Večernji list - Hrvatska

To je kao orden vojniku s bojišta

Vidim se na OI u Tokiju 2020., oproštaj bi bio kao da dajem otkaz na poslu, kaže Blanka

- Ozren Maršić ozren.marsic@vecernji.net SPLIT

U splitskoj zračnoj luci bronačnu olimpijku dočekali su prijatelji, njezini iz kluba ASK, mama Venera, braća Marin i Luka...

Nije to bio neki ludi doček, baklje nisu gorjele, ali nikada Blanka nije ni bila od nekih ludovanja. Ona svoje napravi na zaletištu, njezin ples znak je za feštu. Tako je bilo i sada, u splitskoj zračnoj luci brončanu olimpijsku medalju dočekali su prijatelji, njezini iz kluba ASK, mama Venera, braća Marin i Luka... Naravno, stigli su i lokalni političari s buketom cvijeća u rukama. Blanka se navikla na takve dočeke, više od deset godina čekamo je nakon velikih natjecanja. Torta s olimpijski­m krugovima, brončana medalja s natpisom Blanka... Prije nego što je sjela, otkinula je komadić olimpijsko­g kruga na torti i slasno ga pojela.

Zasluženi dar

– Ovo mi najmanje izgleda kao atletska medalja, bilo je najmanje treninga svojstveni­h mojoj disciplini. Puno je drugih stvari, meni je ovo kao orden koji se daje vojniku koji se vraća s bojišta. Otišla sam kao autsajder, presretna sam i ponosna. Bojan (Marinović, trener, nap. a.) vezao je konce s tribina kad sam mislila da neću napraviti još jedan skok. Uz njegovu vjeru završila sam natjecanje. Ovo je čisti Božji dar, zasluženi – kazala je Blanka. Dugo nije ni znala je li osvojila medalju. – Mogla sam biti i peta, nisam ni strepila na skoku od Lowe, mislila sam da sam peta. I bez medalje zahvalna sam Bogu što me doveo u Rio, a ova je medalja samo šlag na tortu. Molila sam se, ne za me- dalju, već za hrabrost i da izdržim sve izazove – kaže Blanka. I dalje ćemo je gledati na skakališti­ma, nije kazala svoju posljednju riječ, najavila je ostanak.

Mogu hodati, to daje optimizam

– Nesigurna sam kako će sve ovo ispasti na kraju, mogu hodati, to mi daje optimizam da će sve biti dobro. Vidim se na OI u Tokiju 2020., mora biti plan s moje strane, ne želim bezglavo lutati ulicom. Idem se prvo zaliječiti pa ćemo vidjeti. Odlazak bi bio kao da dajem otkaz na poslu, a to nije lako – zaključila je Blanka. S gnušanjem je odbila priču o odnosu sporta i politike, odgovor je prebacila na predsjedni­ka HAS-a Ivana Veštića. – Danima nas nema, a onda se dogodi povijest. Ovo je povijesni uspjeh, Hrvatski atletski savez nastavio je kontinuite­t, u posljednji­h deset godina s bilo kojeg velikog natjecanja donio je medalju. Počelo je s Osakom, Svjetskim prvenstvom 2007. i Blankom, a sada smo Rio zaključili s tri medalje. Politika mora reći što hoće, mora se miješati u sport jer to je javna djelatnost. Sport traži partnerstv­o politike jer je to prevažna djelatnost da bi politika stajala sa strane. Da, sport je ponajprije potrošač, ali i pokretač – kazao je Veštić.

 ??  ?? 1.
1.
 ??  ?? 3.
3.
 ??  ?? 1. Obitelj je s veseljem dočekala Blanku i Joška Vlašića 2. Došli su ih pozdraviti i članovi ASK-a 3. Blanka se rado osladila tortom pripremlje­nom njoj u čast 2.
1. Obitelj je s veseljem dočekala Blanku i Joška Vlašića 2. Došli su ih pozdraviti i članovi ASK-a 3. Blanka se rado osladila tortom pripremlje­nom njoj u čast 2.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia