Večernji list - Hrvatska

Bili na vlasti desni ili lijevi, ministar kulture ne smije biti komesar!

Apel: S ovakvom politikom treba prestati, ne u ime lijeve ili desne kulture, nego u ime slobode stvaranja

- Branka Osmec kultura@vecernji.net ZAGREB (mz)

Hasanbegov­ićeva nacionalis­tička kulturna politika šteti ugledu Hrvatske u inozemstvu, upozorio je Marin Blažević Marin Blažević, v. d. intendanta HNK “Ivan pl. Zajc” u Rijeci, Emina Višnić, ravnatelji­ca zagrebačko­g centra za nezavisnu kulturu i mlade “Pogon”, Ana Hušman, nagrađivan­a multimedij­alna umjetnica i predavačic­a na Akademiji likovnih umjetnosti, Mišo Nejašmić, direktor knjižara “Jesenski i Turk” te predsjedni­k Zajednice nakladnika i knjižara, i Nenad Puhovski, redatelj, producent i direktor festivala dokumentar­nog filma “ZagrebDox” brifirali su jučer predsjedni­ka SDP-a Zorana Milanovića i njegove suradnike Bojana Glavašević­a i Karolinu Leaković o proteklom osmomjeseč­nom raz- doblju vladavine ministra kulture Zlatka Hasanbegov­ića.

Tko će biti popravljač štete

S obzirom na to koliko su puta ljudi iz kulture i na ulici demonstrir­ali nezadovolj­stvo potezima HDZ- ova ministra kulture, predizborn­a je konzultaci­ja šefa Narodne koalicije s odabranim predstavni­cima kulture trajala relativno kratko – tek nešto duže od sata. Ali, sasvim dovoljno za jasnu poruku budućoj vlasti: tko god bude ministar – bio on iz desne ili iz lijeve opcije, ne smije biti komesar! Tako je u jednoj rečenici razgovor sažeo Nenad Puhovski. – S ovakvom kulturnom politikom treba prestati, ne u ime lijeve ili desne kulture, nego u ime slobode stvaranja i svih onih dobrih stvari koje je hrvatska kultura napravila, a samo u filmu napravila je jednako toliko koliko i na Olimpijski­m igrama – rekao je Puhovski, čiji je glas u jednom trenutku probio glazbenu kulisu brifinga iz kafića pa se moglo čuti “kako će za popravljan­je štete učinjene u posljednji­h šest-sedam mjeseci trebati najmanje dvije godine”. Na pitanje koga vidi kao popravljač­a štete iskreno je odgovorio: – Nikoga. Milanoviću prvi zdesna Bojan Glavašević, sudeći po jučerašnje­m revnom zapisivanj­u svega što su pozvani iz kulture izrekli, možebitni je popravljač štete ili pretendent na fotelju ministra kulture. Marin Blažević, kojemu je prekjučer Hasanbegov­ić odbio potvrditi intendants­ko mjesto, “zacementir­ao” je stav da njega i ljude iz kulture ne zanima je li na vlasti lijeva ili desna opcija, ali ih i te kako zanima tko je ministar kulture. Hasanbegov­ićevu je kulturnu politiku opisao kao nacionalis­tičku (a ne nacionalnu) koja već čini velike štete ugledu Hrvatske u inozemstvu.

Ministar Biškupićev­a kalibra

– Nijedan prijašnji HDZ-ov ministar kulture nije se usudio do te mjere devastirat­i kulturnu produkciju drukčijih ili različitih stavova i estetike. Ministar Biškupić u tom je smislu bio i te kako tolerantan i zainteresi­ran za nacionalni kulturni interes, interes hrvatske kulture kao narodne, međunarodn­e, pluralne, a ovo što se sada događa je katastrofa – rekao je Blažević. Zoran Milanović poruku je percipirao. – SDP će omogućiti više autonomije i novca za kulturu te će više uključiti struku – obećao je Milanović.

SDP će omogućiti više autonomije i novca za kulturu, obećao je Zoran Milanović Bojan Glavašević, sudeći po revnom zapisivanj­u svega što su pozvani iz kulture izrekli, pretendent je na fotelju ministra kulture

 ??  ?? Više pažnje raznim problemima Šef SDP-a i Narodne koalicije s kulturnim radnicima
Više pažnje raznim problemima Šef SDP-a i Narodne koalicije s kulturnim radnicima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia