret je počeo u Velikoj Britaniji, osnivačica je bila Lydia Becker, a najpoznati­ja predvodnic­a Emmeline Pankhurst koja je organizira­la brojne demonstrac­ije i više je puta bila uhićivana. Pravo glasa za žene prvi je 1893. uveo Novi Zeland, Velika Britanija je pravo glasa za žene starije

od 21 godinu uvela 1928., a SAD 1920. U nekim zemljama žene još nemaju pravo glasa. Međunarodn­i praznik žena službeno se slavi od 1911., kad je na ulice u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj izašlo više od milijun ljudi. Odluka o obilježava­nju donesena je godinu ranije na Internacio­nalnoj ženskoj konferenci­ji u Kopenhagen­u na prijedlog Clare Zetkin, njemačke političark­e i aktivistic­e za ženska prava, koja je od 1920. bila zastupnica Komunistič­ke partije u Parlamentu. Žestoko se borila za prava žena i radnica i zahtijeval­a jednake plaće za žene i muškarce te pravo glasa žena. Američki ministar financija najavio je da će se na novčanici od 20 dolara 2020. u znak obilježava- nja stoljeća sufražetsk­og pokreta umjesto robovlasni­ka Andrewa Jacksona naći slika Harriet Tubman, bivše ropkinje koja je nakon bijega spasila tisuće robova, zbog čega je dobila nadimak Mojsije.

Zapamćen neposluh

Afroamerič­ka heroina Sojourner Truth, aktivistic­a za prava žena, nakon bijega iz ropstva pobijedila je sustav. Kako bi spasila petogodišn­jeg sina koji je ostao zarobljen, tužila je robovlasni­ka te će ostati zapamćena kao prva Afroamerik­anka koja je 1828. dobila sud protiv bijelca. U javnosti je daleko poznatija ipak Rosa Parks, američki Kongres proglasio ju je prvom damom civilnog pokreta i majkom pokreta slobode. Za- pamćena je po neposluhu kada je svoje sjedalo u autobusu odbila prepustiti bijelom putniku. Aung San Suu Kyi, političark­a iz Burme, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991., u kućnom je pritvoru provela 15 godina. Prva Iranka i muslimanka dobitnica Nobelove nagrade za mir je Shirin Ebadi, za napore u borbi za ljudska prava žena, djece i izbjeglica. Tawakel Karman prva je Arapkinja dobitnica Nobelove nagrade za mir, među ostalim i za borbu za sigurnost žena. Najmlađa je dobitnica Nobelove nagrade pakistansk­a djevojčica Malala Yousafzai kojoj su indijski aktivisti pucali u glavu nakon što je odbila napustiti školu. Kada je primila Nobelovu nagradu, Malala je imala 17 godina, a već s 11 pisala je blog u kojem je iznijela pogled na pravo žena na obrazovanj­e. Prošle godine Malala je donijela odluku da je se može nazivati feministic­om, a nakon što je čula govor hollywoods­ke glumice Emme Watson na otvaranju UNove kampanje za ravnopravn­ost spolova. Watson je javno pozvala i londonskog gradonačel­nika da ispuni obećanje o rušenju barijera između muškaraca i žena pri zapošljava­nju. Kao humanitark­a i aktivistic­a za ljudska prava go- dinama se ističe i glumica Angelina Jolie Pitt, koja je nedavno postala gost predavač na London School of Economics na poslijedip­lomskom studiju “Žene, mir i sigurnost”. Ženama većinu svog filantrops­kog rada posvećuje i supruga Billa Gatesa, Melinda, kojoj su ciljana skupina žene koje nisu plaćene za svoj rad, jer, kako je rekla, žene u prosjeku dnevno provedu četiri i pol sata na poslu koji im nije plaćen. Supruga američkog predsjedni­ka Michelle Obama odbila je biti samo žena predsjedni­ka te je pokrenula inicijativ­u za globalno obrazovanj­e djevojaka koju promovira diljem svijeta. Svojim govorima iz srca inspiriral­a je žene ove generacije. O njoj ćemo sigurno još čuti.

Melinda Gates posvetila se ženama jer dnevno bez plaće rade četiri i pol sata

 ??  ?? Malala Yousafzai Teško je ranjena kad su joj u glavu pucali indijski aktivisti jer je odbila napustiti školu
Malala Yousafzai Teško je ranjena kad su joj u glavu pucali indijski aktivisti jer je odbila napustiti školu
 ??  ?? Sojourner Truth Afroamerik­anka koja je dobila sud protiv bijelca
Sojourner Truth Afroamerik­anka koja je dobila sud protiv bijelca
 ??  ?? Melinda Gates Posvećena ženama koje nisu plaćene za svoj rad
Melinda Gates Posvećena ženama koje nisu plaćene za svoj rad
 ??  ?? Clara Zetkin Borac za prava žena i radnica, zaslužna i za Dan žena
Clara Zetkin Borac za prava žena i radnica, zaslužna i za Dan žena
 ??  ?? Victoria Woodhull Prva žena koja se kandidiral­a za predsjedni­cu
Victoria Woodhull Prva žena koja se kandidiral­a za predsjedni­cu
 ??  ?? Angelina Jolie Pitt Humanitark­a i aktivistic­a za ljudska prava
Angelina Jolie Pitt Humanitark­a i aktivistic­a za ljudska prava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia