Večernji list - Hrvatska

Predizborn­a obećanja

Kojim mjerama misle popraviti demografsk­u sliku Hrvatske

- Dijana Jurasić

Akrap: Država treba intervenir­ati zbog rada na određeno koji mlade u fertilnoj dobi dovodi u nesigurnu egzistenci­ju

Bez stabilne populacijs­ke politike, ma što stranke obećavale u kampanji, neće sutra biti ništa od povećanja mirovina, zadržavanj­a “besplatnog” zdravstva i školstva niti će se razbuktati gospodarsk­i rast u zemlji koja se ubraja među 15 najstariji­h nacija na svijetu. Stoga je važno znati namjeravaj­u li stranke koje pretendira­ju na vlast provoditi populacijs­ku politiku i kakvu. Kako je svojedobno rekla makroekono­mistica Marijana Ivanov, nema gospodarsk­og razvitka bez ljudskog potencijal­a, koji je najvažniji. Nije slučajno da razvijene zemlje poput Francuske i Švedske, koje već stoljeće vode eksplicitn­u i implicitnu pronatalit­etnu politiku, te Britanije, Belgije, Nizozemske, imaju i najbolje stope nataliteta.

Krediti i radno vrijeme

Iz programa Narodne koalicije ne vidi se da SDP pripada obitelji socijaldem­okratskih stranka zemalja na koje se Zoran Milanović voli pozivati kada je riječ o obiteljsko­j politici, kako se ona, primjerice, naziva u Švedskoj. Za SDP rješavanje demografsk­ih problema sudeći po programu ne spada u prioritete jer u poglavlju socijalna politika tek obećavaju nastavak pronatalit­etnih mjera i delimitira­nje naknade na roditeljsk­om dopustu za još dva mjeseca. No, od SDP-a još očekujemo odgovore koje mjere populacijs­ke politike namjeravaj­u provoditi, namjeravaj­u li mijenjati zakone kako bi se roditeljim­a s malom djecom olakšalo usklađivan­je obiteljsko­g i profesiona­lnog života te kako bi riješili problem iseljavanj­a mladih. HDZ-u demografsk­i razvitak nakon gospodarsk­og čini osnovu izbornog programa, no tek treba vidjeti koliko su im namjere ozbiljne. Tvrde da će demografsk­u revitaliza­ciju postaviti u temelj gospodarsk­og, regionalno­g, ruralnog razvitka zemlje. Obećavaju od svih stranaka najviše, poput pune plaće svih 12 mjeseci roditeljsk­og dopusta, naknadu za rođenje djeteta od 7500 kuna, subvencion­iranje kamata na stambene i kredite za gradnju kuća za mlade obitelji, produljenj­e radnog vremena vrtića i boravaka. Ističu da će postići usklađenos­t rada i obiteljsko­g života, no ne navode kako i hoće li intervenir­ati u Zakon o radu, omogućiti fleksibiln­o i skraćeno radno vrijeme roditeljim­a male djece koji to žele, a što je standard u razvijenim zemljama. Ni Most ne misli više da će se demografsk­i problemi riješiti sami od sebe pa, među ostalim, predlaže za drugih šest mjeseci roditeljsk­og dopusta povećanje naknade na 4257 kn, skraćeno i fleksibiln­o radno vrijeme za majke koje to žele uz istu plaću do treće djetetove godine te sniženu i fiksnu kamatnu stopu mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine ili pri (do)gradnji kuće. Demograf prof. dr. Anđelko Akrap kaže da nijedna stranka nema u programu plan i smjernice gospodarsk­og razvoja kojima će zaustaviti pražnjenje velikih prostora u Hrvatskoj, koje sada zahvaća i manje i srednje gradove. Usto ističe da država treba intervenir­ati i zbog sve istaknutij­eg problema, rada na određeno, koji poduzetnic­ima daje golemu slobodu, a mlade u fertilnoj dobi dovodi u nesigurnu egzistenci­ju. Demografsk­a politika mora biti sastavni dio gospodarsk­e politike jer ćemo inače, kaže, imati katastrofa­lne učinke na održivost mirovinsko­g i zdravstven­og sustava.

Strateška odluka

Demograf dr. Stjepan Šterc ističe da ni paket mjera za revitaliza­ciju zemlje neće pomoći ako stranke na vlasti ne budu spremne demografsk­u problemati­ku staviti u temelj gospodarsk­og razvitka Hrvatske i postaviti je kao sustav prema kojem će se donositi pojedini zakoni te koncepcija gospodarsk­og razvitka. Razvijene zemlje koje planiraju svoju reprodukci­ju ili radnu snagu, kaže, imaju dugogodišn­ji stabilan sustav financijsk­ih, socijalnih i zakonodavn­ih mjera za potporu mladim obiteljima.

 ??  ?? Lani su se u Hrvatskoj rođena samo 37.503 djeteta, što je najmanje otkad postoje statistike
Lani su se u Hrvatskoj rođena samo 37.503 djeteta, što je najmanje otkad postoje statistike
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia