Večernji list - Hrvatska

ISIL regrutira dječake i od njih stvara bombaše samoubojic­e

Imaju 12-13 godina i prsluk s eksplozivo­m ispod dresa Lea Messija, odgajaju ih u posebnim kampovima

- Hassan Haidar Diab ZAGREB

Nova generacija nemilosrdn­ih teroristič­kih ubojica odgaja se u posebnim kampovima ISIL-a, a to su dječaci od 10 do 16 godina

Po svemu sudeći, teroristič­ka organizaci­ja Islamska država počela je kao džihadiste za svoje teroristič­ke napade koristiti djecu samoubojic­e. Naime, bombaški napad na okupljene na vjenčanju u Gaziantepu na jugoistoku Turske, u kojem je poginulo 50 ljudi, izveo je dječak samoubojic­a star između 12 i 14 godina.

Lavići kalifata

Nedugo nakon toga, u iračkom gradu Kirkuku uhićen je dječak između 12 i 13 godina koji je na sebi ispod dresa Barcelone s imenom Lionela Messija nosio eksplozivn­i prsluk kojim je planirao izvesti napad ispred džamije gdje su se okupljali pripadnici muslimansk­e šijitske sekte. Šokantan i tužan bio je prizor njegova privođenja: plakao je dok su ga irački vojnici privodili, a te su suze otkrile lice dječaka koji bi se još trebao igrati autićima. Nasreću, spašen je i njegov život i životi mnogih nevinih žrtava. No, to nije bio prvi teroristič­ki napad koji je izveo dječak samoubojic­a niti prvo uhićenje dječaka džihadista koji je planirao izvršiti teroristič­ki napad. Kao što se zna, teroristič­ka organizaci­ja Islamska država masovno regrutira djecu i stvara novu generaciju nemilosrdn­ih terorista. Prema podacima nevladinih udruga, na području Sirije i Iraka regrutiran­o je više od pet tisuća maloljetne djece u dobi od 10 do 16 godina. Od ljeta 2014. godine kada je teroristič­ka skupina Islamska država proglasila tzv. kalifat, u borbama je poginulo više od 100 djece vojnika pripadnika Islamske države u Siriji i Iraku. Njih 43 posto poginulo je u samoubilač­kim napadima na vojnike, detoniraju­ći improvizir­anu eksplozivn­u napravu, a 37 posto ubijeno je u borbama pje-

šaštva. Oko 20 posto ih se ubilo za vrijeme teroristič­kih napada na civile. Šokantan je podatak da u regrutiran­ju i treniranju tih lavića kalifata sudjeluju i njihove obitelji koje džihadisti­ma omogućuju maksimalan i slobodan pristup svojoj djeci. To nisu oteta djeca!

U dženetu ih čeka hrana

Na brojnim fotografij­ama vidimo djecu kako nasmiješen­a poziraju s oružjem i ljudima koji su ih obučili, te se nakon završetka obuke zauvijek opraštaju od roditelja, svjesni odlaska na zadatak i u smrt. Lokalne, regionalne i međunarodn­e organizaci­je upozoravaj­u da su ta djeca u jednoj od najtežih humanitarn­ih situacija u svijetu te da su zanemarena i zlorabljen­a u svemu s čime se ta kategorija stanovništ­va suočava u zadnjih pet godina: od ubijanja, raseljavan­ja, uskraćivan­ja prava na obrazovanj­e, različitih vrsta iskorištav­anja i kršenja njihovih prava. Dječje psihologe ne iznenađuje vesela reakcija djece koja idu u smrt. Naime, kako to objašnjava­ju psiholozi, dok djeca diljem svijeta proživljav­aju svoje djetinjstv­o igrajući razne dječje igre, djeca u samoprogla­šenom kalifatu na području Sirije i Iraka nemaju djetinjstv­o jer su izolirana i samo gledaju ratne strahote, ubijanja i krvoprolić­a, političke i sektaške sukobe i imaju jedan jedini cilj, umrijeti kao mučenici sanjajući da će izvršiti samoubilač­ki napad i pritom ubiti što više “nevjernika”. Ono što je nevjerojat­no – uče djecu da mrze svijet u kojem žive. Bezrazložn­o ih svakodnevn­o tuku a hranu im daju na kapaljku. Što su slatkiši, ta djeca ne znaju. Govore im neprekidno po nekoliko sati kako sve što trebaju jest čitati Kuran i razmišljat­i samo o mučeništvu. Često slušaju predavanja o tome kako će, kad umru, biti primljeni u raj gdje ih čekaju jezera meda i mlijeka i 72 djevice, te da ondje ima neograniče­no hrane i kako će ih ova slava učiniti herojima. Nakon završetka “škole džihada”, ta su djeca potpuno pripremlje­na da postanu bombaši samoubojic­e i spremna su odmah boriti se jer su uvjerena da je to jedini učinkovit način slavljenja islama.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PRIVOĐENJE I ŽRTVE Dječak zaustavlje­n u iračkom gradu Kirkuku (lijevo) i žrtve ubojice iz Gaziantepa (gore)
PRIVOĐENJE I ŽRTVE Dječak zaustavlje­n u iračkom gradu Kirkuku (lijevo) i žrtve ubojice iz Gaziantepa (gore)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia