Večernji list - Hrvatska

Premium gradski mališan za samo dvanaest sekundi ostaje bez krova

- (mlm)

Isprobani Smart u kabrioleti­zvedbi pokreće Renaultov jednolitre­ni trocilinda­rski motor od 71 KS, koji je dobar izbor za ovaj gradski model Kabriolet izvedba gradskog mališana Smart ForTwo Cabrio dolazi s troslojnim i dva centimetra debelim platnenim krovom, koji se pritiskom na tipku u vozilu ili na ključu za samo 12 sekundi spušta i pretvara ga u kabriolet. Doduše, Smart nije klasični kabriolet jer ima B nosače i fiksne male bočne prozore. Spuštanje krova je jednostavn­o, a meki krovni pokrivač se može zarolati do stupova, čime se dobiva neka vrsta panoramsko­g otvorenog krova ili se može potpuno spustiti do poklopca prljažnika. Skinuti se ne može poprečni “roll bar” koji je zaštita za putnike u slučaju prevrtanja, a on zajedno s namotanim platenim krovom smanjuje vidljivost i stvara zatvorenij­i osjećaj nego kod pravih kabrioleta. S druge strane, putnici su zaštićenij­i od strujanja zraka. Novost je u trećoj generaciji stra- žnji prozor od pravog stakla što poboljšava vidljivost, ali samo ako ne pada kiša jer nema brisača. Novi je Smart u odnosu na drugu generaciju najviše narastao u širinu, za čak 10,5 cm, pa je stabilniji i udobniji. Ispod poklopca motora je 1-litreni Renaultov trocilindr­aš sa 71 KS i 91 Nm smješten straga, koji vrlo dobro pokreće 900 kg mase Smarta. Do stotke stiže za 15,1 s, a krajnja brzina mu je 151 km/h. Potrošnja je u gradu oko 6,5 do 7 litara na 100 km. Odlično se slaže s 6-brzinskim automatski­m mjenjačem s dvostrokom spojkom. Smart ForTwo je vrlo stabilan i na brzini od 130 km/h na autocesti, kada je buka zbog platnenog krova izraženija. Šminkerska Prime oprema između ostalog uključuje kožu sa sivim prošivima, automatski klima-uređaj, grijanje sjedala, senzor kiše, a takav Smart stoji 124.480 kuna. S doplatama poput dvobojne karoserije, paketa LED/senzori, paketa Cool/Audio i Comfort cijena mu je paprenih 160.100 kuna.

 ??  ?? Nakon što se zarola platneni krov, skinuti se mogu i lukovi iznad prozora, ali ručno, te ih treba spremiti na predviđeno mjesto u prtljažnik­u. Interijer je mladenački osmišljen i kvalitetno izrađen.
Nakon što se zarola platneni krov, skinuti se mogu i lukovi iznad prozora, ali ručno, te ih treba spremiti na predviđeno mjesto u prtljažnik­u. Interijer je mladenački osmišljen i kvalitetno izrađen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia