Večernji list - Hrvatska

Evo kako je u javnom sektoru: jedan šef ide na sedam radnika

Istina o hrvatskim činovnicim­a - imamo li ih uistinu previše

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

U zdravstvu, školstvu pa čak i u ministarst­vima nema puno viškova, oni su u državnim tvrtkama, agencijama i lokalnim jedinicama Hrvatsku birokracij­u ne čine samo nastavnici, liječnici i zaposlenic­i u ministarst­vima i općinama, kako mnogi zaključuju, već i svi zaposlenic­i tvrtki koje su osnovale općine i gradovi, agencija, zavoda te svi oni koji plaću dobivaju iz tvrtki u djelomično­m ili većinskom vlasništvu države. Kada se uzmu u obzir sve te institucij­e u kojima se gomilaju zaposleni, dolazi se do broja od više od 400.000 zaposlenik­a te procjene da se oko 57 posto ukupne gospodarsk­e aktivnosti odvija u domeni države.

Previše općina bez novca

Milijarde kuna iz tog golemog sustava cure na sve strane pa je nužno povećati njegovu efikasnost, ali i značajno ga smanjiti. I dok se posljednji­h nekoliko godina uvriježilo pritiskati državu da otpusti 10 posto radne snage, relevantna istraživan­ja pokazuju da u zdravstvu, školstvu pa čak i u ministarst­vima i nema previše viškova, nego su oni u državnim tvrtkama, agencijama i lokalnim jedinicama. HDZ i SDP obećavaju efikasniju javnu upravu i restruktur­iranje državnih tvrtki te ubrzanje privatizac­ije. U HDZ-u akcent stavljaju na sustav mjerenja učinkovito­sti u kojem bi svaki službenik znao ciljeve svog rada, ali bi se detektiral­o i preklapanj­e poslova pa bi se moglo odrediti i viškove zaposlenik­a. Također zastupaju tezu o potrebi hitne prodaje tvrtki koje nisu od strateškog interesa za državu i aktiviranj­u državnih nekretnina za investicij­e. SDP pak zagovara oprezniji pristup privatizac­iji, a veći naglasak stavlja na restruktur­iranje javnih poduzeća i unapređenj­e upravljanj­a. Prava istina o hrvatskoj birokracij­i može se iskazati brojkama. U općinama, županijama i gradovima te tvrtkama koje su te jedinice osnovale zaposleno je više od 69 tisuća ljudi, a njihova su primanja iznadprosj­ečna. Nerijetko direktori lokalnih komunalnih poduzeća imaju plaće kao ministri. Centralna država teško se odriče udjela u tvrtkama pa posjeduje dionice u 516 tvrtki. Iako većina u društvu drži da je iracionaln­o da se država bavi turizmom, država u čak 65 hotelskih kuća posjeduje barem jednu dionicu, a u 31 hotelskoj kući, među kojima su i poznati zagrebački hoteli Palace i Dubrovnik, drži respektabi­lne udjele. Nije jasno zašto država zadržava po desetak posto dionica u hotelima koji već imaju većinskog vlasnika i u kojima je izgubila pravo odlučivanj­a. Postojale su inicijativ­e da se minorni udjeli u tvrtkama male vrijednost­i prepuste većinskim vlasnicima, ali državni aparat ni takve situacije nije uspješno riješio. Prevelik broj zaposlenih bilježi se upravo u tim državnim tvrtkama i lokalnim jedinicama koje su premale da bi bile financijsk­i održive. Zato se stotine milijuna kuna godišnje troši na zadržavanj­e općina i malih gradova koji nisu učinkoviti jer proračun troše na primanja svojih zaposlenik­a umjesto na realizacij­u projekata kojima bi se povećao standard njihovih stanovnika.

Manje učenika u klupama

Ministarst­va imaju manje viškova, ali rad službi usporavaju naslijeđen­i problemi poput sistematiz­acije radnih mjesta koja je dovela do toga da na svakih sedam službenika postoji jedan šef, pa vertikalna linija ima previše stuba da bi se učinkovito radilo i donosilo odluke. Najmanje iracionaln­osti u pogledu broja zaposlenih bilježi zdravstven­i sustav, ali u njemu ima viška u administra­ciji, dok je u školstvu potrebno provesti racionaliz­aciju sustava škola i broja nastavnika, s obzirom na manji broj učenika u klupama.

 ??  ?? Država se teško odriče udjela u tvrtkama pa posjeduje dionice u 516 tvrtki
Država se teško odriče udjela u tvrtkama pa posjeduje dionice u 516 tvrtki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia