Večernji list - Hrvatska

Dopušteno je šminkati se dok vozite

Čitati za volanom također smijete, dok god to činite s medija u papirnatom obliku

- Sandra.mikulcic@vecernji.net

Iako ih je u vozilima sve više, uređaji nisu jedini kradljivci pozornosti vozača. No zakon samo u njih upire prstom, dok ostale smetnje ignorira Sandra Mikulčić Gotovo da nema novog automobila bez dodirnog ekrana putem kojeg možete upravljati navigacijo­m, audiouređa­jem, postavkama automobila... No, osim što ta tehnološka dostignuća traže da pozornost i pogled usmjerite na ekran, umjesto na cestu mogu vas i koštati 500 kuna, uoči li prometni policajac da ste zaigrani tipkanjem po ekranu. Zakon o sigurnosti prometa na cestama, naime, u članku 196. jasno navodi da vozač za vrijeme vožnje ne smije upotreblja­vati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanj­a vozilom.

Jedu, piju, presvlače se

Pojednosta­vljeno, kao što ne smijete, dok vozite, mobitel držati u ruci i telefonira­ti ili pisati poruke, tako tijekom vožnje ne smijete ni tražiti radioposta­ju, ubacivati CD, namještati navigaciju, fotografir­ati... Ne smijete raditi ništa što podrazumij­eva da tijekom vožnje “prčkate” po nekom uređaju, što je razumljivo jer svaka od navedenih stvarčica odvlači pažnju i pogled s ceste te povećava rizik od nesreće. Ono što nije razumljivo, činjenica je da se Zakon o sigurnosti prometa na cestama kod određivanj­a što vozač tijekom vožnje smije, a što ne smije raditi zaustavio na – uređajima. Dakle, ako “kradljivac pažnje” nije uređaj, onda je dopušteno?! Konkretno, tijekom vožnje smi- jete se presvlačit­i i šminkati se. Smijete piti bezalkohol­na pića (ili alkoholna, sve dok u sebe ne “natočite” 0,5 promila) iako to podrazumij­eva traženje boce, njezino otvaranje, pa možda prolijete piće po sebi, pa ćete gledati što ste napravili... Smijete jesti, dakle u jednoj ruci držati hranu, a drugom manevrirat­i između volana i mjenjača. Smijete zapaliti cigaretu i pušiti, bez obzira na to što to znači i potrebu traženja kutije s cigaretama i upaljača po automobilu, paljenje cigarete, traženje pepeljare, otresanje pepela. Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne brani ni da vozite s torbicom u krilu, a nije propisao ni da vam u krilu tijekom vožnje ne smije sjediti pas pa u prometu često svjedočimo i takvim apsurdnim situacijam­a. Čitati tijekom vožnje također smijete, dok god to činite s medija u papirnatom obliku. Dakle, novine i knjiga su zakonit suputnik, s obzirom na to da Zakonom o sigurnosti prometa na cestama to nije zabranjeno činiti tijekom vožnje. Dobra stara papirnata autokarta također je dozvoljena, čak i ako je tijekom vožnje raširena preko volana. Kako zakon ne spominje obuću prikladnu za upravljanj­e motornim vozilom, prometni vas policajac neće moći kazniti zatekne li vas kako vozite u cipelama s visokom potpeticom, natikačama, japankama. Jasno je da ništa od ovoga nije primjereno vožnji, ali što nije zabranjeno – dopušteno je.

Nekima razum nije dovoljan

Ne smatramo da zakonom treba vozača svesti u uske, stroge okvire te mu konkretno propisati baš svaku sitnicu, ali nije ni ovako dobro. Previše situacija koje izravno utječu na sigurnost u prometu prepušteno je savjesti i zdravom razumu vozača. Nažalost, svakodnevn­e nesreće dokazuju da se ipak ne možemo oslanjati (samo) na savjest i razum.

Nije zabranjeno ni kopanje po torbi dok vozite, ali ni prijevoz psa u krilu vozača

 ??  ?? Nad vozačicama koje dok voze popravljaj­u šminku često se zgražamo, no zakon tu radnju ne zabranjuje
Nad vozačicama koje dok voze popravljaj­u šminku često se zgražamo, no zakon tu radnju ne zabranjuje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia